Marţi, miniştrii occidentali de externe s-au pronunţat în favoarea unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate care cere liderului sirian să renunţe la putere. Trimisul rus, Vitali Ciurkin, şi-a exprimat însă rezerve.
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a avertizat marţi Consiliul de Securitate al ONU că violenţele în Siria se înrăutăţesc, aducând ţara în pragul unui război civil. "Există dovada clară că forţele preşedintelui sirian Bashar al.Assad iniţiază aproape toate atacurile în care sunt ucişi civili, dar pe măsură ce tot mai mulţi cetăţeni recurg la arme pentru a se opune brutalităţii regimului, violenţa se va apropia tot mai mult de spirala ieşirii de sub control", a declarat Clinton în Consiliul de Securitate.
Ea le-a cerut celor 15 naţiuni din organismul ONU să voteze un proiect de rezoluţie europeano-arabă, care sprijină planul Ligii Arabe. Acesta prevede transferarea unora dintre prerogativele prezidenţiale către vicepreşedinte şi pregătirea alegerilor anticipate.
Ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat că planul Ligii - care îi cere lui Assad să renunţe la putere în favoarea adjunctului său, care ar urma să ajute la formarea unui guvern de uniune naţională ce va pregăti alegeri - este deplin credibil.
şi Qatarul a cerut Consiliului de Securitate să acţioneze.
Problema este însă că Rusia respinge această abordare. Ciurkin a declarat că nicio parte a Cartei ONU nu poate dicta "ce rege trebuie să demisioneze sau ce premier trebuie să demisioneze", dar a spus că a găsit în actualul proiect elemente ale unui proiect de rezoluţie rus mai vechi, "ceea ce permite speranţe".
