EXTERNE: UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei, asigură Catherine Ashton | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei, asigură Catherine Ashton

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a asigurat luni că Uniunea Europeană va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei, luând decizia de a impune sancţiuni şi reafirmând că europenii nu doresc escaldarea tensiunilor cu Moscova.

"Vom transmite cel mai puternic mesaj posibil Rusiei", pentru ca Moscova "să înţeleagă cât de serioasă" este situaţia după "pretinsul" referendum din Crimeea, a declarat Catherine Ashton, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din UE de la Bruxelles.

Şefii diplomaţiilor din UE urmează să decidă sancţiuni specifice vizând oficiali ruşi sau ucraineni proruşi, printre care restricţii privind vizele şi blocarea conturilor din străinătate.

Lista persoanelor vizate se anunţă "restrânsă", a anunţat luni ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, la sosirea la Bruxelles. Lista ar urma să includă în special oficiali din Crimeea care au susţinut anexarea teritoriului la Rusia şi care au participat la organizarea referendumului.

"Trebuie să dăm dovadă de multă fermitate şi, în acelaşi timp, să găsim modalităţile de dialog, astfel încât să nu ne îndreptăm spre o escaladare", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, adoptând o poziţie diferită de aceea exprimată de unii dintre colegii săi din UE.

De altfel, Catherine Ashton a cerut din nou Rusiei "să înceapă dialogul cu autorităţile ucrainene şi să evite tensionarea situaţiei cât mai rapid posibil". "Nu se observă acest lucru deocamdată", a precizat şefa diplomaţiei europene.

Ministrul luxemburghez de Externe a subliniat că Rusia va "suferi", deoarece acţiunea în Crimeea va provoca "o devalorizare a rublei", o "izolare în Consiliul de Securitate al ONU" şi "chiar critici din partea partenerilor săi, printre care Armenia şi Kazahstan". "Există temeri privind Rusia acum, iar când există astfel de temeri, investiţiile se diminuează, iar economia suferă", a atras atenţia ministrul de Externe din Luxemburg.

El a adăugat că, realitatea îi obligă însă pe europeni să ţină cont de rezultatele referendumului, care arată că 96,6 la sută dintre alegători s-au pronunţat pentru anexarea peninsulei Crimeea la Rusia.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a subliniat că europenii exclud orice operaţiune militară. "Nu avem în vedere opţiuni militare, nu se pune problema unui război în Crimeea", a subliniat şeful diplomaţiei de la Londra.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro