Dupa cum ne-a declarat directorul executiv al Camerei brailene, Ioan Chiriacescu, firmele fruntase in acest clasament au indeplinit rigorile impuse de metodologia unitara la nivel national si bazata pe indicatori de eficienta: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat.
"Indeplinirea conditiilor cerute de metodologie garanteaza ca din 7.269 de firme care au depus bilant in 2005, cele 594 care au indeplinit criteriile de admitere in top sint, intr-adevar, reprezentative pentru economia locala. Cu certitudine, performanta de a accede intr-o ierarhie atit de selecta cum este Topul Firmelor trebuie recunoscuta si promovata in permanenta", a precizat Chiriacescu. El a explicat ca nu au participat la top regiile autonome, societatile bancare si de intermedieri financiare, societatile de asigurare-reasigurare, casele de schimb valutar, societatile de investitii financiare, cele care au ca obiect de activitate jocuri de noroc si pariuri, societatile cu obiect de activitate invatamint si nici grupurile de interes economic.
In plus, in clasamentul CCIA Braila nu au avut acces nici agentii economici care inregistreaza datorii la bugetul de stat consolidat.
Topul este organizat pe domenii de activitate si clase de marime. Sursele de date sint: bilantul la data de 31 decembrie 2005, baza de date a Registrului Comertului si declaratiile vamale pentru valoarea exportului.
Important de mentionat este ca principalele domenii in care firmele au intrat in clasamentul realizat de CCIA Braila sint comert (pe primul loc cu o pondere in cifra de afaceri realizata pe judet de 44,6%), industrie (pe locul doi, cu o pondere de 27,3%), agricultura, silvicultura si piscicultura (locul III cu 11,3%), constructii (locul IV cu 7%) si transportur, cu o pondere de 4,3% din total cifra de afaceri realizata la nivel de judet.