Mozambic propune berea de manioc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mozambic propune berea de manioc

În localurile din cartierele populare din Maputo, clienţii preferă Impala, o bere ieftină din manioc (o plantă erbacee tropicală, din ale cărei tubercule se extrage tapioca - o substanţă alimentară făinoasă, folosită în alimentaţia copiilor), comercializată de patru ani. Alegerea maniocului nu este întâmplătoare: prezent din abundenţă în Mozambic, acest tubercul a înlocuit malţul şi hameiul importate din Europa sau din Africa de Sud, dând berii un gust uşor dulce, relatează agerpres.ro.

Un preţ atractiv

Berea Impala, lansată de Cervejas de Moçambique (CDM), constituie şi o bună piaţă de desfacere pentru miile de producători de manioc. Filială a gigantului mondial SAB Miller, foarte prezent în Africa, CDM a vândut deja 100 de milioane de sticle din acest tip de bere, care poartă numele unei antilope din savanele africane.
„Este a treia din cele mai consumate beri din Mozambic", spune Pedro Cruz, directorul CDM, grup a cărui fabrică se află la periferia capitalei Maputo. El crede că berea din manioc ar putea să îşi depăşească rivalele cu malţ datorită preţului atractiv. Ca efect al unei impozitări mai scăzute (10% faţă de 40%), sticla de bere din manioc se vinde cu echivalentul a 55 de eurocenţi, în timp ce celelalte costă 80 de eurocenţi. Consumatorii ţintă sunt aşadar persoanele cu venituri mici. „Scopul berii Impala este să permită unui număr cât mai mare de oameni să bea o bere comercială, a cărei calitate este controlată, şi să nu mai consume beri de fermentaţie artizanală care pot fi nocive pentru sănătate", a precizat Pedro Cruz.

Procentul de alcool este mai ridicat

Consumatorii din cartierele capitalei mozambicane nu se dau în lături să bea bere Impala. „Mâncăm manioc, de ce să nu şi bem?", se întreabă un bărbat dintr-o cafenea. „Proaspătă este mai bună, dar este adevărat că procentul de alcool este mai ridicat decât la celelalte", adaugă altul. „Clienţii spun că este bună. În unele zile este cea mai bine vândută bere", spune şi administratorul localului.
Tragediile legate de consumul de alcool prost fermentat nu sunt rare în Mozambic. În ianuarie 2015, 75 de persoane au murit la Chitima (vest) după ce au consumat bere făcută artizanal. „Lansarea berii Impala constituie o revoluţie pentru agricultori fiindcă tuberculii pe care îi foloseau doar ca să se hrănească au căpătat acum o valoare comercială", arată Cruz. CDM face rost de manioc cu ajutorul Dadtco, sub-antreprenor olandez care colaborează cu 7.500 de mici fermieri care practicau până acum agricultură de subzistenţă într-o ţară în care trei sferturi din populaţie lucrează în sectorul agricol.

Trebuie prelucrat foarte repede

„Problema cu maniocul este că începe să putrezească imediat ce a fost cules, aşa încât trebuie prelucrat foarte repede. Acest lucru complica până acum comercializarea sa la scară extinsă", arată Hubert van Melick, director al Dadtco Mozambic. Fermierii care lucrează cu Dadtco sunt mulţumiţi fiindcă firma le preia tot maniocul pe care îl produc, însă unii sunt nemulţumiţi de preţul de cumpărare - echivalentul a 30 de euro tona. „Problema nu este preţul, cantităţile trebuie să crească. Cu un volum mai mare, vor începe să aibă profit", susţine Van Melick. „Este necesar ca guvernul să continue să ofere avantajele sociale şi economice aferente acestui proiect, cel puţin să nu se atingă de impozitarea avantajoasă care permite berii Impala să fie mai ieftină decât celelalte", încheie Pablo Cruz, care speră dublarea volumului de producţie şi numărul exploataţiilor până în 2018.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro