Legătura dintre tentativa de asasinat și succesul în politică. Ce ne spun cazurile Fico și Bolsonaro despre viitorul lui Trump | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legătura dintre tentativa de asasinat și succesul în politică. Ce ne spun cazurile Fico și Bolsonaro despre viitorul lui Trump

• fostul președinte Donald Trump pe o scenă în aer liber în Pennsylvania, înconjurat de agenți Secret Service, cu sânge curgându-i din colțul urechii pe obraz • pare tulburat, dar sfidător, cu pumnul strâns în aer în timp ce este îndepărtat în grabă de agenți • o imagine pe care o cunoaște deja tot globul • candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din noiembrie, Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat, în urma căreia presupusul atacator a fost împușcat mortal, un participant la miting a fost ucis și alți doi au fost grav răniți • atacul asupra lui Trump a șocat lumea și a bulversat un ciclu electoral american deja volatil și fierbinte

O analiză dată publicității de cotidianul american The Washington Post, intitulată ”Două tentative de asasinat precedente care umbresc împușcarea lui Trump” demonstrează, cu exemple concrete din Brazilia și Slovacia, că victimele au primit vânt din pupa în retorica lor, ba chiar au câștigat alegerile, dar scena politică nu s-a calmat.

”O tentativă bolnavă”
Pre
ședintele Biden a descris tentativa de asasinat de sâmbătă seara ca fiind "bolnavă", spunând că "nu există loc în America pentru acest tip de violență". El a vorbit ulterior cu Trump. Liderii mondiali din întregul spectru politic au condamnat șocați atacul și și-au exprimat ușurarea că Trump nu a fost rănit grav. O serie de aliați ai lui Trump i-au acuzat imediat pe democrații americani și pe toți cei care sugerează că ultranaționalismul lui Trump este un pericol pentru democrația americană că sunt cumva complici la atac.
În acest salt retoric, li s-au alăturat anumi
ți lideri din alte părți care se văd într-o alianță ideologică cel puțin parțială cu Trump: președintele argentinian Javier Milei a folosit ocazia pentru a denunța "agenda autoritară" a "stângii internaționale".
Pre
ședintele salvadorian Nayib Bukele, iritat de mult timp de criticile Administrației Biden și ale apărătorilor drepturilor omului cu privire la consolidarea sa cvasi-autocratică a puterii, a adresat pur și simplu o întrebare dintr-un singur cuvânt pe rețelele sociale: "Democrație?".

Două reac
ții ale unor lideri străini ar putea fi cele mai semnificative. Iată de ce
Dar, dintre liderii străini, reac
țiile actualului prim-ministru slovac Robert Fico și ale fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro pot fi cele mai semnificative.
În urmă cu doar două luni, Fico, un populist adesea comparat cu Trump, a fost împu
șcat și aproape ucis de un atacator septuagenar, un "lup singuratic", căruia nu-i plăcea politica lui Fico. Controversatul lider slovac a ieșit din convalescență cu atât mai înverșunat cu privire la perfidia adversarilor săi ideologici.
Robert Fico a scos în evidenţă duminică similitudini pe care el le vede între atacul contra lui Donald Trump şi cel a cărui victimă a fost chiar el în urmă cu două luni. "Scenariul este ca tras la xerox", a estimat şeful guvernului slovac pe site-ul său.
Fico, 59 de ani, a fost lovit de patru gloanţe trase de la mică distanţă asupra lui după o reuniune relocată a Guvernului care se desfăşurase în centrul Slovaciei, pe 15 mai. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internet la terapie intensivă, înainte de a-şi relua activitatea săptămâna trecută.
El a acuzat opoziţia slovacă de alimentarea urii împotriva lui. "Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a 'rezolva' lucrurile", a estimat Fico.
"Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei agasează în aşa măsură publicul încât un amărât pune mâna pe o armă de foc", potrivit lui Fico.

Modelul Bolsonaro
În 2018, Bolsonaro, pe atunci candidat la Pre
ședinția Braziliei, a fost înjunghiat de un alt atacator lup singuratic în timpul unui miting de campanie. Incidentul a stârnit simpatia publicului față de Bolsonaro, un naționalist antisistem și intransigent, precum Trump, și l-a propulsat la putere.
Până duminică diminea
ța, Fico și Bolsonaro l-au îmbrățișat public pe Trump și i-au denunțat pe adversarii săi. "Este o copie xerox a scenariului", a scris Fico pe social media, sugerând că el și fostul președinte al SUA au fost victimele unui mediu în care dușmanii lor alimentează isteria publică împotriva lor.
Bolsonaro
și-a exprimat pe Twitter "solidaritatea" cu Trump și a declarat că se va întâlni cu acesta la inaugurare - o reflectare a încrederii copleșitoare în rândul observatorilor de dreapta că incidentul se va transforma într-un avantaj politic pentru fostul președinte.
Fiul lui Bolsonaro, Eduardo, s-a făcut ecoul acestui sentiment, răspunzând la un tweet al fiului lui Trump, Eric, cu mesajul că Trump a fost "deja ales"
și trimițând spre înjunghierea lui Bolsonaro în 2018. "Avem experiență cu o astfel de situație, cunoaștem inamicul - și pe voi la fel", a scris Eduardo.

Retorica lui Trump a preluat limbajul teoriilor conspira
ției de extremă dreapta
Criticii lui Trump atrag atenția asupra propriei retorici incendiare; ei îl leagă de violența politică care a marcat viața în Statele Unite în ultimul deceniu. Retorica lui Trump a preluat limbajul teoriilor conspirației de extremă dreapta legate de împușcăturile în masă din El Paso, de sinagoga din Pennsylvania și de mobilizarea mai largă a supremațiștilor albi înarmați și de extremă dreaptă. Aceasta a alimentat violențele de la asaltul asupra Capitoliului comis de către susținătorii săi la 6 ianuarie 2021.
"Trump însu
și folosește adesea un limbaj incitator, după ce a preluat funcția în 2017 descriind starea națiunii drept "carnajul american"", a scris editorialistul Michael Scherer în Washington Post. "De atunci, el și-a numit dușmanii politici "paraziți", i-a descris pe unii migranți fără documente drept "animale" și a avertizat cu privire la o "baie de sânge" dacă nu va câștiga în noiembrie”, amintește Washington Post.

 

Un precedent politic care ar putea influența politica americană în lunile următoare
Unii analiști văd un precedent politic care ar putea influența politica americană în lunile următoare. "Toți brazilienii s-au gândit instantaneu la atacul cu cuțitul care l-a propulsat pe Bolsonaro spre victorie în 2018", a remarcat Thiago Krause, un istoric din Rio de Janeiro, ca reacție la tentativa de asasinat asupra lui Trump. "Acest lucru îi va da lui Trump un impuls major și îi va radicaliza și mai mult bazinul electoral".
Se poate spune că Bolsonaro și tabăra sa sunt mai nemulțumiți acum, când sunt în afara puterii, decât erau înainte de a o câștiga. După ce Bolsonaro și-a pierdut candidatura pentru realegere în 2022, unii dintre susținătorii săi au avut o tentativă de insurecție în paralel cu cea din 6 ianuarie, luând cu asalt pentru scurt timp clădirile federale din Brasília. Aceștia au fost dispersați și alungați, iar consecințele l-au aruncat pe fostul președinte brazilian și pe aliații săi-cheie într-un hățiș de anchete penale și acuzații care ar putea să îl trimită la închisoare.

Complexul persecu
ției
Ca și Bolsonaro și Fico, Trump are un puternic complex al persecuției. Cu toții au catalogat cazurile juridice împotriva lor drept vânători de vrăjitoare puse la cale de o putere malefică, indiferent de gravitatea și substanța acuzațiilor și de independența aparentă a sistemului judiciar din țările lor.
Fico, care a fost de patru ori prim-ministru, a fost demis din func
ție în urma asasinării unui jurnalist care investigase legăturile asociaților săi cu mafia italiană. El a revenit la putere pe baza unei platforme care îmbină o versiune a populismului de stânga cu naționalismul de extremă dreaptă. După ce a fost aproape ucis, aliații lui Fico au declarat că presa și opoziția au fost în spatele incidentului.
"Învinuirea opozi
ției, a adversarilor ideologici și politici, a mass-media sau a sectorului neguvernamental declanșează o spirală a fricii, a urii și a posibilelor violențe", se arată într-o declarație semnată de reprezentanți ai principalelor grupuri pentru drepturile civile din Slovacia.
Chiar săptămâna trecută, după revenirea la func
țiile publice, Fico și-a exprimat clar sfidarea. "Dragă presă liberală progresistă și opoziție, îmi pare rău că am supraviețuit, dar m-am întors", a postat el pe Facebook.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro