Lavinia Olmazu, în vârstă de 30 de ani, şi prietenul ei, Alin Enachi, în vârstă de 29 de ani, au organizat un plan prin care 172 de români au cerut 2,6 milioane de lire sterline. Olmazu era militantă pentru drepturile romilor pentru consiliile Haringey şi Waltham Forest în nordul Londrei. Românca, care făcea campanie pentru o mai bună înţelegere a culturii romilor, era acuzată că a folosit o presupusă organizaţie caritabilă, "Roma Concern", pentru a coordona frauda. Cuplul a fost audiat vineri, împreună cu şase romi. Fiecare dintre aceştia a primit mii de lire sterline prin această fraudă.
Olmazu a admis acuzaţia de conspiraţie la fraudă. Enachi şi-a recunoscut anterior vina şi a fost condamnat la doi ani şi opt luni de detenţie.
Conform regulilor introduse când România a aderat la UE în 2007, imigranţii români nu pot primi numărul naţional de asigurare - cheia pentru obţinerea de beneficii - decât dacă pot demonstra că au plătit contribuţia la şomaj.
Românca şi prietenul ei le-au dat romilor şomeri documente false prin care se afirma că acestora li se oferă un loc de muncă. De asemenea, le-au dat adeverinţe false şi referinţe false, care ar fi arătat că aveau un loc de muncă. Mulţi au folosit apoi actele false pentru a obţine numărul naţional de asigurare, cerând alocaţii pentru copii şi deduceri de impozite.
Frauda a fost facilitată de Enachi, care asista la Agenţia pentru Beneficii la discuţiile cu românii, ca translator.
