Dupa iesirea la rampa a sindicalistilor din industria alimentara cu informatia potrivit careia preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste din cauza secetei, ministerul agriculturii a contracarat cu propuneri menite sa dilueze efectele alarmante. Sindicalistii avertizasera chiar la finele saptaminii trecute ca, in aceasta toamna, cresterile de preturi ar urma sa fie de aproximativ 35%, iar cel al piinii cu 40%. In replica, Ministerul Agriculturii a punctat ca se cauta masuri, cel putin pentru panificatie, menite sa stopeze scumpirile. "Cautam solutii sa stapinim pretul piinii si vom propune in Guvern masuri cum ar fi combaterea evaziunii fiscale. Evaziunea fiscala la piine ajunge la trei sferturi din productie, de la productia de griu pina la tejghea", a spus ministrul Remes. El a apreciat ca pretul piinii este nejustificat de mare, in conditiile in care a fost stabilit in 2003, cind griul costa 7,5 milioane de lei vechi pe tona, iar in acest an pretul va ajunge, chiar in conditii de seceta, la 5-5,5 milioane de lei vechi pe tona. In ceea ce priveste evaziunea, Remes a aratat ca griul se vinde "din holda, din camioane", evitindu-se astfel in mod ilegal plata TVA. De altfel producatorii de piine au atras in repetate rinduri atentia oficialitatilor centrale cu privire la fenomenul de evaziune fiscala si asupra efectelor si presiunilor negative care se exercita asupra celor care sint corecti.
Reamintim ca reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de griu din acest an, reprezentind circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului piinii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pina la sfirsitul anului.
Date statistice la nivel national releva ca productia de griu si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone. La nivel local griul a fost recoltat, iar productia medie realizata a fost de 1.483 kg/ha cu mult sub potentialul productiv al soiurilor utilizate la infiintarea acestei culturi. De subliniat este si ca la Directia Agricola si Dezvoltare Rurala Braila au fost inregistrate in urma verificarilor efectuate in teren de catre comisiile constituite prin ordin prefectural, circa 150 de dosare de calamitate pentru o suprafata de 16.121 ha, majoritatea cultivate cu griu.