Start pentru reabilitarea Teatrului "Maria Filotti" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Start pentru reabilitarea Teatrului "Maria Filotti"

* proiectul, cu finanţare nerambursabilă, costă aproximativ 20 de milioane de lei şi îşi propune recondiţionarea clădirii teatrului şi ridicarea la standarde europene * lucrările sunt programate să se desfăşoare pe o perioadă de 23 de luni, timp în care activitatea artistică îşi va urma cursul obişnuit

Lucrări de rezistenţă, de arhitectură, de refacere a instalaţiilor electrice, a celor sanitare şi a sistemului de termoventilaţii - sunt doar câteva dintre principalele intervenţii ce vor fi executate în cadrul proiectului de reabilitare a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila. Cel puţin asta a anunţat ieri Aurel Simionescu, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de Iuliana Neagu, director executiv al Direcţiei Strategii, Programe şi Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale, din cadrul municipiului Brăila, despre ampla reabilitare a monumentului istoric brăilean. "Este vorba despre unul dintre proiectele care va începe, intitulat «Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Maria Filotti Brăila». Proiectul are o perioadă de implementare de maxim 23 de luni - dar noi sperăm să nu dureze atât -, şi o valoare de circa 20 de milioane de lei. Aceasta este valoarea de proiect, vom vedea însă care va fi suma rezultată în urma licitaţiei... de regulă cei care licitează vin cu 80 - 85% din suma respectivă. Noi sperăm ca într-un timp relativ scurt să putem începe lucrările", a declarat edilul-şef. Acesta a explicat că intervenţiile vor fi unele dificile deoarece se urmăreşte ca programul artistic al teatrului să nu fie întrerupt. "Va fi poate cea mai pretenţioasă lucrare pentru că sunt o serie întreagă de elemente atât artistice cât şi de rezistenţă şi, de asemenea, sunt probleme legate de modul în care asigurăm desfăşurarea activităţii în Teatru. Va trebui să le combinăm. Noi vrem să se joace în continuare în teatru şi să avem o continuitate a activităţilor pe care le desfăşurăm în această instituţie", a completat primarul. Suma exactă a proiectului se ridică la 20.119.583,88 lei, din care 325.158,18 lei reprezintă contribuţia proprie, 3.861.674,88 lei TVA şi 15.932.750,82 lei asistenţa financiară nerambursabilă solicitată.

"Contractul este semnat, suntem în faza de achiziţie a lucrărilor"

Proiectul amintit este cel de-al 8-lea în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Brăila. Conform celor spuse de Iuliana Neagu, viitoarele lucrări asupra clădirii teatrului vor avea ca scop şi remedierea unor disfuncţionalităţi, care momentan afectează siguranţa în privinţa exploatării. "Intervenţiile care se vor executa la teatru vizează lucrări de arhitectură, de rezistenţă - consolidare, de refacere a acoperişului, lucrările de refacere a instalaţiei electrice şi sanitare, ventilaţie, climatizare. De asemenea, s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi, printre care şi lipsa rampelor pentru persoanele cu handicap, lipsa unui lift sau a unor rampe de acces în mansardă şi pod, umiditate excesivă în subsol... toate se rezolvă prin acest proiect, în acelaşi timp cu desfăşurarea activităţii artistice. În acest moment contractul este semnat, suntem în faza de achiziţie a lucrărilor - dirigenţia de şantier, audit, publicitate...", a explicat Neagu. Cu o completare a venit şi primarul: "O să lucrăm şi la partea de acoperiş pentru că am avut infiltraţii de apă. În subsol, atunci când s-au făcut intervenţiile, în anii '80, nu s-a făcut şi o hidroizolaţie corespunzătoare - doar ce se putea face la momentul respectiv -, din această cauză umezeala urcă şi la parter există astfel de probleme. Partea de acoperiş trebuie ignifugată. Noi totdeauna am stat aşa cu strângere de inimă vizavi de posibile întâmplări pentru că nu s-a ignifugat la momentul respectiv. Sunt o serie de lucrări de genul acesta", a adăugat Simionescu. În ceea ce priveşte intervenţia în alte segmente decât cele menţionate, edilul-şef a specificat că există posibilitatea să se intervină "în formatul administraţiei locale" atunci când va fi cazul, explicând că depăşirea valorii maxime totale a proiectului ar fi dus la respingerea acestuia. Un alt lucru demn de menţionat este faptul că în 2011, când s-au pus bazele proiectului, pe lângă recondiţionarea sălilor de spectacol, se plănuia înfiinţarea unei librării, a unui anticariat, a unor spaţii pentru relaxare - Cafeneaua Actorilor, cu subsol şi parter, precum şi Bufetul Teatrului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro