EXTERNE: Cuplurile catolice nu trebuie să procreeze "ca iepurii", susţine Papa Francisc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: Cuplurile catolice nu trebuie să procreeze "ca iepurii", susţine Papa Francisc

Papa Francisc a apărat luni poziţia Bisericii cu privire la "a fi părinţi responsabili", respingând ideea potrivit căreia cuplurile catolice ar trebui să aibă cât mai mulţi copii dar ridicându-se împotriva "malthusianismului" care reduce rata natalităţii.

"Deschiderea faţă de viaţă este o condiţie a sacralităţii căsătoriei", a amintit Papa în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în avionul care îl ducea la Roma după o călătorie în Filipine, unde familiile sunt deseori numeroase.

Dar "acest lucru nu înseamnă că creştinii trebuie să facă în serie copii. I-am făcut reproşuri unei femei, însărcinate a opta oară după şapte cezariene: «Vreţi să lăsaţi orfani şapte copii!», i-am spus".

Chiar dacă "pentru cei săraci, copilul este o comoară", "exemplul acestei femei ţine de iresponsabilitate", a declarat el.

"Ea a spus: «am încredere în Dumnezeu». Dar Dumnezeu îţi dă mijloace pentru a fi responsabil. Unii cred, scuzaţi-mi termenul, că, pentru a fi buni catolici, trebuie să fie ca iepurii", a afirmat el.

La Manila, Suveranul Pontif argentinian l-a apărat ferm pe Papa Paul al VI-lea şi opoziţia acestuia faţă de contracepţia medicală în enciclica Humanae Vitae în 1968.

"Paul al VI-lea se îngrijora din cauza neo-malthusianismului universal" care "caută un control al umanităţii", a explicat Francisc în avion. "El era un profet", a pledat el, subliniind că plata pensiilor şi reînnoirea populaţiei este ameninţată în multe ţări dezvoltate.

"Cuvintele-cheie pe care le apără Biserica sunt: părinţi responsabili. Cum se poate acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experţi, pastori", a insistat Papa.

Încă o dată, Papa a denunţat "colonizarea ideologică" împotriva familiei tradiţionale, denunţând în special faptul că, în urmă cu 20 de ani în Argentina, un împrumut pentru construcţia şcolilor a fost condiţionat de folosirea în aceste şcoli "a unei cărţi în care se preda «teoria genului»".

"Aceasta înseamnă colonizare ideologică: se colonizează un popor cu o idee, care vrea să schimbe mentalitatea sau structura. Se ia nevoia unui sărac ca oportunitate de intrare" în existenţa sa, a explicat el.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro