"Sprijinul din partea statului, autorizat conform criteriilor prevazute de legislatia in vigoare in domeniul ajutorului de stat, este destinat realizarii in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general", se arata in comunicatul de presa al institutiei.
In acest fel, s-a asigurat cale libera unui important proiect investitional lansat de conducerea "Termoelectrica" si care vizeaza modernizarea unui grup de producere a energiei electrice din cadrul sucursalei locale a companiei. Concret, pentru realizarea proiectului de la Braila, "Termoelectrica" - proprietarul centralei electrice de pe platforma de la Chiscani - intentioneaza sa constituie o societate mixta cu investitorul care va fi selectat. Potrivit cererii de oferte a "Termoelectrica", valoarea proiectului este estimata la circa 250 de milioane de dolari, lucrarile constind in instalarea unui cazan nou pe huila la grupul 4 de 330 MW al termocentralei Braila, cu toate echipamentele necesare. De asemenea, vor fi realizate si modernizarea turbinei existente si a auxiliarelor sale, precum si montarea unei noi instalatii de automatizare.
Pasuire de sase luni pentru restul datoriilor
Initial, Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a solicitat aprobarea pentru un ajutor de stat in valoare de 3,68 miliarde lei pentru Termoelectrica, insa Consiliul Concurentei a avizat o compensare de 3,35 miliarde lei. "Diferenta reprezinta supracompensare. Nu poate fi acceptat ca fiind ajutor de stat pentru serviciile de interes economic general", a explicat presedintele Consiliului, Mihai Berinde.
De asemenea, Consiliul Concurentei a avizat favorabil si proiectul de hotarire prin care Guvernul a aprobat suspendarea pentru sase luni a procedurilor de executare silita a datoriilor "Termoelectrica" fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dar a solicitat ca Ministerul Economiei si Comertului sa cuantifice acest ajutor si sa il includa in ajutoarele de stat propuse pentru Termoelectrica, completind astfel notificarea aflata la Consiliu.
Termoelectrica detine trei filiale de productie, respectiv "Electrocentrale" Deva, "Electrocentrale" Paroseni si "Electrocentrale" Galati, precum si cinci sucursale, fara personalitate juridica - Borzesti, Braila, Doicesti, Paroseni si sucursala de valorificare si servicii. Compania a realizat, in 2005, circa 57% din productia de energie electrica la nivel national.