Pentru luna octombrie, CJAS are sumele necesare eliberarii medicamentelor compensate si gratuite, cel putin la nivelul consumului lunilor anterioare, dar nu se exclud nici eventualele cresteri de sume, daca adresabilitatea populatiei, prin prescriptiile medicale, va cere aceasta.
Pe de alta parte, daca se ridica plafoanele pentru medicamentele gratuite si compensate eliberate prin farmacii, prescrierea medicamentelor va fi cea care va determina consumul, pentru a nu se reveni la plafoanele aplicate medicilor de familie.
"O mare responsabilitate revine prescrierii medicamentelor, in sensul corectitudinii si legalitatii. Ma refer la respectarea protocoalelor si a indicatiilor terapeutice, astfel incit sa nu se ajunga la prescrieri nejustificate. Aparitia protocoalelor prin ordin de ministru, indicatiile terapeutice ale comisiilor de specialitate, vor fi criterii de control si de apreciere a corectitudinii prescrierii medicale. La momentul acesta, noi avem sume care pot acoperi consumul pentru aproximativ o luna si jumatate, judecind dupa consumul lunilor anterioare sau al unei luni de virf ale acestui an. Ramine in discutie modalitatea de derulare a contractului prin ridicarea acestor plafoane, iar cind se vor primi modificarile necesare, se va sti exact cum trebuie procedat", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Reamintim ca, pentru anul in curs, CJAS Braila are un buget de aproximativ 481 miliarde lei vechi pentru eliberarea de medicamente, in aceasta suma fiind incluse si medicamentele aprobate de comisiile de sanatate ale CNAS, cit si cele pentru bolile cronice.