Mister total în cazul copiilor intoxicaţi la Şcoala din Batogu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mister total în cazul copiilor intoxicaţi la Şcoala din Batogu

Cauzele care au produs, la sfârşitul săptămânii trecute, îmbolnăvirea a 35 de copii de la Şcoala din localitatea Batogu au rămas încă neelucidate. Misterul care pluteşte asupra acestui caz nu a putut fi descifrat nici de comisia mixtă de anchetă, care a fost constituită sâmbătă, prin Ordinul prefectului judeţului. Comisia a fost alcătuită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Brăila, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" şi ai Poliţiei Oraşului Făurei. Potrivit unui comunicat remis presei de către cancelaria prefectului, în urma verificărilor efectuate la şcoala din localitatea Batogu s-a constatat că în toate încăperile şcolii persista un puternic miros de motorină, provenit în urma activităţii de curăţare a pardoselii cu motorină, din data de 12 septembrie 2009. Reamintim că nefericitul incident care a dus la îmbolnăvirea celor 35 de elevi s-a produs pe data de 2 octombrie, aşadar la trei săptămâni după curăţarea pardoselii, timp în care activitatea s-a desfăşurat la toate clasele în mod normal. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, a reieşit din declaraţiile directorului şcolii şi ale unui cadru didactic, confirmate şi de biletele de ieşire din spital, că nu toţi cei 35 de elevi au prezentat simptome de îmbolnăvire, fiind totuşi spitalizaţi preventiv. Comisia a mai constatat că la momentul verificării, şcoala nu deţinea substanţe sau reactivi de laborator, care ar fi putut fi utilizate la experimentele de la ora de chimie şi nu efectuase activităţi de igienizare a claselor, în care să se utilizeze substanţe toxice. Totodată, la fermele agrozootehnice din satul Batogu nu există dovada că s-au utilizat substanţe toxice.
Departamentul de Control din cadrul DSP Brăila a prelevat probe de apă şi alimente, în vederea efectuării analizelor de laborator. "Comisia nu a identificat până în prezent cauza care ar fi putut genera o eventuală intoxicaţie, aşteptând eliberarea rezultatelor la probele prelevate", se arată în comunicat. Totuşi, comisia a recomandat directorului şcolii să dispună aerisirea cu o frecvenţă mai mare a sălilor de clasă şi să renunţe la întreţinerea pardoselii cu produse petroliere.
Reamintim că vineri, 35 de elevi de la şcoala din satul Batogu, comuna Cireşu, au fost luaţi cu salvarea şi transportaţi de urgenţă la Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Brăila. Cadrele didactice au intrat în alertă după ce, începând cu ora 9.00, mai mulţi elevi de la clasele I-VIII au început să acuze, rând pe rând, dureri puternice de cap şi de stomac şi senzaţii de vomă, motiv pentru care au anunţat salvarea. După primele investigaţii, medicii au constatat că nu este vorba despre o toxiinfecţie alimentară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro