Mergi la conţinutul principal
Siguranță pe stradă, la scăldat, în excursii, dar și pe internet

Lecţii pentru o vacanță fără griji

• polițiștii au discutat cu mai mulți elevi, cu scopul prevenirii implicării minorilor în evenimente neplăcute pe perioada vacanței de vară, fie în tabere, dar și acasă • s-a discutat despre modul în care aceştia ar trebui să procedeze pentru a nu fi implicați în evenimente negative, pentru a nu ajunge în postura de victimă • un accent deosebit a fost acordat regulilor pe care copiii trebuie să le respecte atunci când navighează pe internet, importanța luării măsurilor de precauție

 

În perioada vacanței de vară, tinerii au diverse activități în aer liber, merg la scăldat sau în tabere și excursii, dar trebuie să își ia unele măsuri pentru a nu fi implicați în incidente neplăcute. Pericolul îi pândește și pe internet, dacă nu iau măsuri de precauție pentru a se feri de infractori.
La data de 15 iulie, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au discutat cu elevii Liceului Dr. Luca din Brăila, în cadrul unei activități interactive, cu scopul prevenirii implicării minorilor in evenimente neplăcute pe perioada vacanței de vară. Temele abordate au inclus siguranța minorilor, situații inedite care pot apărea acasă, pe stradă, în excursii sau în tabere, ori în spații de joacă, modul în care aceştia ar trebui sa procedeze pentru a nu fi implicați în evenimente negative, pentru a nu ajunge în postura de victimă și pentru a nu suferi vătămări”, au spus polițiștii.
Un accent deosebit a fost acordat regulilor pe care copiii trebuie să le respecte atunci când navighează pe internet. S-a vorbit despre importanța luării măsurilor de precauție în mediul digital și s-au purtat discuții despre protecția dispozitivelor tehnice, oferirea de datele personale, conținutul neadecvat vârstei, cyberbullyng, impactul negativ al dependenței de internet și de jocuri online asupra sănătății lor fizice şi psihice.

Recomandări pentru copii
și părinți

Copiii sunt sfătuiți să nu plece singuri de acasă, fără ştirea părinților, să nu intre în vorbă cu persoanele necunoscute și nu accepte nimic de la acestea. Este important ca cei mici să le spună întotdeauna părinților unde merg şi cu cine. Când sunteți pe stradă, vorbiţi la telefon doar dacă purtați cască, nu scrieți mesaje şi nu navigați pe internet, întrucât aceste lucruri vă distrag atenția de la ce se întâmplă în jur, vă expun la accidente și vă fac vulnerabili în fața hoților, precizează polițiștii.
Și atunci când merg la scăldat, tinerii trebuie să aleagă doar locuri special amenajate şi să nu intre pentru o baie în râuri, lacuri sau în zone unde malurile sunt abrupte, iar curenții sunt puternici. Nu vă aventurați în apă singuri, mai ales dacă nu ştiţi să înotați bine; Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii”, recomandă polițiștii.
La rândul lor, părinții trebuie să supravegheze copiii în locurile aglomerate sau la joacă, să comunice deschis cu aceștia, despre ce fac și cu cine îşi petrec timpul.
Înainte de plecare în excursie sau tabără,
este imporant ca părinții să le reamintească copiilor principalele reguli de circulaţie şi să le explice de ce este important să le respecte. Fiți un exemplu de comportament pe stradă pentru aceştia! Învățați copiii să nu se apropie atunci când sunt singuri de lacuri, râuri, canale, piscine sau orice altă sursă de apă; Explicaţi-le copiilor ce trebuie să facă în situația în care s-au pierdut; învățați-i să apeleze la un polițist, un salvamar, o vânzătoare sau un adult însoțit de un copil și asigurați-vă că știu numerele de telefon ale părinților și adresa de acasă. Monitorizați activitatea online și stabiliți reguli clare privind utilizarea dispozitivelor”, sunt mesajele transmise părinților.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro