Dosar penal pentru chirie nedeclarată_ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosar penal pentru chirie nedeclarată_

• brăileanul Ştefan N. a fost trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 72 de lei • în iulie 2016, el a închiriat garsoniera pe care o deţine pentru o chirie de 550 lei, apoi a fost pârât la poliţie de chiriaşă • inculpatul a achitat ulterior suma datorată fiscului, respectiv 72 de lei, însă tot nu a scăpat de dosar penal 

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în judecată pe Ştefan N., în vârstă de 43 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de “evaziune fiscală în modalitatea ascunderii sursei impozabile sau taxabile”. În luna iulie 2016, el a închiriat garsoniera pe care o deţine în cartierul Hipodrom fără a declara veniturile obţinute, sustrăgându-se, astfel, de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. Suma datorată statului a fost de 72 de lei.

 

Proprietar turnat la poliţie de chiriaş

Potrivit dosarului penal, Ştefan N. este proprietarul unei garsoniere pe care o deţine pe strada Hipodrom, locuinţă pe care a oferit-o spre închiriere anul trecut, prin intermediul anunţurilor publicate în presa locală. Spre sfârşitul lunii iunie 2016, el a fost contactat de brăileanca Mariana C., aceasta exprimându-şi intenţia de a închiria respectiva garsonieră. În urma negocierilor, s-a stabilit o chirie de 550 lei/lună şi o garanţie de 550 lei, ce urma să fie returnată la momentul plecării din locuinţă. Procurorul de caz precizează:

“C. Mariana a închiriat garsoniera şi a achitat prima lună de chirie (iulie 2016) şi garanţia solicitată de inculpat. La momentul închirierii, inculpatul nu a încheiat cu martora contractul de închiriere, motivând că va încheia contractul respectiv după ce va primi întreaga sumă de bani pentru garanţie (declaraţia inculpatului) sau că va încheia contract de închiriere abia în luna noiembrie, întrucât până la data respectivă se află în concediu paternal (declaraţia martorei)”.

Chiriaşa a locuit în garsoniera din Hipodrom doar până la data de 21 iulie 2016, când s-a împăcat cu concubinul ei şi s-a mutat din nou cu acesta.

În ziua respectivă, Mariana, însoţită de concubin, a luat legătura cu proprietarul garsonierei şi a solicitat să i se restituie suma plătită drept garanţie, întrucât nu pricinuise niciun fel de stricăciuni în locuinţă. Proprietarul însă, a refuzat să-i restituie garanţia, pe motiv că încă nu primise facturile de la utilităţi.

În aceste împrejurări, chiriaşa a apelat numărul pentru urgenţe 112 şi a sesizat la poliţie faptul că acesta refuza să-i restituie garanţia pe care o plătise pentru închirierea garsonierei. Astfel, poliţiştii au aflat că proprietarul îi închiriase femeii garsoniera fără să încheie un contract care să fie luat în evidenţă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi i-au întocmit acestuia dosar penal.

După ce a sesizat poliţia, Mariana C. a încercat din nou să-şi recupereze banii plătiţi drept garanţie, însă nu a reuşit. Ulterior, nu a mai luat legătura cu proprietarul.

Conform legislaţiei fiscale (art. 59 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal) impozitul pe venit se aplică veniturilor obţinute din orice sursă (atât din România, cât şi din afara ţării) de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România. Acelaşi act normativ precede că “sunt supuse impozitului pe venit, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor” (art. 6 lit. c din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).

“Prin urmare, N. Ştefan, prin cedarea folosinţei locuinţei sale din Brăila, a obţinut venituri pe care nu le-a declarat organelor fiscale şi a creat bugetului general consolidat al statului un prejudiciu de 72 de lei (...) Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a comunicat că, în urma încasării sumei de 550 lei cu titlu de chirie pentru imobilul menţionat, contribuabilul a prejudiciat bugetul de stat cu sumele de 54 lei, impozit pe venit din cedarea folosinţei bunurilor, şi 18 lei cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”, precizează procurorii PT Brăila.

Inculpatul a achitat cei 72 de lei datoraţi statului la data de 30 ianuarie 2017, însă tot nu a scăpat de dosar penal.       

 

Atenţie proprietari!

Specialiştii imobiliari spun că, în România, 90% dintre contractele de închiriere sunt nedeclarate la Finanţe. Potrivit acestora, contractele declarate la ANAF sunt cele care au valori mai mari, sunt între proprietari persoane fizice şi persoane juridice sau făcute cu genul de persoane care îşi decontează chiria. De cele mai multe ori, chiriaşii acceptă ca înţelegerea cu proprietarul locuinţei să fie doar una verbală sau, cel mult, semnează un contract “de mâna”. Specialiştii mai spun că, în cazul închirierilor nedeclarate, cel mai mult riscă chiriaşul, care se poate trezi oricând lăsat pe dinafară, dar şi proprietarul, care se poate trezi fără nişte bunuri din casă. Potrivit legii, în termen de 15 zile de la semnarea unui contract, proprietarul de drept trebuie să înregistreze la ANAF o declaraţie estimativă de venit, formular 220. Impozitele sunt 16% taxe, plus 5,5% contribuţia la Asigurările de Sănătate. Impozitul se aplică la o cota de 60% din suma de închiriere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro