Scandal cu iz penal la "CET" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal cu iz penal la "CET"

Ionel Patrascu, directorul general al SC "CET", operatorul de termoficare la care municipalitatea este actionar majoritar, s-a ales cu dosar de urmarire penala. Patrascu este cercetat pentru ca nu a pus in aplicare o hotarire judecatoreasca. Cauza a iesit la lumina in sedinta de ieri a Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii, cind organizatia sindicala a CET s-a plins de faptul ca intimpina dificultati in a convinge conducerea unitatii sa respecte decizia Curtii de Apel Galati, care a stabilit negru pe alb ca pragul minim de salarizare in societate este in mod nelegal mai mic decit nivelul stabilit la nivel de ramura industriala. Practic, pentru acest sector de activitate, patronatele si sindicatele au stabilit un prag minim de salarizare de 620 lei, sub care nici una dintre societatile semnatare nu poate negocia mai departe un Contract Colectiv de Munca (CCM) pe unitate.
Conflictul a izbucnit inca de anul trecut, cind Sindicatul Liber CET a dat in judecata SC "CET" pe motiv ca nu respecta prevederile CCM la nivel de ramura, potrivit caruia pragul minim de salarizare este de 620 lei. In prima faza sindicatul a pierdut la Tribunalul Braila, insa Curtea de Apel Galati a revenit si a decis in favoarea sindicalistilor. Concret, a emis o hotarire irevocabila prin care obliga pirita, adica SC "CET", sa respecte prevederile din CCM la nivel de ramura energie electrica, termica, petrol si gaze pe anul 2007, in sensul de a stabili nivelul minim al salariului de baza brut la 620 lei. "Aceasta hotarire a fost emisa in ianuarie anul acesta si, pina in prezent, directorul general nu a incercat rezolvarea pe cale amiabila, in fond respectarea hotaririi judecatoresti irevocabile. Ba, mai mult, in Consiliul de Administratie din data de 8 aprilie am fost acuzati ca dorim sa distrugem societatea, iar in spatele actiunii noastre ar fi unele partide politice. Drept pentru care sindicatul a investit cu titlu executoriu decizia Curtii de Apel si a formulat ulterior si plingere penala la Parchetul Braila impotriva directorului general Ionel Patrascu", a explicat in sedinta de ieri presedintele SL "CET", Gheorghita Pirlog.

"Ce vina avem noi, sindicatul, ca sintem buni negociatori?"

In apararea sa conducerea "CET" a explicat ca a acordat tuturor salariatilor diferentele de salariu cuvenite ce au decurs din hotarirea CA Galati si ca nu intelege ce ar trebui sa faca in plus. De fapt, conducerea se teme ca dupa modificarea CCM pe unitate printr-un act aditional astfel incit sa fie respectata decizia instantei, prin aplicarea coeficientilor si procentelor de indexare negociate cu sindicatul va ajunge in situatia in care va trebui sa suporte o majorare salariala de aproape 60% care ar depasi posibilitatile financiare ale societatii. Mai mult, acest soc se va rasfringe si asupra costurilor de producere a energiei termice, fapt ce ar putea in final sa duca la majorarea pretului de facturare catre populatie a gigacaloriei. "Ce vina avem noi, sindicatul, ca sintem buni negociatori?", a punctat unul dintre sindicalistii de la "CET".
De mentionat ca la sedinta de ieri de la Prefectura au fost prezenti ca invitati din partea SL CET reprezentanti din partea BNS si ai Federatiei "Energetica", structura la care SL CET este afiliat.
"Pina la urma, este vorba despre respectarea unei hotariri judecatoresti. Faptul ca societatea a acordat diferentele privind drepturile salariale ca urmare a stabilirii de catre instanta a pragului minim de 620 lei este doar o jumatate de drum pentru ca, mai departe, trebuie modificat si CCM pe unitate printr-un act aditional. Ca acest lucru va fi exploatat de sindicat la urmatoarele negocieri este de la sine inteles, dar asta nu inseamna ca nu trebuie aplicata decizia instantei", a punctat prefectul judetului, Mihaela Marcu. De asemenea, ea a explicat ca managerul societatii are la indemina instrumente pentru a contrabalansa o asemenea crestere salariala, dind ca exemplu reducerea numarului de salariati, dar a punctat ca nu doreste sa se inteleaga ca efectuarea de disponibilizari ar fi recomandarea Comisiei de Dialog Social.
In concluzie, membrii comisiei au recomandat conducerii sa faca modificarile in CCM pe unitate, iar sindicatului de la "CET" sa dea dovada de intelegere si sa retraga plingerea penala impotriva directorului. De asemenea, a sugerat celor doi parteneri de dialog social ca la urmatoarele negocieri sa aiba in vedere prosibilitatile financiare ale unitatii, raportat la nivelul de suportabilitate al brailenilor in ceea ce priveste costurile cu apa calda si incalzirea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro