Pamint peste Anton Lungu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pamint peste Anton Lungu

Odata cu trecerea in nefiinta a lui Anton Lungu, s-a incheiat o era pentru Braila. Este sentimentul pe care l-au avut multi dintre cei prezenti, ieri, la inmormintarea celui care, in ultimele decenii, si-a legat numele de Braila. Anton Lungu a fost unul dintre cele doua personaje publice din Republica Socialista Romania care, din prim-secretar PCR, a devenit, prin votul concetatenilor sai, primar, dupa Revolutie. El a avut partea sa de suferinta, in calitate de servitor al vechiului sistem comunist, fiind la un pas de a fi linsat, in zilele lui Decembrie '89, a trecut prin zile grele, in care s-a ascuns, impreuna cu sotia, pe la cunoscuti, de teama ca asa-zisii revolutionari sa nu-i devasteze apartamentul si sa nu-l atace, a facut chiar si puscarie, si a trecut prin clipe grele si cind a revenit in oras, si prea putini s-au incumetat sa-i intinda o mina de ajutor, dat fiind ca, pe atunci, a-i fi apropiat lui Anton Lungu era un stigmat. El a reusit insa sa revina in viata politica in forta, si, beneficiind de renumele sau de bun gospodar, a reusit sa-si convinga concetatenii sa-l voteze, trei mandate la rind, de numele sau fiind legata perioada in care Braila a fost numita "orasul rosu". Pe toata perioada acestor mandate, ca si pe vremea cind era prim-secretar, a fost asaltat in fiecare an de mii de persoane care i-au cerut fie functii, fie ajutoare materiale, fie case, fie slujbe. In ciuda faptului ca a cunoscut multa lume, si i-a ajutat pe multi, la inmormintarea sa au fost putini cei care s-au aratat, multi politicieni preferind doar sa trimita o coroana de flori. Pina si colegii sai de partid, din conducerea PC, cei care, inainte de alegerile din 2004, se inghesuiau sa-i faca curte si sa-i ridice osanale, mizind pe voturile pe care le-ar fi atras, au lipsit de la inmormintare, ei multumindu-se sa trimita o coroana de flori.
Asa se face ca, desi a avut parte de o inmormintare cu onoruri militare, fiind mobilizati militari si politisti comunitari, in spatele dricului s-au aflat putini dintre cei care au depins, la un moment dat al vietii lor, de o semnatura de-a lui Anton Lungu, semnatura pe care el si-a dat-o.

Un sobor de 16 preoti a slujit ceremonia de inmormintare

Cum spuneam, sute de braileni l-au condus, ieri, pe ultimul drum pe Anton Lungu, dar fata de citi oameni l-au cunoscut sau pe care, de-a lungul anilor acesta i-a ajutat, prezenta la slujba religioasa sau in cortegiul funerar a fost sub asteptari.
In jurul prinzului, Catedrala din Bariera Calarasilor a devenit neincapatoare pentru multimea venita sa-si ia ramas-bun de la cel care, vreme de 30 de ani, si-a pus amprenta pe istoria acestui oras. Alaturi de familie si apropiati ai lui Anton Lungu s-au aflat primarul Constantin Sever Cibu, prefectul Nicolae Mitroi, Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galati, consilierii municipali: Mihai Danut, Adrian Traian, Vasile Varga, Veronica Dobrin, directorul Teatrului "Maria Filotti", Viorel Balcan, directorul Societatii Drumuri si Poduri, Marcel Constantin, seful Garzii Financiare, Ioan Chiriacescu, presedintele Camerei de Comert, omul de afaceri Stefan Fusea, inspector scolar Dorin Sipos, col. Mihai Tofan, comandantul Brigazii 10 Geniu, Niculina Moisescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, Sorina Bosoanca, direrector in cadrul primariei. Multi dintre cei care si-au luat ieri ramas-bun de la Anton Lungu erau insa simpli cetateni, care i-au adus astfel un ultim omagiu pentru tot ce a realizat acesta pentru orasul Braila.
Slujba religioasa a fost tinuta de un sobor de preoti condus de IPS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, care, pe toata durata ceremoniei, a fost vadit marcat de disparitia, dupa o lunga si grea suferinta, a celui care a fost vreme de 10 ani primarul Brailei, timp in care s-a preocupat si de construirea de lacasuri sfinte, cum ar fi Catedrala, Manastirea Lacu Sarat si Manastirea Maxineni. De altfel, de vineri, de cind trupul neinsufletit al lui Anton Lungu a fost depus la Catedrala, la capatiiul lui au vegheat si s-au rugat calugarite de la Manastirea Lacu Sarat si calugari de la Manastirea Maxineni. Referitor la credinta crestina de care a dat dovada fostul primar al Brailei in ultima perioada, IPS dr. Casian Craciun a mentionat chiar ca ultimele cuvinte coerente pe care Lungu le-a rostit s-au referit la grija fata de calugari, in sensul ca acestia au nevoie de mincare: "sa nu fie uitati calugarii de la Maxineni", ar fi spus pe patul de spital. De altfel, dupa cum a mentionat episcopul Dunarii de Jos, fostului edil al Brailei ii revine meritul de a fi sprijinit biserica atit in perioada comunismului, cind la Braila nu s-a darimat nici o biserica pe vremea cind Lungu s-a aflat la conducere, cit si dupa '89, cind fostul prim-secretar s-a implicat in construirea de biserici si manastiri. In acest sens, insusi Preafericitul Teoctist, patriarhul Romaniei, a trimis bisericii o scrisoare de recunoastere a calitatilor de bun crestin pentru cel care a fost Anton Lungu, epistola care a fost citita, ieri, de IPS Casian Craciun la slujba de inmormintare, alaturi de cuvintele adresate familiei indoliate de catre IPS Daniel al Moldovei.
Dupa o predica presarata cu pilde, cit si amintiri si crimpeie din viata si activitatea celui care si-a dedicat intreaga viata pentru acest oras, soborul de preoti a insotit cortegiul pe Calea Calarasilor, s-a oprit in fata Primariei, unde a avut loc un moment de reculegere, dupa care
primarul Constantin Cibu s-a adresat celor prezenti: "Onorata si indoliata adunare, uneori vorbele sint prea sarace pentru a exprima durerea si regretul, atunci cind se produc evenimente tragice si ireparabile. Linistea, pacea si nefiinta s-au asternut peste trupul domnului Anton Lungu, fost primar al municpiului . Daruit de la Dumnezeu cu o mare capacitate de munca, cu o imensa dragoste fata de acest oras, Anton Lungu si-a dedicat intreaga viata, punindu-si-o in slujba Brailei si a cetatenilor. Contestat de unii, dar iubit de majoritatea brailenilor, Anton Lungu a fost si va ramine in memoria acestei urbe ca un exemplu de daruire, ca un exemplu de daruire, de cinste si devotament pentru biele si promovarea nationala si internationala a acestui oras. Timpul va trece, multe lucruri se vor estompa, altele vor fi uitate, dar sint sigur ca numele lui Anton Lungu va fi indisolubil legat de numnele lui Anton Lungu!".
Pe toata durata procesiunii, sicriul cu trupul neinsufletit al lui Anton Lungu a fost insotit de reprezentanti ai Politiei Comunitare si ai armatei, fostul primar fiind ingropat cu onoruri militare in Cimitirul Sfintul Constantin.

"Acum a devenit o legenda"

Consilierul municipal Vasile Varga este de parere ca Anton Lungu a fost un simbol pentru oras: "El a devenit un mit, a devenit un erou, a facut multe fapte bune si acum a devenit o legenda. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca".

"Un om cu mare experienta, de la care am avut cu totii multe de invatat"

Directorul SC "Drumuri si Poduri", fost prefect, Viorel Balcan, a fost de parere ca decesul lui Anton Lungu inseamna o pierdere mare pentru urbe. El si-a amintit cu nostalgie de vremea cind, in urma cu 20 de ani, Anton Lungu il numea director: "Dumnealui m-a pus acum 20 de ani director la Drumuri si Poduri, am colaborat foarte bine cu dumnealui, atit ca prim-secretar, cit si ca primar al municipiului. Ramine una dintre cele mai mari personalitati ale ultimelor trei decenii, este o pierdere pentru Braila, un om cu mare experienta, de la care am avut cu totii ce invata. Sint alaturi de familia indoliata, sincere condoleante si Dumnezeu sa-l odihneasca!"

Zeci de pensionari au asteptat cortegiul funerar, ca pe-un spectacol

Citeva zeci de pensionari s-au adunat, ieri, la amiaza, pe Platoul din fata Palatului Administrativ, ferindu-se de soarele arzator la umbra copacilor, in asteptarea cortegiului funerar. Chiar daca mare parte dintre ei nu-l cunoscusera pe Anton Lungu personal, ei ne-au marturisit ca erau curiosi sa vada cita lume se va stringe la inmormintarea acestuia, dat fiind ca a fost o persoana atit de controversata, despre care au circulat multe povesti, unele de groaza. "Am lucrat cu dinsul citeva luni, in Primarie, dar toata lumea il cunostea. A fost un personaj controversat inainte de Revolutie, se povesteau lucruri foarte rele despre el, pe vremea cit era prim-secretar, dar nu stiu cit sint de adevarate. Oricum, eu cred ca, mai apoi, in primul mandat de primar, s-a revansat. Vrem, nu vrem, a fost un om legat de Braila timp de zeci de ani si a facut si mult bine. S-a spus ca, din cauza lui, Braila a fost oras rosu ani de zile, dar ce, acum, ca sintem oras portocaliu, e mai bine?! Eu am venit aici pentru ca am auzit ca va trece pe aici cortegiul funerar si am vrut sa-mi iau ramas bun, asa simbolic", ne-a declarat un pensionar.
"Nu l-am cunoscut personal, dar stiam cu totii de el, inainte de Revolutie. Multi zic ca era de temut, dar muncea si el la fel de mult, pe cit le cerea altora sa munceasca. Cind ma uit la cei care ne conduc acum, am senzatia ca pe vremea lui Lungu exista mai mult interes pentru comunitate, si nu pentru buzunarele lor. Am venit sa vad cortegiul, ma asteptam sa fie puhoi de lume, dar am fost dezamagit. Cind era prim-secretar si, mai apoi, primar, dadeau multi fuga la el, ca sa-i ceara cite ceva, dar acum, cind sa-l conduca pe ultimul drum, nu s-au inghesuit tot atit de multi...", ne-a spus un alt pensionar.
"S-au spus multe rele despre el, inainte de Revolutie si poate ca multe erau adevarate, dar uite ca o fi avut el si multe parti bune, daca l-au ales brailenii de mai multe ori primar. Pina la urma, cind moare omul, nu te mai gindesti la cele rele, stiti cum se spune, "despre morti, numai de bine!". Ne place sau nu sa recunoastem, Lungu a facut istorie in Braila, pe cind astia care ne-au condus in ultimii ani au facut numai circ! Am fost curioasa sa vad cita lume va fi la el la inmormintare si de aceea am venit aici, la Primarie. Ma asteptam sa fie mai multi. A avut o viata de roman, a trecut prin atitea, a facut atitea, a marcat destinul atitor oameni si a marcat istoria orasului, pina la urma", ne-a declarat o femeie.

"Unii n-au vrut sa apara la inmormintarea lui, ca sa nu se interpreteze"

Colaboratorii apropiati ai lui Anton Lungu, de pe vremea cind era primar, au fost surprinsi sa constate ce putini dintre cei care l-au cunoscut si au avut relatii, fie ele politice sau administrative au venit la inmormintare. "Este uimitor sa constati ce fel este omul: au fost atitia care au venit, de-a lungul timpului, la el si i-au cerut ajutorul, si i-a ajutat pe foarte multi dintre acestia, ba cu o casa, ba cu o slujba, ba cu diverse alte lucruri, iar acum, nici macar n-au catadicsit sa vina sa-i aduca un ultim omagiu. N-au vrut sa apara la inmormintarea lui, ca sa nu se interpreteze nu stiu cum. Cind i-a ajutat, nu le era teama sa nu se interpreteze! Chiar si oameni din Primarie au gindit asa!", ne-a declarat un colaborator apropiat al lui Lungu, din Primarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro