Potrivit calculelor refacute de catre SC "CET" pe baza noului pret local de referinta a gigacaloriei, cel de 140,51 lei, efortul financiar al celor care se incalzesc in sistem centralizat se reduce cu citeva procente. Aceste calcule reprezinta estimari in baza unor consumuri de energie termica aferente incalzirii unei garsoniere pina la un apartament cu 4 camere, toate in strinsa legatura - acolo unde este cazul - cu ajutoarele pentru incalzire acordate de stat persoanelor cu venituri reduse.
Ca exemplu, in cazul unui apartament cu o camera, consumul maxim estimat pentru o luna de iarna este de 0,91 Gcal. Anul trecut, o familie cu un venit mediu pe membru de familie intre 210 si 250 lei, a beneficiat de un ajutor de 65 lei, comparativ cu 97,83 lei, cit a fost valoarea facturii la incalzire, de unde a rezultat costuri pentru incalzire de 32,83 lei. In acest sezon rece, situatia se va prezenta astfel: valoarea ajutorului va fi 60% din factura la incalzire. Costurile cu energia termica vor fi de 127,86 lei, comparativ cu 137,05 lei in conditiile in care pretul gigacaloriei ar fi ramas 150,6 lei. Asadar, aceasta familie ar mai avea de achitat pentru incalzirea garsonierei doar 51,35 lei in loc de 54,83 lei, dar mai mult decit a platit anul trecut cind factura a fost 32,83 lei.
Mai multe familii vor plati mai putin pentru incalzire
Reducerea costurilor cu incalzirea devine evidenta de la nivelul apartamentelor cu 2 camere, unde mai multe categorii de beneficiari de ajutor pentru incalzire vor plati mai putin decit anul trecut. Concret, la o valoare a facturii la energie termica de 191,09 lei (204,82 lei in conditiile in care vechiul pret era de 150 lei/Gcal), o familie cu venituri cuprinse intre 210 si 250 lei/membru beneficiaza de un ajutor constind in acoperirea a 60% din valoarea facturii. Astfel rezulta costuri finale de 76,44 lei, comparativ cu 81,82 lei/luna la vechiul pret, sau 81,2 lei/luna cit a platit iarna trecuta.
Diferentele in minus la plata incalzirii sint mult mai mari in cazul unei familii cu aceeasi transa de venituri, dar care are un apartament cu 3 camere pentru ca, in acest an, ar avea de platit mai putin decit anul trecut. Din cifrele prezentate de "CET" rezulta ca, pentru acest sezon rece, costul cu incalzirea ar fi de 98,92 lei comparativ cu 124,2 lei cit a fost in iarna trecuta.
Costuri mai mici cu incalzirea ar urma sa suporte si familiile care stau in apartamente cu 4 camere, cei mai avantajati fiind cei cu venituri de pina la 390 lei/membru. Concret, la un venit mediu pe membru situat intre 210 si 250 lei, o familie ar urma sa plateasca, in medie, cu circa 60 lei/luna mai putin decit iarna trecuta adica 137,7 lei - suma de plata in acest an, fata de 198,38 lei - suma de plata pentru sezonul rece 2005-2006.
Scumpirea pretului gigacaloriei ar urma sa fie resimtita si de catre beneficiarii ajutorului pentru incalzire, majoritatea cu venituri de peste 400 lei pe membru de familie.
Familiile "bogate" vor resimti acut in buget costurile cu incalzirea
Chiar daca pretul local de referinta a fost redus cu 10 lei, in continuare, familiile ale caror venituri nu le permit incadrarea in prevederile actului normativ care aloca ajutoare pentru incalzire, vor fi cele mai afectate si vor resimti din plin scumpirea.
Concret, potrivit calculelor inaintate de "CET" proprietarul unui apartament cu o camera va scoate din buzunar, in acest sezon rece, numai pentru incalzire, 127,8 lei, in timp ce la doua camere efortul este de 191 lei, la 3 camere 247 lei, iar la 4 camere 344 de lei noi.
La aceste cheltuieli se adauga cele legate de consumul de apa calda, apa rece, gaz metan, plus iluminatul pe scara, salariile pentru personalul asociatiei, cheltuieli gospodaresti, reparatii etc., toate acestea cifrindu-se la aproximativ 35 lei/membru de familie. Totalizind aceste cheltuieli, ar rezulta ca pentru urmatoarele luni de iarna cheltuielile cu intretinerea vor atinge valoarea de 162 lei/luna pentru un apartament cu o camera, o singura persoana, iar pentru doua persoane, circa 197 lei.
In cazul unui apartament cu doua camere, doua persoane ar urma sa plateasca aproape 261 lei, trei persoane - 296 lei, iar patru persoane - 331 lei.
Pentru un apartament de 3 camere, 3 persoane vor plati circa 352 lei, iar 4 persoane 387 lei. La un apartament de 4 camere, cu 3 persoane, cheltuielile aferente intretinerii se ridica la circa 449 lei, pentru 4 persoane - 484 lei, iar pentru 5 persoane - circa 519 lei.
In concluzie, pentru cele 5 luni de iarna, se poate aprecia ca, la un
apartament cu o camera in care locuiesc 2 persoane, intretinerea
va fi de circa 985 lei, la doua camere/4 persoane, cheltuiala va
fi de aproape 1.655 lei, in timp ce la 3 camere/4 persoane,
intretinerea pe timpul iernii se va cifra la circa 2.000 lei.
Costuri cu circa 30% mai mici la incalzire
Conducerea SC "CET" a apreciat ca binevenita aceasta recalculare in sensul reducerii pretului energiei termice realizate de ANRE, subliniind ca impactul asupra populatiei va fi unul pozitiv.
"Date fiind noile conditii de propunere de pret local de referinta, se pastreaza in continuare doua constante: pretul mediu de productie si cuantumul de subventie suportata de la bugetul local adica 10% din pretul mediu de productie. Ca urmare, in conformitate cu OUG nr 57/2006, aplicind pe transele de venit mediu de membru de familie, la o valoare mai mica a energiei termice facturate, scaderile pentru suma de plata la beneficiar nu sint spectaculoase, dar sint noi intrari in categoria celor care platesc mai putin. De exemplu, pentru apartamentul cu doua camere la categoria cu venituri intre 210 si 250 lei/membru, in noua conjunctura deja platesc mai putin cu 6 lei. Aceeasi situatie se intimpla si la o camera, la 3 si la 4 camere. Pe aceeasi transa de venit mediu pe membru de familie, anul trecut, media de plata pentru un apartament cu 3 camere, era 124,2 lei, acum, media este de 98,9 lei, ceea ce inseamna o scadere de aproape 30%", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Nicu Bajan. In plus, sursa citata a explicat ca, din informatiile pe care le detine, sumele reprezentind compensarea costului cu gazele naturale pentru operatorii de termoficare vor fi alocate la inceputul anului viitor.