Genetica intră în lupta contra virusului Zika | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Genetica intră în lupta contra virusului Zika

Agenţia americană a medicamentelor Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde unui experiment de modificare genetică a ţânţarilor în Florida, care ar putea ajuta la limitarea răspândirii virusului Zika. Într-un comunicat, FDA afirmă că a stabilit că aceşti ţânţari de sex masculin denumiţi „OX513A", nu prezintă, probabil, nici un risc de alergie pentru oameni şi animale sau de mediu. Însă decizia FDA nu se va finaliza timp de mai multe luni, timp în care agenţia va recepţiona evaluările făcute de diferite părţi interesate, precizează documentul.
Aceşti ţânţari din specia „Aedes aegypti" modificaţi genetic, produşi de firma britanică Oxitec, sunt purtătorii unei gene care le scurtează semnificativ viaţa, iar progeniturile lor mor înainte de vârsta adultă. Aceasta are ca efect eliminarea populaţiilor de ţânţari sălbatici, care sunt principalii vectori de transmitere a bolilor infecţioase, cum ar fi Zika, dengue, Chikungunya şi virusul West Nile.
Ţânţarii modificaţi genetic au demonstrat o oarecare eficacitate în reducerea populaţiilor de ţânţari sălbatici în mici teste efectuate în Brazilia şi în alte ţări din America de Sud.
FDA a decis să prezinte public această decizie de avizare, pentru a o finaliza cât mai curând posibil odată cu sosirea anotimpului cald în SUA, când ţânţarii vor ecloza şi se vor înmulţi. Agenţia medicamentelor s-a bazat în principal pe o evaluare a impactului asupra mediului prezentată de Oxitec.
Documentele Oxitec şi FDA ajung la concluzia că este puţin probabil ca aceşti ţânţari modificaţi genetic să „evadeze" pentru a dezvolta mari populaţii în natură, având în vedere că ei sunt programaţi genetic să moară de tineri. În plus, aceşti ţânţari sunt siguri pentru oameni şi alte animale, deoarece nu muşcă, cea mai mare parte a lor fiind de sex masculin. Se ştie că la ţânţari numai femelele muşcă pentru a se hrăni cu sânge.
Un alt motiv care a determinat autorităţile americane să accelereze procesul de aprobare a acestui experiment este rezistenţa pe care o dezvoltă ţânţarii la insecticide.
Autoritaţile din domeniul sănătăţii se mobilizează pentru a proteja în special femeile gravide de infectarea cu virusul Zika, principalul suspect de provocarea microcefaliei, o malformaţie gravă şi ireversibilă caracterizată printr-o dimensiune anormal de mică a craniului la nou-născuţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro