De la începutul primăverii s-au cheltuit din bugetul local sute de milioane de lei vechi pentru desfiinţarea haldelor de gunoi ilegale de pe raza municipiului. Zeci de tone de deşeuri aruncate pe domeniul public de brăilenii care refuză să plătească serviciile de salubritate au fost ridicate şi transportate la Depozitul Ecologic de la Muchea. Ca de fiecare dată, însă, curăţenia nu se menţine decât foarte puţin timp, fiindcă apar mereu alte şi alte gunoaie în cele câteva zone din municipiu parcă blestemate să poarte în permanenţă stigmatul mizeriei. Un astfel de loc este strada Rândunicii, ce se întinde de-a lungul căii ferate din spatele cimitirului "Sf. Constantin" şi a Stadionului Municipal. Fiind situată lângă cartierul Lacu Dulce, Str. Rândunicii este locul preferat de aruncat gunoaie al căruţaşilor care, contra unui tarif modic, transportă aici resturile provenite din demolări, de la diverşi indivizi care îşi renovează locuinţele. Pe lângă moloz, ţiganii cară adeseori şi deşeuri menajere ori gunoi de grajd şi chiar cadavre de animale. Posesori ai unor atelaje trase de unul sau doi cai, aceşti indivizi prestează, practic, un fel de serviciu paralel de salubritate. Bineînţeles, nu plătesc niciun impozit şi aruncă gunoaiele la întâmplare, alimentând continuu haldele neautorizate precum cea de pe Str. Rândunicii sau cele de pe Str. Eroilor, Str. Magaziilor ori zona FNC de pe Şos. Baldovineşti. Până în prezent, autorităţile locale n-au reuşit să găsească nicio soluţie eficientă pentru combaterea acestui fenomen. S-a vorbit despre interdicţia circulaţiei cu căruţe pe străzile municipiului, însă această măsură s-a aplicat doar teoretic. În plus, amenzile aplicate de Poliţia Locală rămân un fel de frecţie la picior de lemn, deoarece nu sunt plătite niciodată şi nici nu se transformă în muncă în folosul comunităţii, graţie blândeţii excesive cu care sunt trataţi aceşti indivizi de către judecători. Ei se declară prea săraci pentru a li se putea executa silit bunuri personale în contul amenzii, iar prevederea legală a închisorii contravenţionale a fost abrogată în urmă cu câţiva ani.
Singurul lucru pe care îl riscă cu adevărat căruţaşii este un pic de muncă fizică, atunci când sunt obligaţi să transfere deşeurile din atelajele lor în tomberoanele firmelor de salubritate chemate la faţa locului de echipajele Poliţiei Locale. Aşa au păţit, luni, 16 mai, doi romi domiciliaţi fără forme legale în cartierul Lacu Dulce. Este vorba despre Lucian Florin Vrânceanu, 29 ani, şi Gigi Gligore Pica, 34 ani. Aceştia au fost surprinşi de un echipaj al Poliţiei Locale în timp ce încercau să arunce o căruţă plină cu moloz şi alte resturi provenite din demolări pe Str. Rândunicii. Li s-a aplicat câte o amendă de 1.000 lei - pe care e puţin probabil să o plătească - şi a fost înştiinţat operatorul de salubritate de pe acel sector, adică firma "Braicata", să vină să preia deşeurile din căruţa celor doi. "Braicata" a trimis o platformă cu un tomberon, iar cei doi căruţaşi au fost somaţi să transfere în el întreaga cantitate de moloz. După ce şi-au golit căruţa în tomberonul respectiv, indivizii au fost lăsaţi să plece. Teoretic, ei ar trebui să îi plătească "deranjul" firmei de salubritate, însă nimeni nu se aşteaptă să se achite vreodată de această datorie. Partea proastă este că nimeni nu-i sancţionează şi pe cei care le dau ţiganilor molozul din faţa porţii, în loc să-l transporte la locul special amenajat de municipalitate pentru acest tip de deşeuri.
Căruţaşii prinşi în flagrant de Poliţia Locală au învăţat că legile sunt de partea lor, nu a cetăţenilor oneşti Cum se poate proceda legal
Legal, brăilenii care îşi renovează locuinţele trebuie să ducă molozul la Depozitul de Deşeuri Inerte, situat la ieşirea din municipiu, lângă digul Brăila-Galaţi. Cei care nu au la dispoziţie un mijloc de transport adecvat pot apela la serviciile firmelor de salubritate "Eco", RER sau "Braicata". Pentru asta, trebuie să sune direct la secretariatul uneia din aceste firme sau la dispeceratul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, la numărul de telefon 0756.044.400. Directorul SUPAGL, Dan Apostol, ne-a informat că încărcarea şi transportul deşeurilor inerte costă 30 lei/mc, la care se adaugă taxa de depozitare, de 5 lei/mc. "Există brăileni care respectă legea şi îşi duc deşeurile inerte la depozitul special", ne-a asigurat directorul Apostol. Din păcate, brăilenii cu simţ civic nu sunt deloc mulţi. Mihai Pârvu, administratorul Depozitului de Deşeuri Inerte, ne-a spus că, în general, în perioada când se renovează locuinţe, numărul celor care îşi aduc molozul la depozit nu sare de 50. Unii dintre aceştia achită taxa de 5 lei per metru cub, alţii refuză să plătească sau se duc seara, când ştiu că nu mai găsesc pe nimeni care să îi taxeze. Sumele încasate zilnic de municipalitate pentru depozitarea inertelor se cifrează în jurul valorii de 90-100 lei.
Din păcate, nu doar căruţaşii sunt responsabili de existenţa haldelor neautorizate de deşeuri de pe raza municipiului. Diverşi alţi cetăţeni încearcă să evite taxa lunară de salubritate, de 6,7 lei/persoană, aruncându-şi gunoaiele pe domeniul public. În ultima săptămână, Poliţia Locală a surprins în flagrant şapte brăileni în timp ce depozitau ilegal deşeuri. Funcţie de cantitate, acestora li s-au aplicat amenzi în valoare de 100 sau 250 lei. Astfel, cu 100 lei au fost sancţionaţi următorii: Stelică Dragu, Aurel Enache, Nicu Gheorghe şi Gică Lazăr, iar cu 250 lei Gabriel Liberman, Dumitru Sava şi Vasile Iordache. Conducerea Poliţiei Locale ne-a informat că, în general, brăilenii ce deţin o gospodărie pentru care plătesc impozite, achită aceste amenzi, apoi intră în legalitate, încheind contracte de prestări servicii cu firmele de salubritate.