Actul normativ, ce intra de astazi in vigoare, prevede criteriile pentru care diferite alimente se incadreaza in categoria alimentelor nerecomandate copiilor.
In opinia ministrului Nicolaescu, scopul principal al acestui act normativ este, in primul rind, de educare a copilului, prin crearea unui comportament alimentar sanatos.
Ordinul este doar o prima masura in domeniu si urmeaza a fi modificat si completat in functie de evolutia legislatiei si a recomandarilor Uniunii Europene, dar si de progresul stiintific si tehnic in domeniu, precum si de aplicarea unor politici consistente de preventie, se mentioneaza intr-un comunicat de presa, in care se precizeaza ca documentul contine exemple de alimente "nerecomandate" si nu o lista exhaustiva a acestora.
In realizarea listei s-a pornit de la premisa ca pe parcursul programului scolar (4 - 6 ore pe zi), necesitatile copilului sint reprezentate de echivalentul unei gustari, respectiv maxim 10% din valoarea calorica zilnica, reprezentind 300 Kcalorii.
Totodata, Ministerul Sanatatii Publice subliniaza faptul ca procesul de orientare catre o alimentatie sanatoasa nu poate fi realizat exclusiv prin interzicerea comercializarii anumitor alimente in incinta scolilor si ca acest proces necesita o viziune integrativa, pe termen lung, prin efortul sustinut al tuturor celor implicati in educarea si cresterea copiilor.