Patru dintre români - inginerul şef Nicuşor Marinescu, timonierul Adrian Gâlcă, mecanicul George Dorel şi motoristul Marius Aragea - sunt din Constanţa. Cel de al cincilea, al cărui nume nu este cunoscut încă, este din Bucureşti. Toţi au vârste cuprinse între 28 şi 35 de ani.
Cei cinci au zburat din România la Singapore, de unde s-au îmbarcat în 20 februarie pe nava italiană Buccaneer. Contractele lor de muncă au fost încheiate prin intermediul consulatului italian, între angajatorul Adrian Andruşca, de la compania Crusche Crewing, din oraşul Ovidiu, şi armatorul italian Micoperi.
În prezent, Andruşca este cel care ţine legătura între familiile marinarilor români, Ministerul italian de Externe şi Micoperi.
Rudele marinarilor ştiu numai că autorităţile italiene au format o celulă de criză, care negociază cu răpitorii eliberarea echipajului.
În prezent, în lume există circa 40.000 de marinari români, dintre care 20.000 pe nave de pasageri, potrivit publicaţiei.
Vasul italian Buccaneer a fost capturat în 11 aprilie de piraţii somalezi, în Golful Aden.
La începutul lunii iunie, căpitanul vasului a declarat în cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist al Corriere della Sera că pe navă nu există hrană, apă potabilă şi medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiţi să trăiască fără aer condiţionat, la o temperatură de circa 40 de grade Celsius. Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi îmbolnăvit, iar şase dintre ei ar fi fost duşi în satele de pe coasta somaleză. "Este peste puterile noastre. Vă rugăm, scoateţi-ne din această situaţie, altfel le vom cere chiar noi să ne omoare", a spus comandantul, Mario Iarloi.
