Seria anunturilor sumbre privind scumpirile a fost deschisa de patronatele din industria panificatiei, acestia invocind cresterea pretului la griu. Potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu, piinea va fi mai scumpa, dar acest lucru depinde cel mai mult de evolutiile care vor avea loc pe piata in perioada care urmeaza. "Pretul griului inregistreaza cresteri pe piata mondiala si, evident, costul este in euro. Este normal sa existe scumpiri atita timp cit leul se depreciaza", a declarat presei centrale presedintele Rompan, fara a avansa insa o cifra. De mentionat este ca printr-o decizie UE, cerealele se pot importa fara taxe din statele membre ale Uniunii, lucru care ar trebui sa tina pretul piinii pe loc. De altfel, cel mai mare producator zonal de piine - "Galmopan" SA Galati - a mentinut pe tot parcursul anului trecut un nivel scazut de pret pentru Braila si nu a operat nici o majorare. Daca se mentine aceeasi linie pina in februarie anul curent, se vor putea lauda ca de un an de zile, mai precis din februarie 2007, nu au aplicat modificari de pret.
O cutie de lapte ar putea costa chiar si 3,5 lei/litru
Pe de alta parte, atit patronatele, cit si sindicatele din industria alimentara au anuntat ca luna februarie va fi una de cosmar pentru cumparatori. Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat presei centrale ca modificarile de pret vor putea ajunge chiar si pina la 15 procente: "Scumpirile la lapte nu vor depasi un maximum de 5-7% in februarie. Daca ritmul deprecierii leului continua este posibil sa ajungem si la cresteri ale preturilor de pina la 15%. Alti factori care ar determina aceste scumpiri tin de cresterea pretului la ambalajele din import, de ingrediente si chiar de scumpirea carburantului". Aprecierea sindicalistilor este subliniata de patronatele din industria laptelui: "E posibil sa ajungem la 3-3,5 lei pentru un litru de lapte la cutie si de 2-2,5 lei pentru laptele la punga", a declarat, zilele trecute, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
In ceea ce-i priveste pe producatorii de carne de porc, patronatul de profil a explicat ca, in cazul in care Executivul nu ii va sustine asa cum a facut-o in anii precedenti, exista riscul ca, lunile urmatoare, sa opereze modificari de pret. Insa cresterile prognozate pentru perioada imediat urmatoare sint mici: circa 2 procente. Mult mai alarmanta este prognoza pentru finele anului. "Noi, producatorii de carne de porc, nu dorim aceste scumpri, mai ales in primele luni ale acestui an. La noi va fi de un maxim de 2%. Daca Guvernul nu doreste sa subventioneze sau sa ne acopere anumite pierderi, ne asteptam ca in luna decembrie a acestui an, scumpirile sa fie de pina la 50%", a venit cu explicatii pentru presa centrala Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.
Nici producatorii de ulei alimentar nu se lasa mai prejos si au prognozat o crestere de preturi de 10% anuntata chiar de catre Viorel Zichil, presedintele patronatului din industria uleiului.
O veste imbucuratoare este insa aceea ca actorii din piata carnii de pasare nu au calculat sau prognozat modificari de pret. Ei sustin ca oricum la inceput de an cererea de consum de carne de pasare precum si de oua scade, context in care o majorare a preturilor ar pica cum nu se poate mai prost.
Ingrijorator este faptul ca pentru gazul metan (un combustibil a carui scumpire atrage reactii similare in majoritatea ramurilor industriale din tara), se anunta un procent insemnat de majorare. Chiar daca nu au fost lansate aprecieri oficiale din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, unii analisti economici au lansat procente alarmante care ajung chiar si la 20%.