Fitosanitarii braileni urmaresc evolutia in culturi a plosnitei cerealelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fitosanitarii braileni urmaresc evolutia in culturi a plosnitei cerealelor

Specialistii fitosanitari urmaresc in aceasta perioada evolutia unuia dintre principalii daunatori ai culturilor de paioase: plosnita cerealelor, intrucit adultii acestei specii se gasesc deja in lanuri. "Urmarim evolutia acestui daunator deoarece in aceasta perioada vor aparea primele ponte, adica vor fi depuse ouale. In functie de numarul de ponte si de larvele generate de acestea, se va stabili suprafata ce urmeaza a fi tratata pentru combaterea acestui daunator", ne-a declarat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare. In continuare, sursa citata a explicat ca procesul de combatere incepe cind larvele sint spre sfirsitul virstei a II-a, inceputul virstei a III-a, etapa in care acestea incep sa se hraneasca si inteapa boabele de griu. In plus, Popescu a precizat ca in urma licitatiei la nivelul DADR, produsul ce va fi utilizat in 2008 pentru tratamentul gratuit in vederea combaterii larvelor de plosnita cerealelor, ca sprijin din partea Guvernului prin Ministerul Agriculturii, este "Voyager", iar cantitatea contractata va fi suficienta pentru realizarea tratamentului pe o suprafata de 21.000 ha. "In total, pentru acest an, se estimeaza ca va fi necesara aplicarea tratamentului impotriva plosnitei cerealelor pe o suprafata de circa 45.000 ha, din care aproape jumatate va fi asigurat gratuit prin Ministerul Agriculturii, iar pentru diferenta producatorii agricoli vor fi cei care isi vor procura singuri tratamentul. Prioritate in acordarea acestui sprijin vor avea producatorii de saminta de griu", a mai spus Popescu, adaugind ca sprijinul oferit de Guvern acopera si costul cu tratamentul aviochimic impotriva acestui daunator pentru suprafata de 21.000 ha.
De mentionat ca in acest an vor mai fi asigurate tratamente gratuite si pentru combaterea paduchelui de San Jose, pe o suprafata de 270 ha, a focului bacterian al rozaceelor pentru 96 ha, a rapanului pentru 44 ha, a acarienilor la vita-de-vie pentru o suprafata de 805 ha si a manei la vita-de-vie pentru 474 ha. In plus, tot de la bugetul de stat au fost asigurate fonduri in cuantum de circa 210.000 lei pentru tratamentul aviochimic in cazul agentilor de daunare la griu si omida dudului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro