Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat de anul trecut, când un raid israelian vizând o flotilă care încerca să spargă blocada s-a soldat cu moartea a nouă turci.
Turcia insistă ca Israelul să îşi ceară scuze, dar Ierusalimul a refuzat în repetate rânduri. În aceste condiţii, Ankara şi-a retras vineri ambasadorul de la Ierusalim şi a suspendat toate angajamentele militare cu Israelul.
Tot vineri, ONU a dat publicităţii un raport în care afirmă că Israelul a folosit "forţă excesivă" în raidul din mai 2010, însă blocada navală impusă este considerată legală.
Ministrul turc de externe Ahmed Davutoglu a declarat că Turcia nu acceptă concluziile raportului pregătit de fostul premier neo-zeelandez Geoffrey Palmer şi de fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe. El a precizat că ONU nu a susţinut documentul, care nu are, în aceste condiţii, caracter obligatoriu.
"Ceea ce are caracter obligatoriu este CIJ. De aceea spunem: să decidă CIJ", a adăugat el.
Corespondentul BBC la ONU afirmă că publicarea raportului a fost amânată de câteva ori pentru a încuraja reconcilierea între Israel şi Turcia, care nu a avut, însă, loc. Ankara a subliniat că nu va relua relaţii normale până când Ierusalimul nu îşi va cere scuze pentru decese.
Comisia de anchetă a fost înfiinţată, parţial, pentru a ajuta la remedierea relaţiilor turco-israeliene, dar a făcut reconcilierea şi mai dificilă.
O anchetă desfăşurată de Israel a conchis, în luna ianuarie, că raidul a fost legal, dar a fost respinsă de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care consideră că este lipsită de credibilitate.
