Guvernul a alocat 600 milioane de lei pentru crescatorii de animale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul a alocat 600 milioane de lei pentru crescatorii de animale

Sectorul zootehnic va beneficia anul acesta de plati nationale directe complementare, in valoare totala de 600 milioane de lei (6.000 miliarde de lei vechi). Din intreaga suma, 3,5 milioane lei sint directionati pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, iar restul pentru sustinerea imbunatatirii calitatii produselor de origine animala. Sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, identificate si inregistrate in sistemul national.
Astfel, conform HG nr. 3/2008, pentru conducerea registrelor genealogice, crescatorii primesc un venit suplimentar de 7,5 lei/cap bovina sau 3,68 lei/cap ovina si caprina. Pentru introducerea in controlul oficial al productiei de lapte de oaie sau capra, crescatorul primeste un sprijin de 5,18 lei/cap, al productiei de lina - 0,50 lei/cap, al productiei de pielicele - 1 leu/cap, iar in controlul productiei de carne - 0,80 lei/cap. Crescatorii care doresc sa introduca in ferma tehnici, biotehnologii sau practici moderne de reproductie, respectiv sa achizitioneze containere pentru conservarea materialului seminal congelat, beneficiaza pentru achizitia fiecarui container de suma de 3.500 lei. In ceea ce priveste cheltuielile de testare a taurasilor, subventia este de 1.000 lei/cap, iar a tapilor sau berbecilor - 50 lei/cap. Efectuarea analizei calitatii produselor in vederea evaluarii genetice a animalelor este sprijinita cu 1 leu, valoarea totala a subventiilor alocate pentru acest segment fiind insemnata, respectiv 1,45 milioane lei.

Subventiile la porci, tot pe sistemul EUROP

Nici crescatorii de porci nu au fost uitati. Ca si anul trecut, ei beneficiaza de un sprijin de de 120 lei/carcasa in cazul calitatii "E" si 100 lei/carcasa pentru calitatea "U". Scrofitele din fermele comerciale care provin din ferme de reproductie in rasa pura sau hibridare primesc la prima fatare 150 lei/cap.
Tot pentru sustinerea productiei de carne, alaturi de crescatorii de porci, statul sprijina si crescatorii de pasari cu 1,6 lei/cap pui broiler, iar pe cei de bovine cu 100 lei/carcasa. Pentru productia de oua pentru consum, categoriile de greutate "M", "L" si "XL", crescatorii de pasari beneficiaza de un sprijin de 0,05 lei/bucata.
In plus, elaborarea si intretinerea sistemului informatic, constituirea bazelor de date si estimarea valorii de ameliorare a animalelor este sprijinta cu 10 lei/cap in cazul bovinelor si 5 lei/cap in cazul ovinelor si caprinelor.

Apicultorii sint si ei pe lista

Sectorului apicol, in 2008, i-au fost repartizate 11 milioane de lei. In limita acestei sume, crescatorii primesc un sprijin de 20 lei/familia de albine, pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere.
Imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca este, de asemenea, o prioritate pentru Guvern, care a decis sa continue acordarea subventiei de 0,3 lei/kg de lapte de calitate, respectiv pentru laptele care atinge standardele de calitate europeana, mai precis contine un numar total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml si un numar de celule somatice de maxim 400.000/ml.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro