Succes medical în Statele Unite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Succes medical în Statele Unite

Primii pui de căţei concepuţi în eprubetă s-au născut în Statele Unite, marcând, după decenii de eşecuri, succesul unei proceduri de fertilizare in vitro la câini, care este deja utilizată în mod obişnuit la om de 30 de ani, transmite agerpres.ro.
Acest succes, despre care s-a scris miercuri în revista Public Library of Science ONE, deschide posibilitatea de a salva specii canine în pericol de dispariţie, folosind tehnologii de editare genetică ce permit eliminarea de boli ereditare canine. Acest lucru oferă, de asemenea, posibilitatea de a studia aceste boli.

În ce constă dificultatea

Este vorba de şapte pui născuţi în luna iulie, un amestec de Beagle, Cocker şi Labrador, toţi perfect sănătoşi, a declarat Alex Travis, profesor de biologia reproducerii la şcoala veterinară a Universităţii Cornell (New State York), care a condus experimentul. În total, nouăsprezece embrioni au fost fecundaţi în laborator, care au fost implantaţi la o căţea.
„Am încercat încă de la mijlocul anilor 1970 fecundarea in vitro la câini, dar fără succes", spune Alex Travis.
Dificultatea se datorează faptului că ciclurile de reproducere ale câinilor sunt diferite de ale altor mamifere, ceea ce face dificilă fecundarea ovocitelor. Datorită tehnicii dezvoltate pentru a depăşi aceste dificultăţi, cercetătorii au ajuns la o rată de succes a fecundării in vitro de 80 - 90%, spune profesorul Travis.

Congelarea embrionilor

Congelarea embrionilor a fost un alt obstacol pentru cercetători, care au reuşit să-l depăşească din 2013. Congelarea permite introducerea embrionilor în trompele uterine ale femelei în momentul cel mai propice al ciclului său de reproducere, care la câini are loc doar o dată sau de două ori pe an, explică oamenii de ştiinţă.
Câinii au în comun cu oamenii peste 350 de boli ereditare şi trăsături şi aproape de două ori mai multe gene decât toate celelalte specii de animale. Ca atare, subliniază profesorul Travis, „câinii oferă un instrument puternic pentru a înţelege baza genetică a bolilor" umane.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro