Intilnire de grad zero intre agricultori si premier | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Intilnire de grad zero intre agricultori si premier

In cursul acestei zile, reprezentantii agricultorilor vor avea mult asteptata intilnire cu premierul Tariceanu, ocazie prielnica pentru a supune atentiei oficialului problemele stringente cu care se confrunta agricultura romaneasca. Ordinea de zi a discutiilor ce vor fi purtate in cursul acestei dupa-amiezi a fost stabilita de reprezentantii agricultorilor cu mult timp inainte cu unul dintre consilierii premierului si atinge mai multe puncte fierbinti: necesitatea realizarii unei strategii de productie agricola pe termen lung si adaptarea legislatiei agricole la sistemul legislativ comunitar, rectificarea politicilor agrare de pina acum, care au determinat declinul productiei agricole, necesitatea armonizarii politicii de acordare a formelor de sprijin financiar, astfel incit agricultorii romani sa poata concura cu omologii europeni. De asemenea, un alt subiect ce va fi atins la discutia de astazi va fi legat de importanta adaptarii pietei interne de consum, a produselor agricole la un sistem integrat, prin stimularea dezvoltarii sectorului zootehnic, a procesarii produselor agrozootehnice din productia interna. In plus, agricultorii vor cere imperios interventia urgenta a statului pentru stabilirea unui pret al motorinei pentru agricultura, in conformitate cu practicile din tarile europene cu potential agricol, respectiv 0,50 - 0,60 euro/litru. "Tentativa de subventionare a pretului la motorina, cu 1 leu/litru, asa cum a fost reglementata prin recenta hotarire de Guvern, este perceputa de agricultori ca o incercare nereusita. (...) Majoritatea cantitatii de motorina va fi achizitionata, in continuare, la un pret de lux, insuportabil, care se apropie de 4,5 lei/litru. Solicitam subventionarea si reducerea accizelor la 21 Euro/1.000 de litri, pentru o cantitate medie de 85 litri/ha suprafata cultivata, prin lege cu caracter permanent", a explicat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), initiatorul acestei intilniri cu premierul.

"Este necesara o revizuire radicala a Legii 138/2004"

Printre solicitarile agricultorilor se numara si reabilitarea, rentabilizarea si eficientizarea sistemelor de irigatii, introducerea si mentinerea motivata stiintific in cultura a plantelor modificate genetic, reabilitarea cercetarii in agricultura sau consolidarea exploatatiilor agricole supuse, in prezent, la presiuni in domeniul afacerilor imobiliare, efectuate de investitori straini. "Este necesara o revizuire radicala a Legii 138/2004, in spiritul necesitatii de a sustine la nivel optim necesarul de apa pentru dezvoltarea normala a plantelor, conditie imperios necesara pentru productii sigure. Pina atunci, insa, ministerul Agriculturii trebuie sa dispuna de resursele necesare pentru subventionarea irigatului, uniformizarea tarifelor de udare sau subventionarea diferentiata, pe treptele de udare, precum si sustinerea, conform legii, a energiei termice la irigatul cu motopompele", a mai spus Cucu.
Important de precizat ca in demersul sau, LAPAR este sustinut de toate federatiile profesionale, din agricultura (Liga Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania, Federatia Nationala a Cartofului din Romania, Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania, Societatea Nationala a Pomicultorilor din Romania, Asociatia Amelioratorilor, Producatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola, Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, Patronatul Carnii de Porc, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania), inclusiv Academia de Stiinte Agricole si Silvice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro