Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac și turismul

Agrement la Blasova, încă o etapă

• consilierii județeni au aprobat, recent, alipirea a cinci loturi de teren ce au fost concesionate separat în 2023 către societatea Micatis Prod SRL a omului de afaceri brăilean Aurel Gropeneanu, pentru a realiza un complex turistic • după cum reiese din documentația aflată la mapa consilierilor, afaceristul a solicitat alipirea terenurilor pentru a-i facilita investiția în zonă • concesiunea a fost făcută pentru 30 de ani cu posibilitate de prelungire, iar planul implică realizarea unor stații de tratare a apei, dar și spații de cazare, plimbări cu barca, pescuit etc

 

Dezvoltarea unui complex turistic în zona Lacului Blasova din Insula Mare a Brăilei rămâne în atenția consilierilor județeni brăileni. În ședința ordinară a Consiliului Județean Brăila din 27 martie a fost aprobat un demers administrativ recent, ce ajută la continuarea proiectului legat de realizarea acestui deziderat. Mai precis, aleșii de la Județ au dat undă verde alipirii a mai multor loturi de teren ca o etapă necesară în realizarea complexului turistic în zonă, la pachet cu actualizarea datelor din inventarul bunurilor domeniului privat al județului Brăila în acest sens. Este vorba despre alipirea loturilor 105, 106, 107, 118 și 119 (8.018 mp) din Zona de Agrement Blasova, ce au fost concesionate în 2023 către SC Micatis Prod SRL, firma omului de afaceri brăilean Aurel Gropeneanu, pentru o durată de 30 de ani (cu posibilitate de prelungire), tocmai pentru a dezvolta spațiul respectiv și a-l transforma într-o oază turistică modernă. Așa cum se știe, afaceristul este și concesionarul lacului din 2016 și la finele anului trecut, a solicitat demararea acestui pas administrativ, motivând că alipirea loturilor de teren îl va ajuta să își poată realiza investiția la care s-a înhămat. 

Din referatul de aprobare aflăm că Unitatea Administrativ Teritorial Județul Brăila a dobândit Lacul Blasova prin Hotărârea Guvernului României nr. 2118 din 24 noiembrie 2004. Discutăm despre o suprafață totală, real măsurată de 684,43 ha (în acte 684,87 ha), din care Lacul Blasova cu o suprafață de 375 ha și o suprafață de teren de 309,87 ha. Acest imobil a fost transmis din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Domeniilor Statului, aflată în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, în domeniul public al județului Brăila și administrarea Consiliului Județean Brăila.

Același document informează că imobilul în cauză a fost defalcat în 27 de corpuri de proprietate, ținându-se cont de categoriile de folosință ale parcelelor și a fost ulterior înscris în cartea funciară. Astfel, corpurile 8, 11, 14, 22, 24 au fost alipite pentru crearea Zonei de Agrement Blasova. Mai departe, așa cum se știe, terenul Zonei de Agrement a fost concesionat parțial în scopul dezvoltării turismului în această zonă.

”Pentru atingerea acestui scop, prin contractul de concesiune nr. 15/13.01.2023 este stipulată realizarea unui complex turistic, aceasta însemnând și delimintarea strictă a terenului complexului turistic. Astfel, s-a constatat necesitatea alipirii loturilor 105, 106, 107, 118 și 119 din «Zona de Agrement Blasova», înscrise în Cărțile funciare (...) Frecăței, așa cum rezultă din lucrarea cadastrală supusă aprobării. Finalizarea operațiunii de alipire presupune încheierea unui act în formă autentică, semnat în fața unui notar public”, se mai precizează în referat.

 

Ce ar trebui să se întâmple în Complexul de Agrement Blasova

În raportul de specialitate al proiectului se specifică faptul că societatea SC Micatis Prod SRL a omului de afaceri brăilean Aurel Gropeneanu, cel care a concesionat Zona de Agrement Blasova, a transmis o adresă către CJ Brăila pe 16 decembrie 2024, pentru conformare cu documentația de atribuire a contractului de concesiune. Contract în cadrul căruia este stipulată realizarea unui complex turistic.

Astfel, trebuie reamintit, așa cum se specifică și în raport, că investițiile în zona respectivă înseamnă: ”construirea unor spații de cazare, construirea unei stații de tratare și filtrare a apei, care va deservi toată zona de agrement Blasova și va satisface cerințele de apă, de bună calitate, înființarea unui punct de informare turistică pentru promovarea activităților de agrement și informarea vizitatorilor cu privire la posibilitățile de cazare, programe și tarife pentru activități de pescuit, plimbări cu barca, rezervări pentru sejur de mai multe nopți, eventual pachet de servicii turistice «all inclusive», construirea unui complex comercial cu sală de conferințe, magazin specializat cu articole de pescuit, amenajarea unui loc de joacă pentru copii și altele, amenajarea unei parcări care să deservească zona, amenajări de drumuri și alei de acces, precum și obținerea autorizației de construire pentru realizarea investițiilor”.

În acest sens, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de achiziționarea unor servicii de specialitate în măsurători terestre, care să realizeze o documentație cadastrare de alipire a acestor loturi și delimitarea strictă a terenului pe care se află complexul turistic, prin alipirea loturilor 105, 106, 107, 118 și 119 din Zona de Agrement Blasova.

În raport se mai face precizarea că documentația a fost realizată de SC INFOTOP SRL Brăila în baza unui contract de prestări servicii din 10 februarie 2025, prezentată la Consiliul Județean Brăila în martie 2025.

Finalizarea operațiunii de alipire a acestor loturi din Zona de Agrement Blasova într-un imobil, presupune pe lângă latura tehnică de întocmire de lucrări cadastrale și o latură juridică de încheiere a unui act în formă autentică, semnat de reprezentantul legal al instituției, la un notar public.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

Tabloul investiției din zona Blasova

Reamintim că SC Micatis Prod SRL a încheiat cu UAT Județul Brăila, prin Consiliul Județean un contract de concesiune pe 30 de ani, semnat pe 13 ianuarie 2023 privind terenul în suprafață totală de 8.018 mp din Zona de Agrement Blasova (loturile 105, 106, 107, 118 și 119), comuna Frecăței. Scopul principal, așa cum am precizat este de a realiza un complex care să asigure promovarea prin turism a Zonei de Agrement Blasova.

Dar întreg acest demers este unul oarecum mai vechi. Trebuie punctat că omul de afaceri Aurel Gropeneanu, prin intermediul firmelor sale a fost concesionar al lacului încă din 2005. Când perioada primei concesiuni a expirat, Consiliul Judeţean Brăila a reluat procedura. Astfel, în februarie 2016 s-a încheiat licitația pentru concesionarea Complexului Lacul Blasova din Insula Mare a Brăilei, însemnând aproape 310 ha de teren, plus 375 ha de luciu de apă. Câștigătoare a fost atunci firma SC "Gropeneanu Com", proprietatea omului de afaceri Aurel Gropeneanu, care a obținut concesiunea pe 15 ani.

Mai departe, la finele lui 2021 consilierii județeni au repus reflectoarele pe lacul Blasova în ideea de a reîncerca să revitalizeze turismul în zonă. Atunci a fost aprobat un alt proiect care viza trecerea din domeniul public în cel privat al județului Brăila a 4.000 mp pe malul lacului în ideea de a se putea construi mai departe un hotel sau un restaurant. La momentul respectiv, demersul a venit tot ca urmare a faptului că omul de afaceri Aurel Gropeneanu, patronul SC Gropeneanu Com SRL, a solicitat anumite informații de la Consiliul Județean Brăila, privind starea respectivului teren, manifestându-și intenția de a investi acolo.

Mai departe, în februarie 2022, plenul CJ Brăila a aprobat un alt proiect de modificare a unei hotărâri ce data din 2008, prin care fusese concesionată întreaga suprafață de 61.610 mp din vecinătatea lacului Blasova. La momentul respectiv s-a făcut o nouă măsurătoare a loturilor de teren de acolo. Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac explica atunci că în ciuda faptului că poate părea o banalitate, în realitate abia prin acest proiect se făcea un pas pentru a fi demarată o investiție pe termen scurt, mediu și lung de a readuce zona Blasova în circuitul turistic.

Totuși, la momentul respectiv Chiriac atrăgea atenția că înainte de orice este imperios necesară realizarea unei stații de epurare și tratare a apei, deoarece în caz contrar Direcția de Sănătate Publică nu poate emite avize de funcționare pentru niciun operator economic care ar decide să activeze acolo. Așadar, după cum redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au informat și la vremea respectivă, consilierii județeni au aprobat în 2022 o nouă anexă la proiectul din 2008 privind împărțirea loturilor de teren, cu date actualizate, rezultând o suprafață mai mare decât fusese declarată la prima măsurătoare. Era vorba despre 119 poziții (104 căsuțe de vacanță, trei complexuri comerciale, un complex sportiv care totalizează 32.108 mp - suprafață real măsurată). De asemenea, un imobil de 3.884 mp concesionat către SC Gropeneanu SRL, un complex cazare motel, unul pentru căsuțe și un altul pentru corturi. Un imobil de 827 mp concesionat SC Electrica SA, unul de 2.161 mp concesionat SC Promex SA, altul de 2.472 mp concesionat SC Bremaoil SRL, unul de 6.133 mp concesionat către TPCM Service SRL, altul de 4.667 mp concesionat SC Drumuri și poduri SA, unul de 4.000 mp către SC Braifor SA și încă 1.957 mp pentru spații verzi și complex comercial. În total, acestea compun 61.659 mp, suprafață actuală (în hotărârea CJ din 2008 suprafața fusese declarată de 61.610 mp). Tot atunci s-a vorbit despre toate elementele aferente zonei de agrement Blasova: Căsuțele de vacanță - 26.017 mp, motel, căsuțe, camping - 3.450 mp, servicii și comerț - 3.600 mp, complex sportiv - 2.461 mp, zone concesionate către societăți comerciale - 24.144 mp și spațiile verzi precum și complex comercial - 1.957 mp.

Ei bine, în august 2022 a apărut un nou proiect la CJ Brăila care a plecat iarăși de la intenția lui Aurel Gropeneanu de a investi în zonă. Acesta a solicitat Consiliului să scoată la licitație 8.000 mp de teren din perimetrul Comunei Frecăței cu promisiunea că va dezvolta locația. Astfel, la vremea respectivă a fost aprobat un studiu de oportunitate privind concesionarea a cinci loturi de teren în vederea dezvoltării unui complex turistic. S-a stabilit că prețul de pornire al licitației va fi de 13.630 euro (1,7 euro/mp), iar concesiunea se va face pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire. În urma licitației ce a avut loc, firma Micatis Prod SRL (tot a lui Aurel Gropeneanu) a reușit să obțină cele cinci loturi de teren (105, 106, 107, 118 și 119), ce totalizează 8.018 mp, terenuri față de care în prezent a solicitat această alipire.

Potrivit contractului de concesiune dintre CJ Brăila și această societate, redevența anuală stabilită în urma licitației pentru cei 8.018 mp este de 13.630 euro, conform procesului verbal de adjudecare. Aceasta se achită în lei și este calculată la cursul oficial BNR al euro din data emiterii facturii. Plata redevenței se face în două tranșe de 50%, prima până la 15 iunie și a doua până la 30 noiembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro