Criminalii de lângă noi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criminalii de lângă noi

* pentru că astfel de persoane sunt predispuse la comiterea altor infracţiuni, siguranţa cetăţenilor depinde în mare măsură şi de prinderea lor * în prezent, judiciariştii desfăşoară activităţi pentru depistarea a 116 persoane care se sustrag pedepsei cu închisoarea, 9 care fug de arest preventiv, dar şi a 46 de dispăruţi, dintre care 11 minori * în cazul celor din urmă, poliţiştii colaborează chiar şi cu detectivi particulari pentru a-i depista şi încredinţa familiilor

Zeci de brăileni sunt daţi în urmărire în fiecare an şi de trei ori mai mulţi sunt depistaţi de poliţişti şi aruncaţi după gratii sau, în cazul dispăruţilor, încredinţaţi familiilor. Numai de la începutul acestui an au fost puse în urmărire naţională 76 de persoane, dintre care 42 se sustrăgeau executării pedepselor cu închisoarea sau arestării preventive, celelalte fiind dispărute de la domiciliu. Poliţiştii îi scapă printre degete pe infractori deoarece aceştia pleacă din ţară ori înainte ca sentinţa să fie definitivă, ori în timpul urmăririi penale, între două mandate de arestare sau între emiterea sentinţei şi dispunerea mandatului de încarcerare. În plus, de când cu libera circulaţie în Uniunea Europeană, infractorii reuşesc să iasă fără probleme din ţară şi să-şi piardă urma. Astfel, orice informaţie venită din partea cetăţenilor, legată de locul în care se află vreun urmărit, poate fi cheia succesului în prinderea acestuia. În cazul dispăruţilor, poliţiştii colaborează chiar şi cu detectivi particulari pentru a-i depista.
În prezent, judiciariştii desfăşoară activităţi pentru depistarea a 116 persoane care se sustrag pedepsei cu închisoarea, 9 care fug de arest preventiv şi 46 de dispăruţi, dintre care 11 minori. Printre cei mai căutaţi brăileni se numără un bărbat condamnat la 25 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav şi un minor de 12 ani (la momentul dispariţiei), ambii daţi în urmărire acum 15 ani.

Urmăriţi căutaţi cu ajutorul cetăţenilor şi al detectivilor particulari

Dificultăţi în prinderea infractorilor au apărut odată cu intrarea României în Uniunea Europeană şi sunt legate de faptul că au fost eliminate controalele la frontierele de stat. Astfel, mare parte din persoanele urmărite au ieşit din ţară fără ca nimeni să le întrebe măcar cine sunt şi unde se duc. Pentru acestea s-a solicitat dispunerea măsurii urmăririi internaţionale şi se desfăşoară permanent activităţi de localizare a lor pe teritoriul altor state şi arestare în vederea extrădării. Din acest motiv, un mare ajutor pentru poliţişti îl reprezintă orice informaţie venită din afara instituţiei. "Cetăţenii trebuie să ştie că toate datele pe care le deţin cu privire la un urmărit, ce lor li se par nesemnificative, sunt de fapt foarte importante pentru munca poliţiştilor şi pot duce la depistarea persoanei căutate. În plus, ele sunt confidenţiale, cei care le furnizează putând să facă asta şi sub protecţia anonimatului, sesizându-le fie prin intermendiul numărului unic pentru urgenţe 112 sau la adresa relatiipublice@br.politiaromana.ro. Precizăm că brăilenii care se sustrag unei hotărâri judecătoreşti definitive - indiferent că este vorba despre un mandat de arestare sau de executare a unei pedeapse privative de libertate - sunt predispuşi la comiterea altor infracţiuni, astfel că siguranţa cetăţenilor depinde în mare măsură şi de prinderea lor", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
În ceea ce priveşte dispariţiile, în special cele de copii - în împrejurări alarmante -, o preocupare constantă a poliţiştilor a fost aceea de a eficientiza procedurile în activităţile de căutare şi investigare şi de a dezvolta un parteneriat activ cu societatea civilă şi celelalte structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). În acest context, au fost încheiate protocoale de colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, Asociaţia Chinologică - filiala Brăila, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MAI sau chiar cu societăţi private de detectivi particulari. De precizat că pe site-ul Poliţiei Române (www.politiaromana.ro) au fost create secţiunile "Copii Dispăruţi" şi "Urmăriri" - "Persoane Urmărite", ce pot fi accesate de oricine, acolo putând fi găsite poze şi informaţii despre persoanele căutate.

Peste 200 de urmăriţi depistaţi de la începutul anului

Pe lângă brăilenii căutaţi la acest moment, poliţiştii brăileni au mai alergat, anul acesta, după alţi peste 200 de urmăriţi, pe care au reuşit însă să-i găsească. Astfel, în primul semestru al anului, lucrătorii de la Compartimentul Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare 106 mandate de executare a pedepsei închisorii, 11 mandate de arestare preventivă şi 8 mandate emise de alte state europene. Printre acestea din urmă se numără şi mandatul emis pe numele unui membru al mafiei italiene, capturat de poliţiştii brăileni în urmă cu o lună. Gaetano F., de 51 de ani, este acuzat de constituire într-o asociaţie de tip mafiot ai cărei membri comiteau infracţiuni de şantaj, înşelăciune, fraudă fiscală, fals în acte publice şi private şi spălare de bani. Organizaţia era afiliată Camorrei (mafia napoletană), iar membrii ei, folosindu-se de forţă, exercitau acţiuni de intimidare asupra societăţilor comerciale care operau în sectorul comercializării de autovehicule, pentru a avea o poziţie de monopol pe piaţă.
De asemenea, în perioada de referinţă, oamenii legii au găsit şi 83 de persoane semnalate dispărute de la domiciliu, dintre care 28 erau minore. În plus, în urma colaborării cu autorităţile altor state, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol, s-a reuşit depistarea pe teritoriul altor state a 31 de brăileni daţi în urmărire internaţională, 16 dintre aceştia fiind extrădaţi. În prezent, alţi 27 de brăileni sunt arestaţi sau localizaţi pe teritoriul altor state, în vederea predării către autorităţile române.

Criminal fugar de 15 ani

Cotidianul "Obiectiv" şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila demarează o campanie de mediatizare a celor mai căutaţi brăileni, care sunt liberi ca pasărea cerului, deşi au comis fapte grave. În acest context, în fiecare săptămână, în paginile cotidianului nostru va fi prezentat câte un astfel de caz. Cei care îl recunosc pe fugar din poză şi au date despre locul în care se ascunde sau îl văd pe stradă pot anunţa la cea mai apropiată secţie de Poliţie sau pot suna la 112.
Lista urmăriţilor este deschisă de Nicolae Ion (45 de ani), zis "Brăileanul", din Scorţaru Nou, condamnat la 25 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav, faptă comisă în 1994, la Arad. Acesta a participat, împreună cu o altă persoană, la un atac mafiot soldat cu uciderea prin împuşcare a unei persoane, rănirea, tot prin împuşcare, a celei de-a doua şi rănirea, prin aplicarea a trei lovituri de cuţit, a celei de-a treia. Imediat după atacul sângeros, "Brăileanul" a dispărut fără urmă, însă în baza declaraţiilor martorilor şi a celor doi supravieţuitori, precum şi a probelor obţinute de anchetatori, el a fost identificat, cercetat şi judecat în lipsă. Întrucât existau informaţii că Nicolae Ion părăsise teritoriul României, brăileanul a fost dat în urmărire internaţională şi acum se numără printre primii zece cei mai căutaţi români prin Interpol. Nicolae Ion este şaten, cu început de chelie, are ochi albaştri, 1,70 m şi constituţie atletică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro