Daca CET nu se modernizeaza rapid, termoficarea moare! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Daca CET nu se modernizeaza rapid, termoficarea moare!

2010 este anul in care sistemul de termoficare centralizata isi va da obstescul sfirsit. Aceasta este sumbra previziune a lui Vasile Muntenita, ex-director general al SC "CET" Braila si membru marcant, pina in decembrie 2007, in staff-ul Unitatii de Management a Programului "Termoficare 2006 - 2009". Previziunea poate deveni realitate in toate orasele in care este inca functionabil sistemul, inclusiv Braila, daca nu se va investi de urgenta in modernizarea surselor de producere a energiei termice. Prognoza fostului sef al "CET" Braila, ca persoana care a fost implicata direct in implementarea "Termoficare 2006 - 2009", ar trebui sa fie un dus rece pentru autoritatile locale, menit sa trezeasca la realitate factorii de decizie care au tot aminat rezolvarea unei probleme atit de delicate cum este incalzirea centralizata. Explicatia este simpla: in conditiile actuale de tehnologie, pretul de producere a energiei termice este extraordinar de mare, fapt ce-i impinge pe consumatori sa se indrepte catre alte solutii de incalzire, mult mai eficiente. In municipiu, in urma debransarilor de la reteaua centralizata s-a ajuns in situatia in care mai sint arondate doar jumatate dintre apartamentele care initial se incalzeau de la "CET".
Muntenita a spus ca pe lista oraselor unde in maxim 2 ani termoficarea centralizata va sucomba figureaza: Brasov, Iasi, Bacau, Vaslui, Calafat si, nu in ultimul rind, Braila.
Declaratia lui Vasile Muntenita vine in contextul in care Marian Petrache, secretar de stat pentru comunitati locale in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a anuntat relansarea pe o noua solutie de finantare a Proiectului "Termoficare 2006 - 2009", precum si prelungirea perioadei de aplicare a proiectului pina in 2015. Asa cum a fost aprobata initial, valoarea de investitii a programului, pentru perioada 2006 - 2009, se ridica la 13,4 miliarde de lei (peste trei miliarde de euro). Cea mai mare parte urma sa fie acoperita printr-un credit pe 15 ani al Ministerului de Finante, in valoare de 12,17 miliarde de lei, din care jumatate trebuia rambursat de consiliile locale beneficiare.

"Exista o nesiguranta ca banii acestia vor veni vreodata"

Problema in opinia fostului oficial ministerial, intrat de curind in sectorul privat din domeniul energetic, este legata in primul rind de solutia de finantare propusa, mai nou, de catre fostii sai colegi de la minister: primariile sa fie obligate sa asigure minimum 30% din valoarea investitiilor prognozate a fi realizate in cadrul proiectelor pe care le-au depus imediat dupa lansarea "Termoficare 2006 - 2007", iar restul sa vina de la bugetul de stat. "De ce prima forma a programului era mai avantajoasa? Raspunsul este tocmai in forma finantarii: contractarea de catre stat a unui credit extern presupunea o certitudine in ceea ce priveste realizarea investitiilor propuse de municipalitati si operatorii de termoficare din subordine. Acum, pentru ca se apeleaza la surse bugetare, se genereaza in primul rind o nesiguranta ca banii acestia vor veni vreodata. Dar mai exista si nesigurante legate de corectitudinea modului in care ar urma sa fie cheltuiti. Nici un consiliu local ori o primarie nu va avea certitudinea ca dupa ce va contracta serviciile unui furnizor de echipamente necesare modernizarii va primi in 2009 sau in urmatorii ani sumele cuvenite de la bugetul de stat. Aceasta pornind de la premiza ca autoritatea locala ar avea asigurata din surse proprii partea de finantare ce ii revine, ceea ce este putin probabil", a explicat sursa citata.
Noua varianta de lucru comunicata de MIRA vizeaza acordarea finantarii in functie de randamentul energetic obtinut, de numarul de consumatori deserviti de operatorul retelei de termoficare, dar si de capacitatea financiara a autoritatilor locale. "Astfel, operatorii mai mari, cum sint cei din Pitesti, Brasov, Bacau, Suceava sau, desigur, Bucuresti, vor primi de la stat maximum 40% din valoarea proiectului, in timp ce consiliilor locale mai sarace li se vor asigura 60% din costuri. Acolo unde investitia va fi si in productia de energie termica din surse regenerabile, mergem pina la 70%, pentru a-i stimula", a spus secretarul de stat Marian Petrache. De cealalta parte, Muntenita sustine ca astfel de criterii enuntate de oficialul ministerial sint subiective si genereaza suspiciuni legate de buna credinta in alocarea sumelor de bani de la buget. "Deja trecem in sfera intereselor politice atunci cind discutam despre criterii cum ar fi operatori de termoficare mari versus operatori mici sau consilii locale sarace, ori numarul de consumatori. Cind am facut parte din echipa de implementare a programului am propus criterii clare in baza carora se facea o departajare obiectiva, care nu lasa loc de interpretari", a punctat Muntenita.

Programul "Termoficare 2006 - 2009" se vrea prelungit pina in 2015

Dupa cum a explicat Marian Petrea, o alta prevedere a proiectului de modificare a programului "Termoficare 2006 - 2009" ar fi extinderea acestuia pina in anul 2015. In opinia lui Muntenita, aceasta propunere este echivalentul semnarii certificatului de deces al sistemului de termoficare. "Daca in maxim 2 ani nu se fac investitii majore in sursele de producere a energiei termice, totul este pierdut! Deja, o parte dintre clienti s-au orientat spre alte surse de incalzire, iar in conditiile in care nu produci energie termica la costuri suportabile de catre consumatori fenomenul debransarii ia o si mai mare amploare. Solutia este investirea urgenta in modernizarea sursei de producere pentru ca sa ai costuri injumatatite si sa poti stabili un cost de vinzare suportabil. Si in programul initial era prevazuta o prelungire dar aceasta viza accesarea de fonduri europene de catre autoritatile locale pentru efectuarea de reabilitari la retelele de termoficare abia dupa ce problemele legate de sursele de producere erau rezolvate. Dupa parerea mea, sistemul de termoficare este deja in colaps, iar solutia sta in mina municipalitatilor. Asa cum am sustinut si pe vremea cind am fost direct implicat in programul “Termoficare 2006 - 2009”, rezolvarea este concesionarea serviciului de termoficare catre investitori puternici, care sa realizeze lucrarile din surse si cu proiecte tehnice proprii, iar punctul de interes al primariilor sa fie negocierea unui pret de vinzare a energiei termice cit mai mic si obtinerea unei redevente cit mai mari", a spus Muntenita, adaugind ca degeaba s-au efectuat in ultimii ani investitii in retelele de termoficare atita vreme cit sursa de producere a energiei termice a fost scoasa din ecuatie. "S-au facut, totusi, investitii in retele cu bani de la buget, dar degeaba le-ai facut daca ai aceleasi costuri de producere a energiei termice. Trebuia sa se modernizeze mai intii sursele de producere si abia apoi, in timp, autoritatile locale sa realizeze investitii in reteaua de distributie - proprietate publica a orasului sau sa incurajeze investitiile in reducerea pierderilor de caldura la nivel de blocuri. Altfel exista riscul sa ingropi banii prin inlocuirea de tevi si automatizarea de Puncte Termice pentru ca la capatul tevii nu vei mai avea consumatori, care deja s-au orientat spre alte surse de incalzire!", a incheiat Muntenita.
Din datele MIRA rezulta ca in perioada 2006 - 2007, finantarea programului "Termoficare 2006-2009" a fost asigurata din sumele alocate de la bugetul de stat conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 48/2004 pentru adoptarea unor masuri privind furnizarea energiei termice populatiei, prin sisteme publice centralizate. In baza actului normativ in anul 2006, au fost acordate 489,45 milioane lei, beneficiari fiind 74 de autoritati ale administratiei publice locale, inclusiv Braila. In 2007, sumele acordate s-au ridicat la 741,59 milioane lei, de care au beneficiat 69 de primarii, printre care s-a numarat si Braila. In total, in perioada 2005-2007, statul a acordat subventii pentru modernizarea sectorului termic de aproape 1,5 miliarde lei.

Spre deosebire de alte orase, Braila este un caz mai fericit

Referitor la afirmatiile fostului sau sef, actualul director general al SC "CET" Braila, Ionel Patrascu, a spus ca, in parte, afirmatiile sint adevarate, dar a punctat ca la Braila au fost efectuate o serie de investitii in sursa de producere. "In anii precedenti au fost efectuate cu ajutorul sumelor primite de la bugetul de stat o serie de investitii in sursa de producere a energiei termice. Avem acum un cazan nou, cu arzatoare si turbina performante, urmeaza sa fie realizata si sursa de vara pentru producerea energiei in extrasezon, au fost modernizate si automatizate 29 de Puncte Termice... Asadar investitii s-au facut, iar spre deosebire de alte orase, Braila este, din acest punct de vedere, un caz mai fericit" a declarat Patrascu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro