"Trei milioane de euro vor intra în recondiţionarea teatrului" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Trei milioane de euro vor intra în recondiţionarea teatrului"

Sâmbătă seara, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" a avut loc deschiderea Festivalului "Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila". Ediţia din acest an a festivalului este totodată şi una aniversară, Teatrul "Maria Filotti" împlinind 60 de ani de activitate.
Festivitatea de deschidere a început cu un scurt film, de 13 minute, care a prezentat atât o istorie a Teatrului cât şi a clădirii, publicul urmărind astfel momente din timpul ultimei restaurări din perioada anilor 1980-1989. În continuare, Veronica Dobrin, directoarea Teatrului, a ţinut discursul de deschidere al festivalului. Aceasta i-a amintit atât pe cei mai importanţi oameni de teatru pe care instituţia brăileană i-a oferit culturii române, cât şi pe aceia care, după o activitate îndelungată şi prodigioasă, au ieşit la pensie. De asemenea, la rugămintea Veronicăi Dobrin, spectatorii au ţinut un minut de reculegere în memoria tuturor acelor oameni de teatru plecaţi de printre noi. "Ţin să mulţumesc tuturor actorilor, scenografilor, regizorilor, tuturor oamenilor din spatele scenei, echipei tehnice, echipei administrative pentru că fără ei Teatrul «Maria Filotti» nu ar fi fost ceea ce este astăzi", a mai ţinut să adauge directoarea teatrului.

Pe scenă au fost apoi invitaţi actorul Gheorghe Moldovan, cu o activitate de 47 de ani în cadrul teatrului brăilean, Iulia Vasilescu, studentă în anul I la actorie în Iaşi şi Septimiu Stoica, student în anul I la regie în cadrul Universităţii de Teatru din Bucureşti (U.T.B.). Gheorghe Moldovan a împărtăşit publicului momente din activitatea sa teatrală şi a subliniat că a ales să rămână în teatrul brăilean pentru calitatea publicului, a echipei şi pentru Dunăre. "În ceea ce mă priveşte, cred că am jucat personaje din aproape toate categoriile sociale, însă cei mai mulţi au fost ofiţeri. Pot spune că au fost atât de mulţi încât cred că şi armata ar trebui să-mi dea o pensie", a declarat cu o notă de umor actorul. De la discursul generaţiei de aur s-a trecut la viitorii actori, iar cei doi tineri, vizibili emoţionaţi, au mulţumit tuturor oamenilor din teatrul brăilean care au avut un impact major asupra lor şi regizorilor care i-au distribuit în piese. În continuare, cuvâtul a fost luat de Doina Pap, directorul festivalului: "Festivalul de anul acesta este unul de factură specială, fiind dedicat acestor 60 de ani pe care îi împlineşte Teatrul «Maria Filotti». Consider, totodată, că este un lucru mare că am reuşit să aducem şi la ediţia din acest an patru premiere, semnate de regizori importanţi din ţară".

29teatru3Ultimul invitat pe scena teatrului a fost primarul Aurel Simionescu. Acesta a oferit diplome tuturor actorilor de la "Maria Filotti" şi diplome de onoare şi de excelenţă pentru o activitate de peste 30 de ani dedicată teatrului. "Eu am încredere că vom reuşi să introducem teatrul într-un program european şi că trei milioane de euro vor intra în recondiţionarea teatrului. În curând, nu vom mai vorbi despre noul teatru vechi, ci despre noul nou teatru vechi", a promis primarul brăilenilor.

Seara s-a încheiat cu concertul susţinut de Nicu Alifantis, care s-a bucurat să revină pe scenele Brăilei, după ani buni de absenţă. Artistul a precizat că se simte legat de scena teatrului brăilean întrucât acolo şi-a făcut ucenicia, dedicând recitalul acelor persoane care au avut o influenţă definitorie asupra caracterului său artistic. Timp de aproximativ o oră, melodiile acestuia şi-au găsit ecou în rândul publicului.

Astăzi: "Her Paul, Herr Paul"

Ieri seară, în a doua zi a festivalului, s-au jucat premiera regizorului Victor Ioan Frunză, "Identităţi", şi "Cântarea cântărilor", un spectacol româno-francez pus în scenă de Cătălina Buzoianu.

Astăzi, de la ora 18.00, este programată o nouă premieră: "Herr Paul, Herr Paul", piesă semnată de Tankred Dorst şi Ursula Ehler, regizată de tinerele Alexandra Penciuc şi Mariana Cămărăşan.

Mâine, de la aceeaşi oră, se va juca, tot în premieră, "Sufletul. Puncte de veghere", cea mai nouă piesă care poartă semnătura regizorului Radu Afrim.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro