Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a Oficiului National al registrului Comertului (ONRC) majoritatea firmelor fantoma brailene sint societati cu raspundere limitata si nu au depus bilantul la Registrul Comertului cel putin din anul 2003. Exceptie face, de exemplu, SC "Arsmad Com" SRL care a raportat intreruperea temporara a activitatii in 2005. Aceasta firma cu activitate in comert cu amanuntul avind un capital social de 2.000 lei, a raportat pentru anul financiar 2004 o pierdere de 9.971 lei la o cifra de afaceri de 33.024. Tot pierdere au raportat si "Auraflora" SRL si "Balmar Com" SRL, ambele inregistrind in 2005 solicitarea de intrerupere temporara a activitatii. Prima societate a realizat o cifra de afaceri de 37.759 lei insa cheltuielile totale au fost de 43.903 lei de unde a rezultat o pierdere neta de 6.710 lei. Mult mai mare a fost pierderea in cazul SC "Balmar COM" - 39.720 lei raportat la o cifra de afaceri de 25.055 lei.
Ca termen de comparatie, la momentul intreruperii activitatii, majoritatea covirsitoare a celor 161 de firme inactive insumind un capital social de 322.000 lei, au raportat un rezultat negativ. Concret, pierderile cumulate inregistrate s-au cifrat la aproximativ 600.000, adica aproape dublul capitalului social investit. De cealalta parte, doar circa 15% dintre firmele inactive au raportat profit, cumulat insemnind aproximativ 110.000 lei.
Important de mentionat este ca cele mai multe dintre firmele fantoma nominalizate pe lista si-au desfasurat activitatea in domeniul comertului, doar citeva derulind activitati de productie in metalurgie sau papetarie.
Contribuabilii inactivi nu mai au dreptul de a emite facturi
Potrivit criteriilor de selectie prevazute de Ordinul 375 din 21/07/2005 pe lista neagra a firmelor fantoma apar agenti economici care s-au sustras controalelor fiscale sau vamale prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare, fie in cazul carora Fiscul a constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal ori la sediul secundar declarat, ori firme care nu au depus declaratii fiscale, cu toate ca au achizitionat formulare tipizate, asa cum este si factura fiscala, avizul de insotire a marfii, de exemplu, dupa 1 ianuarie 2005. In plus pe lista contribuabililor inactivi au fost inclusi agentii economici care fie nu si-au preschimbat certificatul de inregistrare, ori nu si-au majorat capitalul social, fiind radiate de Registrul Comertului, la care se adauga si firme care au desfasurat activitate si au depus bilantul la Fisc, dar nu si la Oficiul National al Registrului Comertului.
Important de mentionat este ca in conformitate cu prevederile aceluiasi ordin, de la data declararii starii de inactivitate contribuabilul nu mai are dreptul de a emite facturi, facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv cu incalcarea interdictiei mentionate anterior nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal.
Aceasta lista ar urma sa fie actualizata periodic, firmele reactivate urmind a fi evidentiate separat de catre minister.