Salariul minim pe economie ramine la 500 lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salariul minim pe economie ramine la 500 lei

Salariul minim pe economie ramine la acelasi nivel: 500 lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore. Declaratia apartine ministrului de Finante, Varujan Vosganian, in contextul in care a anuntat ca nu au fost realizati cei doi indicatori macroeconomici care permiteau din semestrul II o crestere cu 40 de lei.
Practic, in urma intelegerii dintre sindicate, patronate si Guvern, care au negociat stabilirea nivelului minim obligatoriu de salarizare la 500 lei de la 1 ianuarie 2008, indexarea ar fi urmat sa se aplice incepind cu luna iulie. Conditia impusa de Executiv era indeplinirea unor valori optime a doi indicatori: inflatia si productivitatea muncii. Zilele trecute insa, Vosganian a anuntat ca Guvernul nu va aproba majorari salariale in acest an. "Prioritatea Bancii Nationale si a Ministerului Finantelor este respectarea tintei de inflatie si, in acest context, orice majorare salariala ar crea presiuni", a explicat Vosganian. "Anul acesta nu avem voie sa angajam spirale inflationiste. Sa mutam banii de la investitii la salarii. Guvernul nu va aproba majorari de salarii in 2008", a mai spus ministrul, explicind ca trebuie avuta in vedere evolutia economiei pe termen lung, atunci cind se iau astfel de masuri. Vosganian a aratat ca o crestere economica de 6- 8%, asa cum inregistreaza Romania de citiva ani, nu se poate mentine pe termen lung. "Romania este acum ca un flamind. Trebuie sa recupereze fata de celelalte economii si de aceea cresterea este atit de mare. Cresterea economica nu se va mentine la aceste ritmuri inalte si nu putem angaja cheltuieli avind in vedere doar cifrele de acum", a spus Vosganian. Totodata, oficialul a sustinut ca rectificarea bugetara pe care o Guvernul o va face in iulie este destinata exclusiv majorarii sumelor alocate investitiilor.
Rata anuala de inflatie s-a situat in mai la 8,46%. In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, banca centrala si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care tinta de inflatie pentru acest an este de 3,8% plus sau minus 1%.

Sindicalistii ameninta cu miscari de protest

Organizatiile sindicale locale s-au aratat contrariate de anuntul ministrului Vosganian si au punctat ca sint nemultumiti de decizia de stagnare a salariului minim pe economie. "Chiar astazi, la intilnirea sindicatelor membre ale Federatiei Metarom, din care si Sindicatul “Metal 94” face parte, precum si la sedinta Consiliului general al confederatiei Cartel Alfa a fost abordata printre altele si problema salariului minim pe economie. S-a stabilit ca presedintele organizatiei, Bogdan Hossu, sa incerce un dialog cu premierul Tariceanu pentru a incerca o rezolvare amiabila. Daca nu se reuseste, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie, vor fi demarate la Bucuresti actiuni comune ale sindicatelor membre. Ca presedinte al organizatiei sindicale din “Laminorul” sustin decizia conducerii confederatiei", ne-a declarat liderul de sindicat Constantin Iarca.

Si CSDR si BNS trag semnalul de alarma

Nici presedintele structurii locale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Dumitru Sisu, nu este multumit de semnalul transmis de Vosganian: "Nu ne multumeste nivelul de salarizare minima la 500 lei. Aceasta suma este mult prea mica si nici macar nu acopera cosul zilnic de consum! Discrepanta intre salariul minim brut pe economie si salariul mediu este foarte mare si creste exponential atunci cind ne raportam la salariile pe care le ofera companiile multinationale sau salariile din Occident. De altfel, nu cred ca exodul de muncitori catre Occident se va estompa, ba dimpotriva! Iar un salariu minim de 500 lei nu face altceva decit sa amplifice fenomenul".
La rindul sau, si presedintele organizatiei locale a Blocului National Sindical (BNS), Alexandru Gurgu, a punctat faptul ca fenomenul migrarii fortei de munca este amplificat de nivelul mic de salarizare. "In cazul a multor societati acest prag minim de salarizare este depasit si angajatorii care se respecta ofera un pachet mult mai mare. La nivel de ramura Contractele Colective de Munca incheiate prevad un minim de salarizare mai mare decit indicatorul la nivel national. Nu inteleg care ar putea sa fie problema daca il majoreaza la 540 lei, pentru ca oricum este mai mare. Probabil in sectorul bugetar ar aparea ceva probleme odata cu majorarea salariului minim pe economie unic la nivel national. Ne plingem ca ne pleaca forta de munca in strainatate, dar angajatorii care se respecta fac, totusi, eforturi pentru a-i pastra, prin salarii motivante", a explicat Gurgu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro