Poluare peste limite la Chiscani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poluare peste limite la Chiscani

Un raport al Ministerului Mediului legat de emisiile de dioxid de carbon (CO2) eliberate in atmosfera de marii poluatori din tara nominalizeaza si o unitate din Braila care a depasit cota alocata. Este vorba despre "Electrocentrale" Braila situata pe platforma de la Chiscani, sucursala a "Termoelectrica". De altfel, principalii poluatori mentionati in lista neagra a ministerului sint companii din domeniul energiei, care au avut probleme in a se incadra in plafonul de emisii de CO2 permise prin alocarea pentru anul trecut a certificatelor verzi. De ce este importanta limitarea emisiilor de dioxid de carbon? Raspunsul este simplu: CO2 face parte din categoria gazele cu efect de sera care au ca efect incalzirea exagerata a planetei. De altfel, specialistii in domeniu apreciaza ca actualele modificari la nivel climatic inregistrate in ultimii ani in toate zonele globului sint generate, in principal, tocmai de amplificarea efectului de sera ca urmare a cresterii exponentiale a emisiilor de CO2 in atmosfera. Astfel, fiecareia dintre tarile semnatare a Tratatului de mediu de la Kyoto care isi propune sa incetineasca procesul de incalzire globala prin limitarea emisiilor de gaze care produc efectul de sera, i-a fost alocata o anumita cota maxima de CO2, exprimata in certificate verzi, pe care are voie sa o elibereze in atmosfera. Mai departe, fiecare tara semnatara isi gestioneaza certificatele verzi prin alocarea unor cote poluatorilor interni, astfel incit sa nu depaseasca per total cota nationala. Daca se incadreaza sub aceasta ratie, certificatele neutilizate pot fi valorificate pe piata mondiala.

"Termocentrala de la Chiscani a depasit cu 17.000 tone limita maxima alocata"

Revenind la lista neagra a Ministerului Mediului, in aceasta se mentioneaza ca "Electrocentrale" Braila a inregistrat anul trecut o depasire cu 3,6% a cotei maxime alocate, adica a eliberat peste ratia stabilita circa 17.000 tone de dioxid de carbon. Potrivit datelor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Braila firmei de pe platforma de la Chiscani i-a fost alocata in 2007 o cota de 474.472 certificate verzi, fiecare certificat fiind echivalentul unei tone de gaze cu efect de sera. "Intr-adevar, s-a inregistrat o depasire a cotei de CO2, insa contextul in care s-a intimplat acest lucru este urmatorul: “Termoelectrica” are termocentrale la Braila, Paroseni, Doicesti si Borzesti, iar cele doua din urma nu prea au avut activitate in 2007 si a trebuit sa suplinim in piata acest lucru. Depasirea nu a fost mare, dar la nivel de “Termoelectrica” ea este neutralizata de incadrarea sub cota alocata a altor unitati din structura companiei. Concret, per total, compania si-a respectat cota de certificate alocate, astfel incit nu sint probleme. Un alt aspect important de mentionat este acela ca alocarile de certificate s-au facut in baza unei estimari bazate pe programul de producere a energiei electrice si nevoia de energie de pe piata. In urma negocierilor cu Uniunea Europeana toate aceste cote au fost diminuate cu 20%", a explicat Viorel Cotiga, directorul "Electrocentrale" Braila. Intrebat daca exista prevazute lucrari de investitii pe partea de mediu cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, sursa citata a explicat ca un astfel de program este luat in calcul in cadrul proiectului investitional care vizeaza privatizarea si modernizarea Grupului 4 de producere a energiei electrice cu ajutorul consortiului format din "Enel" - Italia si E.ON - Germania. "Deocamdata, in domeniul captarii CO2 exista tehnologie, insa in stadiu experimental si abia acum se aplica proiecte pilot si in Europa. La proiectul de privatizare a Grupului 4 s-a prevazut sa fie lasat loc si pentru montarea unei instalatii de acest gen", a concluzionat sursa citata.

"CET" Braila are certificate verzi neutilizate

Pe lista Ministrului Mediului sint nominalizate si citeva centrale electro-termice (CET), insa Braila nu mai apare la acest capitol. De altfel, conducerea "CET" Braila a explicat ca in 2007 s-a incadrat cu mult sub cota maxima de emisii de gaze cu efect de sera alocata astfel incit ia serios in calcul valorificarea certificatelor verzi nefolosite pe piata europeana.
Prin planul national de alocare aprobat de Executiv si Comisia Europeana, Romaniei i-au fost alocate 74,8 milioane de certificate verzi, in timp ce pentru anul in curs numarul acestora a crescut la 75 milioane. Cu titlu informativ, in Romania un certificat verde este cotat la 40 euro in timp ce in Ungaria cu doar 17 eurocenti.

CASETA

"Termoelectrica" a inceput negocierile cu "Enel" si "E.ON" pentru privatizarea unei parti din "Electrocentrale" Braila

Conducerea companiei "Termoelectrica" a anuntat ca a inceput inca de luni, negocierile cu consortiul format din "Enel" si "E.ON" pentru formarea unei societati mixte care sa realizeze pe platforma de la Chiscani o centrala noua de producere a energiei, in valoare de un miliard de euro. "Luni am inceput negocierile cu consortiul si speram sa semnam memorandumul pina la finele lunii (mai, n.r.)", a declarat Ioan Ungureanu directorul "Termoelectrica".
Constructia unitatii, proiect de tip green/brown field de 800 MW, va fi realizata de o firma mixta compusa din "Termoelectrica" si consortiul format din "E.ON Kraftwerke" (Germania) si "Enel" (Italia). Compania romaneasca de stat va detine participatia minoritara si va participa la capitalul societatii mixte cu active, iar consortiul cu aport in numerar.
Infiintarea firmei mixte va avea loc dupa finalizarea studiului de fezabilitate, derulat de catre consortiu, si evaluarea, de catre "Termoelectrica", a activelor cu care va participa in proiect. Noua firma va functiona ca producator independent de energie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro