Exista nenumarate plante care impiedica aparitia diferitelor tulburari digestive (balonari, constipatie, colici abdominale, senzatia de greata etc.), ce pot aparea dupa mesele copioase, in special la persoanele care prezinta diferite tulburari functionale sau afectiuni la nivelul tubului digestiv. Alaturi de plante, benefice sunt si enzimele digestive ori probioticele.
In primul rand, trebuie utilizate tonicele digestive, adica acele plante care imbunatatesc digestia, stimuleaza secretia si excretia de bila, secretia de sucuri si enzime gastrice si intestinale. Foarte util este si carbunele medicinal, deoarece este carminativ, absoarbe gazele intestinale si toxinele, are efecte antidiareice, antispastice, antiinfectioase. De asemenea, se pot folosi diferite produse ce contin combinatii de enzime digestive (tripsina, lipaza, amilaza), ce trebuie administrate in timpul mesei, in cazul in care se fac excese alimentare sau se consuma alimente greu digerabile.
Durerile si arsurile epigastrice, senzatia de greata, regurgitatiile acide provocate de o hiperaciditate gastrica pot fi calmate cu ajutorul urmatoarelor plante, administrate sub forma de capsule sau ceaiuri, inainte de mese: lemn-dulce, flori de salcam, musetel, patlagina, galbenele, angelica, tataneasa, frunze de zmeur, coada-calului. In caz de colite, enterocolite, ce debuteaza cu meteorism, colici, diaree, se pot folosi: menta, frunzele de afin, coada-soricelului (ceai sau tinctura), scoarta de salcie (decoct, 2 cani/zi).
Plante care imbunatatesc digestia
Mai departe pe farmaciata.ro