In iulie, tavalugul scumpirilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

In iulie, tavalugul scumpirilor

Pentru luna iulie, romanilor li s-a pregatit o surpriza neplacuta: scumpiri in lant. Pe lista neagra s-a inscris pina in prezent majorarea tarifului la energie electrica, precum si la gazul natural. Asa cum s-a mai intimplat in astfel de situatii, efectul scumpirilor la utilitatile publice va genera modificari de preturi in acelasi sens si la celelalte categorii de preturi si tarife, mai cu seama in sectorul alimentatiei. In plus, si fumatorii trebuie sa se gindeasca serios la reducerea "ratiei" de tigari, intrucit si la acest capitol s-au anuntat majorari.
Cea mai "usturatoare" scumpire va fi cea la gaz metan, intrucit aici pretentiile furnizorilor depasesc 20%. Concret, "Distrigaz Sud" companie la care sint arondati si consumatorii braileni, a solicitat recent Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere a tarifelor practicate cu peste 22%. Cererea este motivata de evolutia nefavorabila a cotatiei titeiului, conditie in care efectele negative s-au facut resimtite si in ceea ce priveste gazele naturale. Concret, s-a inregistrat o crestere a pretului gazelor din import de la 370 dolari/1.000 metri cubi - in primul trimestru - la 420 dolari/1.000 metri cubi in perioada aprilie-iunie 2008.
"Majorarea pretului barilului de petrol induce si modificarea celui practicat pentru gazul din import. Pretul pe care s-a bazat ANRE atunci cind s-a aprobat cresterea de la inceputul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 dolari/1.000 metri cubi, valabil pentru primul trimestru. In trimestrul al doilea, datorita cresterii cotatiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 dolari/1.000 metri cubi. La acestea se adauga si faptul ca in pretul final intra si alte elemente precum tarifele de transport si cel de inmagazinare, care, la rindul lor, au crescut in perioada anterioara", se precizeaza intr-un comunicat al "Distrigaz Sud". De mentionat este ca cel de-al doilea actor important pe piata gazului in Romania, "E.ON Gaz", a cerut ANRE sa opereze o majorare cu pina la 25% a tarifelor. Totodata, oficialii "E.ON Gaz" au anuntat ca in cazul in care ANRE nu va creste preturile finale cu 24%, de la 1iulie compania va ataca in instanta Autoritatea de reglementare.
In ceea ce priveste pretul reglementat al energiei electrice, dupa cum au estimat reprezentantii ANRE, acesta este asteptat sa creasca tot de la 1 iulie cu mai mult de cinci procente, in principal din cauza majorarii costurilor de productie. Aceasta este determinata in principal de depasirea cotei de emisii de dioxid de carbon la nivelul unor producatori, dupa cum a declarat presei centrale directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul Energiei Electrice din cadrul ANRE, Viorel Alicus. Potrivit acestuia, insa, cresterea nu va fi mai mare de 10 procente. "S-a creat un dezechilibru in sistem. Unii producatori depasesc cotele de emisii de dioxid de carbon, ceea ce duce la cresterea costurilor", a explicat Alicus, adaugind ca majorarea costurilor de productie a electricitatii este cauzata si de pretul mare la gazele naturale si la carbune, materii prime pentru producerea electricitatii in termocentrale.

Pachetul de tigari se va scumpi, in medie, cu 40 de bani

Pretul de vinzare cu amanuntul al unui pachet de tigari va creste in medie cu 40 de bani (4.000 lei vechi), de la 1 iulie, cind acciza totala va fi majorata la 50 de euro/1.000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent. Finantele Publice au stabilit ca acciza specifica va fi de 27,31 euro/1.000 de tigarete, la care se adauga o acciza de 25% aplicata pretului de vinzare cu amanuntul.
Pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intra in vigoare la data de 1 iulie a fiecarui an, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu UE. Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la 1.000 de tigari, astfel incit valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro. Ministerul Finantelor estimeaza ca majorarea accizei va aduce la bugetul general consolidat un plus de venituri de peste 500 milioane lei, in al doilea semestru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro