* sesizată chiar de către proprietarul fermei, pe 1 septembrie, după ce începuseră să moară animalele, prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat de către un laborator din cadrul ANSVSA București * pe 5 și 6 septembrie, toți cei aproape 2.000 de porci de la ferma din Însurăței au fost uciși, în condițiile în care aceștia beneficiau de condiții excelente și erau bine hrăniți * DSVSA Brăila a declanșat o anchetă pentru a identifica sursa îmbolnăvirilor cu temutul virus
„Masacru” la o fermă de porcine din localitate Însurăței, județul Brăila.
După focarul de Pestă Porcină Africană (PPA) descoperit pe 4 august în localitatea Zamfirești, comuna Galbenu, a mai fost confirmat, la începutul lunii septembrie, încă un focar, de data aceasta la o fermă specilizată din orașul Însurăței.
„Pe teritoriul județului Brăila evoluează un focar de Pestă Porcină Africană, confirmat la o exploatație comercială din localitatea Însurăței, în timp ce focarul de PPA din localitatea Zamfirești este în curs de stingere. Posibila cauză a contaminării cu virusul PPA pentru focarul din localitatea Zamfirești este reprezentată de furajarea cu masă verde furajeră (lucernă proaspăt recoltată, cereale aduse din câmp, de pe terenurile deținute de proprietarul porcinelor; pentru focarul din localitatea Însurăței ancheta epidemiologică este în desfășurare”, ne-a precizat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, dr. Costică Peltea.
Potrivit sursei citate, lucerna verde adusă direct din câmp poate fi contamitată cu visusul PPA dacă au existat în vecinătate resturi de leșuri cărate de carnivore (vulpi, șacali etc) sau de către păsări carnivore. Furajele aduse din câmp trebuie să fie ținute minim o săptămână afară, înainte de a fi date în hrana animalelor domestice, pentru ca virușii să fie neutralizați de razele soarelui sau de intemperii.
Pe 1 septembrie, DSVSA Brăila a fost sesizată chiar de către proprietarul fermei de porci de la Însurăței, după ce animalele începuseră să moară subit. Imediat, zona a fost împrejmuită; au fost luate probe de la animalele moarte și trimise la un laborator ANSVSA București, care a confirmat prezența Pestei Porcine Africane. Așa stând lucrurile, în zilele de 5 și 6 septembrie, toți cei 1.919 porci de la exploatația din Însurăței au fost uciși, urmând ca proprietarul exploatației să fie despăgubit, potrivit legii. Concomitent, DSVSA Brăila a declanșat o anchetă pentru stabilirea cauzei/ sursei îmbolnăvirilor cu PPA, fiind luate măsuri specifice pentru limitarea răspândirii virusului.
De altfel, trebuie amintit faptul că măsurile adoptate pentru prevenirea apariției Febrei Aftoase, Pestei Micilor Rumegătoare, Pestei Porcine Africane, Influenței Aviare și Rabiei rămân în vigoare. Mai ales că virusul mortal al PPA este încă prezent în județele vecine, Buzău, Galați și Vrancea. Le consemnăm mai jos:
- limitarea contactului cu porci mistreți și cu alte exploatații (ferme), hrănirea cu furaje aprobate, dezinfecția riguroasă și evitarea introducerii de animale sau materiale contaminate;
- porcii trebuie ținuți în spații închise, fără contact cu porci din alte exploatații, porci mistreți sau persoane care dețin porci domestici;
- la intrarea în adăpost, se recomandă o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu soluție dezinfectantă (sodă caustică slabă sau un biocid recomandat de medicul veterinar);
- hrănirea porcilor doar cu furaje aprobate, evitând resturile alimentare, lăturile sau apa de la spălarea cărnii de mistreț sau gătită;
- achiziționarea purceilor doar din surse sigure, identificați cu crotalie și cu certificat sanitar veterinar;
- anunțarea imediată a medicului veterinar sau a DSVSA Brăila dacă se observă semne de boală sau porci mistreți morți;
- aplicarea procedurilor de dezinfecție pentru toate materialele și persoanele care intră în contact cu porcii.
 
        
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
