Cartea de la pagina 8: TATĂL CELUILALT COPIL, PARINOUSH SANIEE, Editura Polirom, Iaşi, 2013 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: TATĂL CELUILALT COPIL, PARINOUSH SANIEE, Editura Polirom, Iaşi, 2013

Personajul principal al romanului este Shahab, care la începutul romanului îşi sărbătoreşte frumoasa vârstă de 20 de ani. întrebarea "Cine e domnul care te ţine aici în braţe?" rostită de unul dintre invitaţi îi dă prilejul unei introspecţii asupra copilăriei sale.
Băiatul, la vârsta de doar 4 ani, se simte inferior fraţilor săi - Arash, cel mai mare, un şcolar cu note mari, capabil să îşi facă părinţii să fie mândri şi Shadi, mezina familiei, un copil vesel şi lipsit de griji. Copilăria lui Shahab este marcată de o muţenie pe care băiatul şi-o impune datorită atitudinii pe care o au ceilalţi faţă de el, considerându-l un copil cu deficienţe mintale.
Dezamăgirea o simte cu precădere tatăl lui Shahab, care ajunge treptat să fie renegat de către propriul copil: "El nu e tatăl nostru, e tatăl lui Arash. Ea chiar nu ştie că toţi copiii buni, sănătoşi, frumoşi şi deştepţi sunt ai taţilor, pe când copiii proşti, urâţi, bolnavi şi muţi sunt ai mamelor?"
Romanul este redat din dublă perspectivă narativă, aceea a eroului principal al cărţii, un băiat cu o imaginaţie foarte bogată, cu prieteni imaginari, dar timorat de atitudinea extrem de dură şi uneori indiferentă a tatălui şi aceea a mamei, o femeie copleşită de problemele familiei sale, a cărei viaţă este măcinată de sentimente de neîmplinire pe toate planurile.
Cartea oferă cititorului posibilitatea să pătrundă prin intermediul poveştii în viaţa unei familii iraniene din clasa de mijloc, cu rigorile specifice locului, surprinzătoare şi de neînţeles pentru cei care nu aparţin acelei culturi.
Prin copilul speriat şi respins de cei din jur, autoarea doreşte să ofere o lecţie pentru părinţii care ajung să se îndepărteze de proprii copii, să nu le cunoască acestora adevărata valoare, datorită grijilor şi orgoliilor de multe ori nejustificate. Fragilitatea unei fiinţe lipsite de apărare trebuie tratată cu iubire, iar acest lucru trebuie înţeles de adulţi.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro