Peste 50.000 de români sunt aşteptaţi la mare de 1 Mai, cele mai căutate staţiuni fiind Mamaia şi Vama Veche, potrivit autorităţilor din turism şi patronatelor, care cred că toate hotelurile de pe litoral sunt pregătite să primească turişti şi că vor fi deschise la sfârşitul lunii aprilie.
"Deja, 80% din locurile de cazare din staţiunea Mamaia au fost contractate pentru minivacanţa de 1 Mai. Litoralul este gata pentru a primi turişti şi toate hotelurile, cu excepţia celor care sunt în construcţie, vor fi deschise pe data de 1 Mai", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia, afirmă că până la sfârşitul lunii, toate cele 25.000 de locuri de cazare disponibile în Mamaia vor fi ocupate.
Reprezentanţii patronatelor şi ai autorităţilor estimează, după evoluţia rezervărilor, că vor ajunge la mare de 1 Mai peste 50.000 de turişti, dintre care cei mai mulţi vor veni în Mamaia, Vama Veche şi Costineşti.
Ziua liberă în plus stimulează turismul
Matichescu crede că numărul mare de turişti este influenţat şi de decizia Guvernului de a acorda zi liberă pentru bugetari vineri, 2 mai, astfel încât, cumulate cu weekend-ul, aceştia să aibă patru zile libere.
"Pe litoral sunt aproape 140.000 de locuri de cazare şi toate unităţile vor fi deschise la 1 Mai, aşa cum sunt obligate prin lege. Se vor deschide şi hoteluri noi şi se reabilitează, extind şi modernizează unele vechi. În acest moment, proiectele hoteliere la care se lucrează în Mamaia depăşesc 70 de milioane de euro", a spus Bucovală.
De Paşte, turiştii au cheltuit puţin
Pe de altă parte, românii care au petrecut minivacanţa de Paşte în staţiuni au economisit jumătate din cât şi-au propus să cheltuiască, din cauza vremii nefavorabile, care i-a ţinut mai mult în camere, consumând, astfel, mai puţin, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"Dacă plouă, nu ai ce face în majoritatea staţiunilor româneşti. Deşi mulţi hotelieri au făcut investiţii, infrastructura de agrement, de care ar trebui să se ocupe statul, este încă foarte slabă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.
El a spus că majoritatea turiştilor au avut opţiuni reduse de cheltuire a banilor alocaţi pentru minivacanţa de paşte.
"Pentru că a plouat în multe zone din ţară, turiştii au stat în camere şi au consumat din produsele aduse de acasă. Astfel, ei au cheltuit doar jumătate din sumele pe care le alocaseră pentru aceste zile, în afară de cazare", a adăugat Răducan.
FPTR anunţase joi că cei peste 90.000 de români care vor pleca în staţiuni de Paşte vor cheltui aproximativ 28 de milioane de lei pe cazare şi mic dejun, plus alte 21 de milioane de lei, diverse cheltuieli la faţa locului.
"Din aceşti 21 de milioane de lei estimaţi de noi, turiştii au cheltuit doar jumătate. Din cauza vremii nu au mai ieşit la terase, nu au mai cumpărat alimente pentru picnic şi nu au mai făcut diverse excursii", a afirmat Dragoş Răducan.
De Paşte, la mare s-au ocupat doar 200 de locuri de cazare
În topul preferinţelor turiştilor s-a aflat, ca de obicei, pensiunile, unde au ajuns 70.000 de persoane. Chiar dacă hotelierii au pus la dispoziţie 25.000 de locuri, doar 15.000 de turişti au ajuns la munte de Paşte. În staţiunile balneare au fost aproximativ 10.000 de turişti, iar pe Litoral, deşi hotelierii au pregătit 2.000 de locuri pentru Paşte, au fost rezervate doar 10% dintre ele.
"Lumea se plictiseşte să stea în hotel, dar dacă vremea este rea, oamenii nu au ce face. Ar trebui construite bazine şi săli de sport acoperite şi, în general, dezvoltate activităţile de agrement organizate", a adăugat oficialul federaţiei.