A inceput vinatoarea evadatilor din "inchisoarea" termoficarii fortate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A inceput vinatoarea evadatilor din "inchisoarea" termoficarii fortate

Mii de braileni risca amenzi usturatoare pentru ca s-au debransat ilegal de la sistemul centralizat de termoficare. Potrivit legislatiei in domeniu, ei aveau obligatia de a urma o procedura greoaie prin care obtineau avizele si autorizatiile care sa le permita deconectarea de la termoficarea centralizata si montarea unor alte surse de incalzire. Pentru ca au renuntat la parcurgerea acestor etape birocratice si costisitoare, acum exista riscul ca, la un control din partea Primariei, sa fie depistati si sanctionati. Iar amenzile la acest capitol sint de ordinul zecilor de milioane de lei vechi, iar limita superioara in anumite situatii poate fi contravaloarea unui apartament cu o camera intr-o zona buna a orasului - un miliard de lei vechi. Practic, pentru perioada urmatoare se anunta o veritabila "vinatoare de vrajitoare" intrucit la o prima evaluare este vorba despre aproape 5.000 de apartamente.
In toamna anului trecut operatorul local de termoficare anunta ca au indeplinit conditiile legale si au obtinut avizul favorabil de debransare circa 200 de apartamente, din aproximativ 1.000 de solicitari de acest tip primite la registratura unitatii. Adevarata dimensiune a fenomenului a iesit la lumina abia atunci cind operatorul a centralizat informatiile privind suprafetele totale pentru care asociatiile de proprietari din municipiu au incheiat contracte de furnizare cu SC "CET". Surprizele au fost foarte mari pentru ca, la nivelul lunii decembrie 2007, cind sezonul rece 2007 - 2008 deja incepuse, suprafata echivalent termica a corpurilor de incalzire racordate la sistemul centralizat era de 219.587 mp comparativ cu 275.357 mp cit a fost la finele anului 2006. De aici a rezultat o diferenta de 55.770 mp, ceea ce tradus in numar de apartamente inseamna circa 5.000 de proprietati. Cifra este confirmata si de datele statistice raportate chiar de catre operatorul de termoficare: in decembrie 2006 mai erau racordate la termoficarea centralizata 25.019 apartamente, iar in decembrie 2007 numarul scazuse la 20.068 apartamente, de unde rezulta o diferenta de 4.951 apartamente care au renuntat la serviciile incalzirii centralizate. Coroborat cu faptul ca, pe parcursul anului trecut, au reusit sa se debranseze cu acte in regula doar circa 200 de apartamente, rezulta ca aproape 4.750 de apartamente au facut pasul fara a avea documentele cerute de lege, ceea ce inseamna debransare ilegala.
Febra debransarilor si montarii unor alte surse de incalzire este un fenomen care a prins amploare in ultimii 4 ani la nivel national, drept pentru care autoritatile centrale, la sesizarea operatorilor de termoficare, au incercat o reglementare legislativa. Declarativ, intentia legiuitorului a fost aceea de a stabili o serie de reguli privind debransarea prin aplicarea carora sa protejeze apartamentele ramase arondate sistemului centralizat de termoficare. Specialisti in domeniu au demonstrat ca orice interventie neautorizata in reteaua de termoficare a unui bloc conduce la dezechilibrarea sistemului care se traduce in costuri suplimentare pentru apartamentele ramase arondate incalzirii centralizate. Au aparut astfel situatii in care costul incalzirii unui apartament a atins praguri astronomice. In subsidiar insa s-a incercat si sa se puna frina acestui fenomen care a adincit si mai mult efectele financiare negative la nivelul operatorilor, in cele mai multe cazuri societati la care autoritatile locale detin pachetele de actiuni de control.

"Se vor efectua controale pe aceasta tema"

Cu privire la situatia privind debransarile ilegale, viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta asociatiile de proprietari din municipiu, a punctat ca proprietarii apartamentelor unde nu s-au obtinut toate actele necesare premergatoare s-au expus unui risc foarte mare de a fi sanctionati. "In primul rind astept o situatie privind debransarile de la operatorul de termoficare prin care sa-mi indice asociatiile de proprietari unde a scazut fara justificare legala suprafata echivalent termica a corpurilor de incalzire pentru a demara verificarile ce se cuvin. Mai departe, vom analiza conditiile in care s-au facut debransarile pentru ca renuntarea fara asigurarea unei alte surse de incalzire este interzisa prin lege, iar pentru montarea unei centrale murale trebuie obtinuta autorizatie de construire. De aici se face incadrarea neregulilor ce vor fi depistate cu ocazia controalelor ce vor fi facute la asociatiile cu probleme", ne-a declarat Tilea. De asemenea, el a mai adaugat ca, potrivit legislatiei in vigoare, debransarea fara obtinerea autorizatiei de construire de la Primarie se sanctioneaza cu amenzi de la 10 milioane pina la 1 miliard de lei vechi, iar pe Legea nr. 230/2007 privind organizarea si functionarea AP, amenzile se incadreaza intre 25 si 50 milioane de lei vechi.

In caseta

Costurile debransarii ilegale se rasfring asupra apartamentelor ramase racordate la sistemul centralizat

Conducerea "CET" a certificat aceste calcule si a explicat ca nu a avut control asupra fenomenului debransare ilegala chiar daca, de anul trecut, a intrat in vigoare un regulament aprobat de Consiliul Local Municipal care avea prevederi explicite privind conditiile in care se acorda avizul final favorabil pentru debransare. "Rezultatul debransarilor haotice se vede acum la calculul intretinerii. In blocurile unde debransarile s-au facut legal si s-a tinut cont de echilibrarea hidraulica a sistemului de incalzire din condominiul respectiv, costul incalzirii pentru apartamentele nedebransate este real. Acolo unde s-au debransat ilegal apartamente costurile cu incalzirea sint mult mai mari pentru cei ramasi la termoficare", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu.
Reamintim ca in data de 12 iulie 2007, CLM Braila a aprobat un regulament in baza caruia sint inasprite conditiile in care un apartament poate fi debransat de la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, pentru obtinerea avizului favorabil, solicitantul debransarii va trebui sa obtina o autorizatie de constructie de la Primarie, in timp ce de la proiectantul blocului are nevoie de o documentatie de echilibrare a instalatiei de termoficare a blocului, pe care sa o puna in practica. In plus, la dosarul de debransare mai trebuie anexate, in ordine: o cerere adresata operatorului, acceptul membrilor Asociatiei de Proprietari intruniti in sedinta statutara a Adunarii Generale, precum si o lista cu semnaturile vecinilor ca sint de acord cu debransarea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro