Furt si administrare frauduloasa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Furt si administrare frauduloasa

Primele verificari la Asociatiile de Proprietari derulate de Directia de Indrumare si Control (DIC) a Primariei au scos la lumina nereguli care de multa vreme constituiau principalul subiect al unor reclamatii din partea proprietarilor de apartamente. Fraudare sau administrarea de AP-uri de catre persoane care nu au dreptul legal sa faca asta, reprezinta principalele ilegalitati descoperite de inspectorii directiei, cu ocazia campaniei de controale demarate in urma cu citeva zile. Potrivit informatiilor prezentate de conducerea Directiei de Indrumare si Control a Primariei, suspiciuni de fraudare au aparut in momentul in care a fost efectuata o verificare sumara a activitatii de administrare a AP 192, din zona strazii Scolilor. "La o prima verificare sumara, inspectorii directiei au ajuns la concluzia ca se poate discuta despre o fraudare facuta de administratorul acestei AP, o evaluare indicind o suma de aproape 200 milioane de lei vechi. In aceasta situatie, asa cum procedam cu toate asociatiile unde ne sint semnalate astfel de probleme, am sfatuit membrii sa comande o expertizare financiar-contabila executata de un contabil autorizat", ne-a declarat Elena Prundea, seful DIC al Primariei. In plus, sursa citata a punctat ca inspectorii directiei nu pot derula astfel de controale amanuntite pentru ca nu sint contabili autorizati. "Exista metode prin care se pot depista fraudele si, odata identificate, solutia este ca documentele financiar-contabile sa fie verificate de un contabil autorizat, iar raportul acestuia poate constitui mai departe punctul de plecare pentru actionarea in instanta a persoanei care se face vinovata de o astfel de practica ilegala", a mai completat sursa citata.
Un alt aspect care a reiesit in urma controalelor derulate la asociatiile de proprietari vizeaza faptul ca administrarea asociatiei este efectuata de persoane care nu au acest drept. "Din numarul de aproape 20 de asociatii la care am reusit sa ajungem pina acum, la opt dintre ele am descoperit ca administratorii nu erau atestati asa cum cere legislatia in domeniu. Concret, unii detineau atestari, dar acestea nu mai erau valabile in contextul in care legislatia s-a modificat si cere ca persoana sa participe la un concurs organizat de Primarie, iar daca aduna punctajul prevazut, obtine o autorizatie pe perioada nedeterminata, care ii permite sa administreze AP in orice localitate din tara", a explicat Prundea, adaugind ca astfel de situatii s-au descoperit la AP 67, AP 31, AP 632, AP 76, AP 102, AP 701, AP 457 si AP 534. Fata de acest aspect, sursa citata a precizat ca s-au dispus masuri de reintrare in legalitate, in sensul ca in termen de 30 de zile AP sa-si gaseasca un administrator atestat asa cum cere legea, altfel presedintele de AP risca sa fie amendat. "In plus, am intocmit un raport cu aceste nereguli constatate, pe care urmeaza sa-l trimitem la Inspectoratul Teritorial de Munca, intrucit acele persoane au incasat sume de bani cu titlu de salariat al AP, desi nu avea acest drept, nefiind atestat corespunzator", a incheiat Elena Prundea.
Reamintim ca in a doua jumatate a lunii trecute, DIC din cadrul Primariei Braila a anuntat ca demareaza in premiera pentru Braila o serie de controale la asociatiile de proprietari din municipiu,, unde in decursul timpului au fost inregistrate mai multe sesizari privind nereguli in administrare venite din partea proprietarilor de apartamente. De asemenea, sint vizate si AP unde se inregistreaza debite mari la plata utilitatilor publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro