In cazul Brailei, in urma discutiilor dintre specialistii autoritatii locale si cei ai operatorului de termoficare, s-a ajuns la concluzia ca pretul local de referinta va fi cotat la 150,6 lei/Gcal. Aceasta propunere urmeaza a fi inaintata consilierilor locali in vederea aprobarii.
Guvernul a aprobat, la Inceputul lunii august, Inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de ANRE In colaborare cu administratiile locale, scopul fiind acoperirea costurilor reale de productie a energiei.
Potrivit oficialului MAI, In marile orase, valoarea medie a preturilor locale stabilite de ANRE este Intre 130 RON si 150 RON pe gigacalorie, respectiv cu circa 20-40% mai mari fata de pretul national de referinta. "In Bucuresti, unde se furnizeaza 60% din totalul energiei termice consumate la nivelul tarii, pretul local de referinta este de 114 RON pe gigacalorie", a declarat Toader.
Cel mai mare pret local stabilit de ANRE este de 280 RON pe gigacalorie, pentru localitatea Sebis (Arad). Printre localitatile unde populatia ar putea plati cea mai scumpa energie termica se numara Alba Iulia (230 RON/gigacalorie), Suceava (213 RON/gigacalorie), Vaslui (216 RON/gigacalorie), Zalau (203 RON/gigacalorie).
La Brasov, pretul local de referinta este de 174 RON pe gigacalorie, Pitesti - 150 RON pe gigacalorie, Bacau - 140 RON pe gigacalorie, Iasi - 135 RON pe gigacalorie, Cluj - 114,18 RON pe gigacalorie, Constanta - 112 RON pe gigacalorie, Turceni - 107,36 RON pe gigacalorie.
Preturile sint stabilite In functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice.
Autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.