Investitorii straini cumpara majoritatea locuintelor din complexurile rezidentiale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Investitorii straini cumpara majoritatea locuintelor din complexurile rezidentiale

Majoritatea locuintelor dezvoltate in complexurile rezidentiale noi sint achizitionate de investitori straini, inca din faza de proiect, pentru inchiriere sau revinzare, dupa finalizarea proiectului, potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare.
"Aproximativ 65-70% din cele 802 apartamente care vor fi cuprinse in ansamblul rezidential Asmita Gardens au fost achizitionate de catre investitori straini, care le vor revinde sau le vor inchiria dupa ce proiectul va fi finalizat", a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, Atena Tiplic, residential sales la compania imobiliare Colliers, promotorul proiectului.
Ea a precizat ca investitorii straini sint interesati de locuintele aflate in stadiu incipient de dezvoltare, deoarece pretul este mai mic, iar profitul pe care il vor obtine dupa revinzare sau la inchiriere este mai mare.
"Pe parcursul dezvoltarii proiectului, preturile se majoreaza, doar pentru ca cererea este foarte mare pentru aceste proiecte", a spus Tiplic.
In aceeasi situatie este si proiectul Central Park, dezvoltat in zona Stefan cel Mare-Barbu Vacarescu din Capitala, promovat de asemenea de compania Colliers.
"Din cele 454 apartamente ale complexului, mai sint de vinzare doar 35. La data lansarii proiectului investitorii s-au inghesuit sa cumpere apartamente in complex, peste 65% fiind achizitionate de catre acestia", a precizat Tiplic.

Complexul West Park, in topul preferintelor

Un alt complex rezidential care a atras atentia investitorilor, cu 490 de locuinte, este West Park, construit in zona Militari de catre firma Rom Canada.
"De la lansarea proiectului, respectiv luna aprilie a acestui an, am vindut 160 de apartamente. Dintre acestea, jumatate au fost achizitionate de investitori straini. sint trei grupuri de investori englezi interesate sa cumpere mai multe apartamente in acest proiect", a declarat, agentiei MEDIAFAX, Camelia Bracea, broker la compania imobiliara Regatta, promotorul proiectului.
Pretul locuintelor in ansamblul West Park pornesc de la 67.000 de euro, fara TVA, pentru doua camere, cu o suprafata de 70-80 metri patrati, ajungind la 234.000 de euro in cazul unui penthouse, cu o suprafata de pina la 249 metri patrati.
Adrian Preda, residential negotiator la firma imobiliara CB Richard Ellis, promotorul proiectului Liziera Residence, lansat recent de catre dezvoltatorul Ferco Investments, a declarat ca toate cele 15 apartamente vindute pina in prezent au fost cumparate de catre investitori straini.
"La o saptamina de la punerea in vinzare a proiectului, am vindut 15 apartamente, cu doua si trei camere. Apartamentele au fost cumparate de investitori, care le vor vinde sau le vor inchiria dupa finalizarea proiectului. In acelasi timp, inca 10% din proiect a fost rezervat de mai multi investitori", a spus Preda.
Complexul va cuprinde 176 de apartamente, iar preturile pornesc de la 163.000 de euro, pentru o locuinta cu doua camere, in timp ce pentru locuintele cu trei camere preturile sint de minimum 223.000 euro, iar cele cu patru camere costa aproape 300.000 de euro. Pretul pentru penthouse, cu 257 metri patrati, este de 535.000 de euro, fara TVA.

Toate zonele din Bucuresti sint in atentia investitorilor interesati de achizitionarea de locuinte in complexurile rezidentiale

Astfel, companiile Adama Holding si Future Group, care vor investi 60 milioane euro in constructia unui complex rezidential cu 800 de apartamente in zona Titan, au vindut in trei luni de la lansare 160 de unitati locative.
"Valoarea apartamentelor vindute este de peste opt milioane de euro, iar 15-20% dintre locuinte au fost achizitionate de catre investitori. sint foarte multi investitori straini, dar si romani, care cred ca zona Titan si proiectul Edenia ofera oportunitati bune pentru investitii", a spus Andrada Anduta, PR&Production Manager al companiei Adama.
Investitorii straini "vineaza" insa si ansamblurile rezidentiale din provincie.
Zoltan Haller, directorul general al companiei Zoltim Trading, promotorul mai multor proiecte rezidentiale din Valea Prahovei, a declarat ca investitorii straini obtin un profit de peste 150% din cumpararea si revinzarea locuintelor din Romania.
Unul dintre proiectele promovate de Zoltim este un ansamblu rezidential din Predeal, care totalizeaza 850 de apartamente. El a aratat ca peste 200 de apartamente au fost rezervate si vor fi cumparate de mai multi investitori din Anglia si Irlanda, pentru a le inchiria sau vinde dupa finalizarea proiectului.
"Pentru ca investitia imobiliara are riscul cel mai mic, iar cresterea pretului este de 25-30% de la stadiul de proiect la terminarea imobilului, generind astfel un profit foarte bun majoritatea clientilor straini - din Irlanda, Anglia, Spania investesc tot mai mult in Romania", a apreciat Radu Teodorescu, sales department manager la compania Regatta.
Locuintele care nu sint cumparate de investitori revin persoanelor fizice, multe dintre acestea incadrindu-se cu greu in categoria medie, careia dezvoltatorii ansamblurilor sustin ca se adreseaza majoritatea apartamentelor noi.
"Ca virsta, cumparatorul se incadreaza intre 30 si 40 de ani, are venituri lunare de peste 1.000 de euro si este proprietarul unui apartament de bloc vechi", a declarat Aina Calciu, director de proiect in cadrul Eurisko, firma care promoveaza ansamblul Qadra Place.
Proiectul a fost vindut in proportie de 90%, valoarea apartamentelor cumparate fiind de 25 milioane de euro.
Majoritatea investitorilor straini din domeniul rezidential romanesc provin din Anglia si Irlanda, iar cele mai cautate locuinte au doua si trei camere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro