NASA a dat în mintea internauţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

NASA a dat în mintea internauţilor

Un punct luminos apărut în câteva fotografii realizate pe Marte de robotul american Curiosity, pe 2 şi 3 aprilie, nu are nimic misterios şi nu reprezintă semnul care ar atesta prezenţa marţienilor, a explicat agenţia spaţială americană (NASA), potrivit mediafax.ro.
Acest fenomen, care a generat numeroase speculaţii fanteziste pe internet, inclusiv teorii despre existenţa extratereştrilor, ar fi fost de fapt "reflexia luminii Soarelui pe o rocă sau raze cosmice care au căzut direct pe senzorul camerei foto", a precizat Justin Maki, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, coordonatorul echipei care a fabricat camera foto şi sistemul de navigaţie de pe Curiosity.
"Acestea sunt explicaţiile cele mai probabile", a adăugat el, într-un comunicat publicat pe site-ul NASA.
"În miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte strălucitoare aproape în fiecare săptămână", a subliniat acelaşi cercetător.
Roverul Curiosity a realizat acele imagini imediat după ce a ajuns într-o zonă denumită "Kimberley".
Punctul luminos apare la orizont în aceeaşi direcţie (nord-vest) în care se află roverul şi Soarele în cursul după-amiezei. Dacă este vorba de o reflexie a razelor Soarelui pe o rocă, aceasta se afla probabil la 160 de metri de Curiosity.

Lumina „misterioasă"

Punctul luminos apare în imaginile realizate cu obiectivul din partea dreaptă a camerei stereo denumită Navcam, dar nu şi în imaginile captate o secundă mai târziu de obiectivul din partea stângă, a precizat Justin Maki.
"În mod normal, putem foarte repede să determinăm sursa probabilă a unui punct strălucitor dintr-o imagine, în funcţie de apariţia sau lipsa sa în imaginile captate de ambele obiective ale camerei", a adăugat cercetătorul american.
În acest caz, teoria este mai puţin convingătoare, din cauza unui unghi mort al celei de-a doua camere, în prima zi în care acele imagini au fost făcute.
Cercetătorii care operează roverul Curiosity vor să facă noi explorări în zona "Kimberley" cu ajutorul instrumentelor de la bordul robotului şi, mai târziu, alte analize pe aflorimentele de pe pantele Muntelui Sharp, situat în interiorul craterului Gale, cu scopul de a colecta mai multe date despre mediul înconjurător din trecutul planetei Marte care era propice vieţii.
Curiosity, care a coborât în regiunea ecuatorială a planetei Marte pe 6 august 2012, robotul explorator cu şase roţi cel mai sofisticat trimis vreodată pe o altă planetă, a determinat deja că planeta roşie a fost propice vieţii microbiene în trecutul ei îndepărtat.
Robotul american a ajuns după un periplu de mai multe luni în apropiere de Muntele Sharp, principala ţintă de explorare a misiunii sale care va dura doi ani.

Speculaţii şi fantezii

Lumina neidentificată de pe planeta Marte a aprins imaginaţia internauţilor din lumea întreagă, care au început să emită tot felul de speculaţii în legătură cu sursa de provenienţă a acesteia.
Posibilitatea existenţei vieţii şi a apei pe Marte alimentează fantasmele oamenilor de multă vreme, informează nouvelobs.com. Acestor conjuncturi li se adaugă de acum şi lumina ciudată, despre care internauţii au vorbit foarte mult în presa internaţională şi pe internet.
Fenomenul a fost reperat de Scott C. Waring, care administrează site-ul UFO Sightings Daily, ce a difuzat în premieră această imagine pe 6 aprilie.
"O sursă de lumină artificială a fost văzută în această săptămână, în această fotografie realizată de NASA, care arată că lumina este îndreptată spre cer şi provine de la sol. Acest lucru ar putea să indice faptul că există o viaţă inteligentă subterană care utilizează lumina la fel cum o facem noi", a afirmat Scott C. Waring.
Lumina marţiană a generat numeroase comentarii pe Twitter, iar unele dintre ele sunt amuzante. "Defecţiune a aparatului foto? Mici omuleţi verzi? Oricum, o lumină ciudată a fost detectată de Curiosity pe Marte", afirmă un utilizator pe Twitter.
"După o piscină ascunsă pe un satelit al lui Saturn, acum descoperim un club disco pe Marte", declară, amuzat, un alt internaut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro