Reduceri de personal la Protecţia Copilului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reduceri de personal la Protecţia Copilului

* fiecărui asistent maternal din Brăila îi vor fi încredinţaţi câte doi sau trei copii, pentru reducerea cheltuielilor

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila are în vedere o reducere cu 20% a personalului constituit din funcţionari publici, dar un număr exact al tuturor angajaţilor din sistem care îşi vor pierde locul de muncă va fi decis, cel mai probabil, săptămâna viitoare, după analiza execuţiei bugetare pe anul 2009. Reducerea numărului de angajaţi din sistemul de protecţie socială este un efect al adoptării de către Guvern a standardelor de cost pentru serviciile sociale - reprezentând sumele considerate optime pentru funcţionarea instituţiilor din domeniu. La Brăila, o primă măsură care se impune pentru reducerea cheltuielilor în 2010 va fi aceea a încredinţării a câte doi sau chiar trei copii unui asistent maternal profesionist. În prezent, din cei 194 de asistenţi maternali de la nivelul judeţului, 60 au în grijă câte un copil, în timp ce numărul minorilor care beneficiază de o astfel de formă de protecţie este 299. "Săptămâna viitoare vom depune la Consiliul Judeţean execuţia bugetară pe anul 2009 şi, plecând de la analiza acesteia, de la analiza costurilor pe fiecare copil în 2009, vom vedea ce măsuri vom lua. Prima măsură este de a nu mai avea niciun asistent maternal cu un singur copil, ci cu 2 sau chiar 3, aceasta fiind o modalitate de a reduce costurile", a declarat Alexandru Sculschi, directorul general al DGASPC Brăila. Standardele de cost adoptate de Guvern impun o reducere a cheltuielilor din sistemul de protecţie socială pentru anul 2010, în comparaţie cu anul 2009, astfel: de 26% în domeniul protecţiei copiilor (aproximativ 317 milioane de lei), 8% - în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap (aproximativ 36,6 milioane de lei) şi 3% - în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice (3,6 milioane de lei). "Ne-a luat prin surprindere această hotărâre de guvern. Nu se precizează ce sume de bani sunt pentru aparatul propriu al direcţiei, care este constituit din funcţionari publici, la care am în vedere o reducere cu 20%, dar vreau să văd exact prevederile actului normativ. Abia după ce am toate datele şi vom face o analiză clară pe 2009 vom şti ce măsuri vom lua. Nu plec de la schema de personal, ci de la beneficiari şi costul pentru fiecare dintre aceştia. Surprinzător este faptul că actul normativ prevede costuri mai mici cu 60-70 milioane de lei vechi pentru fiecare copil decât costul standard înaintat spre analiză în august 2009. Voi supune aprobării Consiliului Judeţean un nou proiect de buget, o nouă organigramă, un nou stat de funcţii, deoarece intrăm în reducere de personal", a declarat Alexandru Sculschi. În 2009, DGASPC Brăila a funcţionat cu 745 de angajaţi, deşi schema aprobată de CJ a fost de 830 de persoane.

200 milioane lei, costul anual pentru un copil aflat în plasament

Concret, pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, Executivul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament, 13.931 lei pe an de copil dacă sunt doi copii în plasament şi de 11.014 lei pe an de copil dacă sunt trei copii în plasament. Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil, 17.486 lei pe an /copil pentru doi sau mai mulţi copii. Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil, 21.501 lei pe an /copil pentru doi sau mai mulţi copii. În cazul centrelor maternale, standardele de cost sunt de 31.756 lei pe an pentru un copil, 28.868 lei pe an /copil pentru doi copii şi de 27.904 lei pe an /copil pentru trei copii. În centrul de îngrijire şi asistenţă a adulţilor cu handicap, standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, în cel de recuperare a persoanelor cu handicap - de 24.423 lei anual, în centrul de recuperare neuropsihiatrică standardul va fi de 26.163 lei anual. La centrele pentru protecţia victimelor violenţei în familie standardul de cost va fi de 13.291 lei anual, în centrele de zi - 13.088 lei pe an, iar în centrele ambulatorii de recuperare - 4.992 anual pentru fiecare beneficiar. În căminele pentru persoane vârstnice standardul de cost va fi de 16.926 lei anual pentru fiecare beneficiar. Suma stabilită anual pentru fiecare beneficiar reprezinta costul cazării, hranei, medicamentelor al dotărilor şi plata personalului. Ministrul Muncii a anunţat la finalul sedinţei de miercuri a Executivului că actul normativ adoptat de Guvern stabileşte şi numărul de persoane care lucrează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi a persoanelor vârstnice. Astfel, din cei 32.000 de angajaţi din sistem, 3.000 vor fi disponibilizaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro