Nobelul pentru fizică recompensează inovaţiile care stau la baza "societăţii comunicaţionale" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nobelul pentru fizică recompensează inovaţiile care stau la baza "societăţii comunicaţionale"


În 1966, Charles K. Kao a făcut o descoperire care a revoluţionat domeniul fibrelor optice. A calculat atent cum se transmite lumina pe distanţe lungi, prin fibrele optice de sticlă. Cu o fibră din sticlă pură, este posibil ca semnalele de lumină să fie transmise pe o distanţă de 100 de kilometri. Entuziasmul lui Kao a inspirat cercetările ulterioare, iar astăzi, fibrele optice formează sistemul circular care hrăneşte societatea noastră comunicaţională.
O mai mare rată a traficului pentru imaginile digitale constituie cea de-a doua parte a Nobelului pentru fizică, ediţia 2009. În 1969, Willard S. Boyle şi George E. Smith au inventat prima tehnologie de succes care foloseşte senzori digitali, numită CCD (Charge-Coupled Device). Această tehnologie utilizează efectul fotoelectric, teoretizat de Albert Einstein. Prin acest efect, lumina este transformată în semnale electrice. CCD este "ochiul electronic al camerei digitale", care revoluţionează fotografia, acum lumina putând fi captată electronic, nu printr-un film.
Fotografia digitală a devenit un instrument de neînlocuit în multe dintre domeniile de cercetare.
Charles Kuen Kao s-a născut în 1933 la Shanghai, China şi are cetăţenie britanică şi americană.
Willard Sterling Boyle, cetăţean canadian şi american, a fost director executiv al Diviziei de Ştiinţe la Laboratoarele Bell.
George Elwood Smith, cetăţean american, a lucrat la Laboratoarele Bell, de unde s-a retras în 1986.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro