CET si RA "Apa", cei mai mari creditori ai brailenilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CET si RA "Apa", cei mai mari creditori ai brailenilor

Asociatiile de proprietari intra in iarna cu datorii de milioane de lei catre furnizorii de servicii publice. De fapt, cei mai afectati dintre acesti furnizori sint regia locala de apa-canalizare si operatorul local de termoficare, intrucit societatile de gaz metan si cea de energie electrica au un control mult mai strict in ceea ce priveste asociatiile, in sensul ca pot pune imediat in aplicare masuri restrictive de furnizare a propriilor servicii.
Nici una dintre asociatii nu-si permit sa acumuleze datorii catre "Distrigaz" sau "Electrica" intrucit in secunda urmatoare apar echipele de debransare. Mult mai complicata este situatia in cazul regiei locale de apa-canal si operatorului de termoficare, intrucit acestea nu au la dispozitie aceleasi instrumente cind vine vorba sa recupereze datoriile de la asociatii. Practic, prin intermediul uneia se face protectie sociala, iar in cazul celeilalte se profita de faptul ca este un serviciu public esential si ca nu se poate dispune intreruperea totala a furnizarii intrucit se incalca reglementari elementare in domeniul igienei. Astfel, cele doua unitati au ajuns sa crediteze cu milioane de lei asociatiile de proprietari care reunesc, asa cum rezulta si din denumire, brailenii proprietari ai unor apartamente in imobile de tip condominiu.
O situatie statistica prezentata atit de catre SC "CET" cit si de catre Regia Autonoma "Apa" Braila demonstreaza ca, in prag de sezon rece, asociatiile de proprietari cumuleaza datorii de peste 20 milioane lei catre cei doi furnizori. Cele mai mari datorii se inregistreaza insa in contul regiei locale de apa-canal, unde s-au acumulat circa 16 milioane lei, in timp ce in cazul "CET" datoria este de 6,15 milioane lei.

Apa rece consumata pe datorie de catre AP-uri

Concret, regia a comunicat ca, la acest moment, asociatiile datoreaza 16,053 milioane lei din care mai mult de jumatate - 9,915 milioane - sint penalitati calculate ca urmare a neachitarii la scadenta a facturilor emise de furnizorul de utilitati. In comparatie cu anul trecut, situatia acestor datorii s-a agravat, in sensul ca soldul este in prezent cu circa 2 milioane lei mai mare decit cel de anul trecut. Mai precis, la data de 16 noiembrie 2005, asociatiile de proprietari din municipiu aveau datorii totale de 14,432 milioane lei din care 8,444 milioane lei penalitati. Din analiza acestei situatii rezulta ca numai primele 10 asociatii clasate in topul datornicilor acumuleaza circa un sfert din total datorii. Majoritatea inregistreaza debite mai vechi de doi ani si, ca atare, cuantumul penalitatilor este aproape egal cu cel al datoriei de baza.
Cel mai mare datornic este AP 211 formata din apartamentele celor 6 scari ale blocului E4 din Viziru III. Aceasta asociatie a acumulat o datorie totala de 680.377 lei, comparativ cu 609.418 lei soldul de anul trecut, asociatia ajungind cu platile la nivelul lunii mai 2003. La inceputul iernii trecute, nivelul platilor era la nivelul lunii noiembrie 2001.
Pe locul doi apare AP 166 din cartierul Obor formata din apartamentele blocurilor 24, 26 si 27, asociatie care are o datorie totala de 458.786 lei, cu aproape 60.000 lei mai mare decit soldul de anul trecut, cind a inregistrat o datorie de 397.858 lei. In ceea ce priveste nivelul actual al platilor, datele prezentate de catre regie demonstreaza ca asociatia a ajuns la finele lunii iunie 2004.
A treia in topul datornicilor este AP 711 din cartierul Hipodrom, la care sint arondate apartamentele blocului G 13 - sau blocul "Nato", asa cum este cunoscut brailenilor. Aceasta asociatie a cumulat in timp un impresionant debit de 453.482 lei, in comparatie cu 384.790 lei soldul de anul trecut. Ultima plata catre regie a fost efectuata la finele lunii iulie anul curent, insa asociatia nu a intrat cu platile nici macar in anul 2000.
Totalizind debitele totale ale celor 10 asociatii de proprietari prezentate, suma rezultata se cifreaza la 3,745 milioane lei din care aproape jumatate reprezinta datoria de baza.

"Ar trebui ca ajutoarele de incalzire sa se acorde numai beneficiarilor care sint la zi cu plata intretinerii!"

In comparatie cu regia de apa, operatorul local de termoficare sta un pic mai bine. SC "CET" are de recuperat 6,156 milioane lei. De altfel, acest sold este mai mic cu doar citeva sute de mii de lei fata de soldul cu care AP-urile din municipiu au intrat anul trecut in iarna - 6,4 milioane lei.
Un top al celor mai mari 5 asociatii cu datorii la SC "CET" apare astfel: pe primul loc se situeaza AP 379 cu 148.360 lei (nivelul platilor - ianuarie 2004), pe locul doi AP 531 cu 68.700 lei (nivelul platilor - martie 2003), iar pe locul III apare AP 427 cu 67.304 lei (decembrie 2005). Pe locul IV se situeaza AP 156 cu 46.273 lei, iar ultimul loc e ocupat de AP 481 cu 43.254 lei, nivelul platilor fiind la luna martie 2003.
"Ar trebui ca ajutoarele de incalzire sa se acorde numai beneficiarilor care sint la zi cu plata intretinerii, pentru ca sint situatii in care la anumite asociatii de proprietari in contul facturilor la agent termic au intrat doar sume reprezentind ajutorul pentru incalzire acordat de stat in sezonul rece trecut", a apreciat Ionel Patrascu, directorul Directiei Distributie din cadrul SC "CET" SA Braila.
Important de mentionat este ca, in primavara anului trecut, SC "CET" a contractat serviciile specializate ale unei firme de avocati din Galati specializati in recuperarea creantelor. Ca rezultate notabile a acestei campanii de recuperare se poate mentiona admiterea in instanta a sute de cereri formulate de catre firma de avocatura in numele asociatiilor de proprietari indreptate impotriva familiilor rau-platnice.
Instanta a solutionat 400 de astfel de dosare si are in curs de solutionare inca alte 56, valoarea totala a sumelor din cererile admise fiind de 5 miliarde lei vechi, plus penalitati in suma de 1,7 miliarde lei vechi. "Majoritatea debitorilor somati au achitat pina la primul termen, in timp ce o alta parte dintre ei au achitat dupa comunicarea hotaririi instantei. Pentru cei mai mari rau-platnici s-au inaintat dosare de executare silita, in curs de solutionare", a explicat Ionut Jercan, reprezentantul firmei de avocatura cu care
"CET" colaboreaza pentru recuperarea creantelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro