Iulie, luna scumpirilor in lant | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iulie, luna scumpirilor in lant

Dupa zile intregi de asteptari febrile, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat care vor fi scumpirile pe care le vom suporta, incepind de luna viitoare, la fiecare metru cub de gaz si kilowat de energie electrica. Asa cum era de asteptat, scumpirile la utilitati vor atrage un val de modificari in acelasi sens si pentru alimentele de baza, iar asociatiile profesionale ale producatorilor in domeniu deja au confirmat acest fenomen. Concret, de la 1 iulie, preturile gazelor naturale vor creste cu 12,5%. Cauza: majorarea costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie - iunie 2008, precum si necesitatea recuperarii partiale a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada. Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,7 lei/MWh in cazul "Distrigaz Sud" Bucuresti (unde si consumatorii din Braila sint arondati), potrivit unui comunicat al ANRE. "Autoritatea a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special “Distrigaz Sud” si “EON GAZ” Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de import pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi", se arata in comunicatul Autoritatii de reglementare.
Potrivit ANRE, decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna. De mentionat ca scumpirea aprobata de autoritate este sub nivelul solicitarilor initiale ale celor doi furnizori: "E.ON Gaz" si "Distrigaz Sud", au cerut majorari ale preturilor la gaze de pina la 25%.
Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca la 2 februarie.

Si energia electrica va fi mai scumpa

De la inceputul saptaminii viitoare, mai precis de la 1 iulie, va intra in vigoare si noul tarif la energie electrica, mai scump in medie cu 5,3%. Concret, pentru consumatorii casnici majorarea va fi de 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare, potrivit datelor ANRE. Noile tarife la furnizarea de energie sint determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Potrivit autoritatii de reglementare, aceste tarife reflecta si costurile de furnizare a energiei electrice in noile conditii rezultate dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor europene.
Cea mai recenta majorare a pretului la electricitate, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007.
De precizat ca preturile la energia electrica furnizata consumatorilor captivi, categorie care include populatia si micii consumatori industriali, sint evaluate, de regula, de doua ori pe an. ANRE poate efectua insa astfel de analize de mai multe ori pe an, daca producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute.

Urmeaza alimentele

Dupa cum era de asteptat, preturile alimentelor vor creste, ca efect al majorarii tarifelor la energia electrica si gaze naturale, iar primul care s-a grabit sa confirme a fost presedintele "Romalimenta", Sorin Minea. "Sigur ca efecte (ale majorarii pretului la utilitati, n.r.) exista, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor pina la vinzarea in magazine. La consumator se aduna impactul de pe tot lantul", a afirmat Minea. Totusi, sursa citata a "indulcit pastila scumpirilor" aratind ca, in general, preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate".
La rindul sau, Aurel Popescu, presedintele "Rompan", asociatie patronala la care si SC "Galmopan" - cel mai mare producator zonal de piine - este afiliata, a explicat ca firmele din domeniu nu ar trebui sa aiba motive in a majora preturile pina in toamna aceastui an. "Pina in toamna, in morarit si panificatie n-ar trebui sa avem scumpiri, pentru ca intram cit de curind pe griul din noua recolta, care are in mod normal un pret mai scazut, avind doar cheltuielile de cultura. Pina incepem sa cumparam griu de la depozitari nu ar trebui sa fie majorari. In general, din octombrie nu mai cumparam direct de la producatori", a afirmat Popescu.

Pachetul de tigari, mai scump cu 39 de bani

Si tigarile se scumpesc de la 1 iulie, adica de saptamina viitoare, dar fara nici o legatura cu majorarea tarifelor la utilitati. Cauza este majorarea accizei totale pentru tigarete la 50 de euro/1.000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent. Masura urmeaza sa conduca la o crestere medie de 39 de bani (3.900 lei vechi) a pretului de vinzare cu amanuntul pentru un pachet de tigari. Important de precizat ca pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intra in vigoare la data de 1 iulie a fiecarui an, in conformitate cu angajamentele asumate de Rominia in procesul de negociere cu UE.
Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la 1.000 de tigari, astfel incit valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro.

CASETA
Un nou sistem de tarifare pentru gaze

De la 1 iulie intra in vigoare si un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe linga cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.
Facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze cu puterea calorifica superioara, se precizeaza in comunicatul ANRE.
Costurile de implementare sint suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori.
De asemenea, au fost operate unele modificari ale contractelor cadru privind incadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de incadrare in functie de consumul anual exprimat in metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat in MWh.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro