Prefectul Marcu a actionat la comanda politica | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prefectul Marcu a actionat la comanda politica

Presedintele PDL Braila, fostul prefect Nicolae Mitroi, acuza Prefectura Braila ca a acceptat sa musamalizeze problema retrocedarii Pietei Concordia la comanda politica. In cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc ieri, fostul prefect, cel care a initiat atacarea in contencios administrativ a deciziei primarului Cibu de a retroceda in natura 1.000 mp din Piata Concordia, mai precis piata de legume si fructe, a demontat argumentele invocate de actualul prefect, Mihaela Marcu, in favoarea deciziei de a retrage Prefectura din proces. Amintim ca, in cursul zilei de marti, Prefectura s-a retras din proces, invocind ca nu ar avea calitate procesuala, in acest caz raminind valabila decizia primarului de a retroceda mia de metri patrati in natura. "Situatia nu sta asa cum a fost prezentata. La vremea respectiva, noi am initiat in contencios acest atac, la dispozitia primarului cu privire la retrocedare pe baza unor elemente: deja proprietarii acceptasera, inainte de aceasta decizie, sa fie despagubiti; apoi, dispozitia suferea de niste vicii - nu era scos terenul din domeniul public al municipiului si trecut in cel privat, astfel incit primarul sa poata da decizia. Era necesara o hotarire a CLM inainte de a proceda la asta. Sa nu mai vorbim de faptul ca piata este de interes public si in acea zona au fost facute niste investitii. Exista chiar un proces intentat de Curtea de Conturi, consilierilor de la vremea respectiva, care au aprobat transformarea unui impumut catre DAPT intr-un credit pentru investitii si modernizari. Deci, investitii s-au facut", a explicat Mitroi. Acesta a mai adaugat ca nici motivul invocat de prefectul Marcu, si anume ca respecta proprietatea, nu prea tine, din moment ce nu contesta nimeni dreptul de proprietate al mostenitorilor, ci doar decizia primarului, care putea lua alte masuri: "Si inlocuirea suprafetei din piata cu alta, de aceeasi marime dar in alta zona, era o modalitate de a rezolva problema. Sa nu mai vorbim de despagubirea baneasca. Dar, ce s-a intimplat acum, am credinta ca de fapt e o musamalizare a problemei, o presiune efectuata asupra Institutiei Prefectului, de a o scalda in modul in care a facut-o, astfel incit Cibu sa intre curat, dupa parerea lor, in aceasta noua campanie electorala".

"Ce a facut Prefectura acum este o actiune politica, o manevra care nu face cinste"

Mitroi s-a aratat de-a dreptul dezamagit de actiunea in care Marcu s-a lasat tirita si a mai comentat ca acesta este si unul din motivele pentru care a iesit la pensie de la Prefectura. Si anume ca el nu a cedat presiunilor care s-au facut asupra lui: "Trebuia sa existe un respect pentru institutie, nu pentru cel care a initiat procesul, adica Nicolae Mitroi si sa continue actiunea. Mai ales ca se spune ca prefectul e apolitic si la distanta de orice influenta politica. De fapt, stim cu totii ca toti prefectii care tineau de PD, dar si cei liberali care nu le-au executat comenzile, au fost schimbati. Asa a fost si cu pensia mea, devenisem incomod. S-au incercat presiuni si asupra mea, dar nu a mers. Oricum, ce a facut Prefectura acum este o actiune politica, o manevra care nu face cinste si e si riscanta ca demers in pragul campaniei electorale". Intrebat daca crede ca Marcu a actionat la comanda politica, fostul prefect a declarat: "Da. Putea macar sa lase sa se pronunte instanta. Am inteles ca are o corespondenta cu MIRA, un fel de acoperire pentru decizie, dar cita vreme nu am vazut-o, nu pot sa spun cita acoperire exista". De asemenea, Mitroi a tinut sa sublinieze ca Prefectura avea calitate procesuala si ca degeaba sustine primarul ca se va pastra destinatia de piata, pentru ca acest lucru nu se va intimpla: "Se stie ca a fost cumparat dreptul de retrocedare. Exista o promisiune de vinzare-cumparare. Se stie unde a fost facut actul respectiv, piesa a fost jucata in Braila cu aceleasi personaje si cu alte imobile retrocedate, pe aceeasi filiera. Se spune ca va fi pastrata ca piata, dar proprietatea circula, a intrat deja in sistemul civil, o sa ajunga la un proprietar care o sa conteste in instanta interdictia de a schimba destinatia si care o sa cistige. Asta, acum, a fost doar primul pas".

"Daca va ajunge in dezbaterea CLM, n-o sa voteze nimeni, pentru ca toti stiu ca este ilegal"

In ceea ce o priveste, directorul DAPT Braila, Simona Draghincescu, candidatul PNTCD la functia de primar, a declarat ieri ca nu este prea surprinsa de intorsatura pe care au luat-o lucrurile, in procesul amintit, dat fiind ca se astepta ca Prefectura sa se retraga. Draghincescu a precizat ca numai momentul luarii acestei decizii de catre prefectul Mihaela Marcu a suprins-o: "Procesul decurge asa cum m-am asteptat, adica Prefectura spunind ca nu are calitate procesuala, va ramine doar Directia Administratiei Pietelor si Tirgurilor in litigiu, iar prin transformarea Directiei in serviciu, urma sa se piarda si calitatea procesuala a acesteia. Eu fiind schimbata din functie, era totul foarte simplu. Directia nu a putut insa sa fie schimbata in serviciu de utilitate publica, drept pentru care eu am ramas in continuare in functie. Daca in acest dosar, solutia va ramine cea care s-a discutat ieri la tribunal, in mod sigur DAPT va promova recursul in interesul legii, privind anumite decizii, pentru ca piata Concordia sa ramina in continuare a municipalitatii, iar proprietarii acelei suprafete de teren sa fie despagubiti la justa valoare si nu la sumele care se discuta pe sub masa".

"M-a suprins foarte mult si graba cu care doamna prefect s-a retras din acest dosar"

Simona Draghincescu a precizat, inca o data, ca, in opinia ei, primarul nu avea dreptul legal sa retrocedeze in natura, prin dispozitie, un teren care era in domeniul public, el avind obligatia sa treaca terenul din domeniul public in domeniul privat, dupa care sa puna retrocedarea in discutia plenului CLM: "Ma surprinde faptul ca in afara de Mihai Danut, de Aurel Simionescu si Mihai Tudose, nimeni nu a ridicat niciodata aceasta chestiune. Ma intreb de ce nimeni nu doreste sa se discute acest lucru in Consiliul Local, desi se stie de doi ani de zile de problema respectiva. M-a suprins foarte mult si graba cu care doamna prefect s-a retras din acest dosar, putea sa astepte urmatorul termen ca sa spuna ca Prefectura nu are calitate procesuala. Am senzatia ca doamna prefect este nemultumita de decizia Curtii de Apel vizavi de aceasta problema, deoarece pune in discutie calitatea procesuala a Prefecturii, cu toate ca in momentul in care Curtea de Apel, in momentul in care a admis contestatia in anulare a Primariei Braila, a admis si ca Prefectura are calitate procesuala".
Draghincescu a dat si propria explicatie pentru refuzul categoric al primarului Cibu de a trece terenul vizat in domeniul privat al municipiului si a pune retrocedarea in discutia CLM: el stie ca nu va vota nimeni o astfel de retrocedare, pentru ca este ilegala si consilierii nu vor sa fie trasi la raspundere, in instanta, pentru votul lor: "Ce se intimpla, cind se trece din public in privat? Mai sint 50 de oameni la acea sedinta, care afla ca acel teren a trecut din domeniul public in cel privat si ca este de vinzare. Documentele se regasesc in 50 de mape si multi dintre cei care participa la sedinta CLM au cunostinte cu multi bani. In mod automat, acele cunostinte afla ca terenul este de vinzare, iar pretul acestuia creste exponential si nu mai poate fi luat cu 5.000 sau 10.000 de euro, pe un pret de nimic si revindut unor persoane, de 10 ori mai scump. In plus, daca va ajunge in dezbaterea CLM, n-o sa voteze nimeni, pentru ca toti stiu ca este ilegal, stiu ca acel bun nu au cum sa-l dea lui X sau lui Y, pentru ca acolo s-au facut investitii de 6-7 miliarde lei, la vremea respectiva. Problema este ca in acest caz, se doreste sa se faca cadou nu doar terenul, ci si bunurile construite pe acesta, din banul public si nu-si ia nimeni o asemenea raspundere".

CASETA

"De ce atita graba sa rezolve acum, inainte de alegeri?"

La rindul sau, candidatul PDL la Primaria Braila, Eugen Badalan, a precizat ca, din punctul sau de vedere, toata dragostea asta brusca pentru dreptul de proprietate miroase urit , la fel de urit ca graba cu care s-a intimplat acest lucru, fix inainte de alegeri: "Am remarcat ca nu exista procese intre autoritatile publice si proprietari, ci intre autoritati si persoane care au cumparat drepturi litigioase. Eu nu inteleg cum de proprietarii nu pot intra in posesia drepturilor lor si cumparatorii de drepturi litigioase o fac foarte repede. Pe de alta parte, dreptul de proprietate este un drept inalienabil, dar, in orice democratie, orice loc civilizat, atunci cind apare un interes public si o piata de tipul Concordiei e de interes public, atunci, interesul public primeaza, proprietarul primind o dreapta despagubire. Nu trebuie sa stricam o zona publica de "dragul" dreptului de proprietate. Miroase urit aceasta dragoste manifestata de unii, acum. Si nu inteleg de ce atita graba sa rezolve acum, inainte de alegeri? Asta mie imi denota foarte multa nesiguranta in legatura cu viitorul cooperativei. Vad ca unii dintre contracandidatii la Primarie ajung intr-adevar adversari, dar ai Brailei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro