Un milion de euro, miza unei licitatii la "Braicar" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un milion de euro, miza unei licitatii la "Braicar"

O licitatie de aproape 1 milion de euro, organizata de "Braicar"-societate la care municipalitatea este actionar unic; contract ferm pe o perioada de un an de zile; doi ofertanti-oameni de afaceri inregimentati in tabere politice rivale; iata ingredientele principale ale unui scandal care va ajunge cit de curind pe masa de lucru a Autoritatii de Monitorizare a Achizitiilor Publice. Concret, societatea "Braicar" a organizat, la inceputul acestei luni, o licitatie pentru desemnarea firmei care timp de un an ii va furniza motorina necesara asigurarii serviciului de transport public urban. Scandalul s-a iscat pe fondul unei asa-zise erori legate de citirea ofertei financiare a unuia dintre participanti. Mai precis, la citirea ofertelor, presedintele comisiei ar fi confundat doua cifre: in loc de 8 a citit 6, fapt ce a ridicat mari semne de intrebare cu privire la corectitudinea derularii procedurilor. Culmea, cel care ar fi fost defavorizat de situatia creata este chiar vicepresedintele organizatiei judetene a PNL, in timp ce sortii ar fi fost de partea firmei unui membru marcant al PLD Braila. In final, insa, in urma agitatiei create, firma omului de afaceri penelist a fost desemnata cistigatoare. Acum, firma care a pierdut vrea sa conteste rezultatul licitatiei invocind faptul ca adjudecatarul a primit punctaj maxim desi nu are certificata implementarea sistemului de management si mediu, una dintre cerintele organizatorilor licitatiei.

Ancheta interna fulger

Zilele trecute, societatea "Braicar" a organizat o licitatie publica cu scopul achizitiei de combustibil, contractul fiind valabil un an, ceea ce tradus in cifre inseamna circa un milion de litri de motorina si o valoare totala a contractului de peste 900.000 euro. De mentionat este ca una dintre conditiile impuse la licitatie a fost aceea ca pretul de adjudecare sa ramina neschimbat pe timpul derularii contractului, indiferent de evolutia cotatiei pe piata petroliera. In plus, termenul de plata a motorinei contractate in baza licitatiei este stabilit la 90 de zile de la data livrarii. Primii doi ofertanti clasati in functie de punctajul obtinut au fost SC "Eldomir Impex" apartinind omului de afaceri Vasile Dogarescu, membru PNL si "Comision Trade" apartinind lui Florin Cirligea, membru PLD. Spiritele s-au incins la sedinta de licitatie cind presedintele comisiei de licitatie, directorul economic al "Braicar", Teodor Hutu a citit gresit oferta de pret a "Comision Trade": in loc de 2,85 lei/litru a citit 2,65 lei/litru, fapt ce a trezit suspiciunea reprezentantului contraofertantului. Acesta a cerut imperios sa vada oferta, iar Hutu l-ar fi refuzat, pentru ca sa revina ulterior asupra deciziei in momentul in care s-a ajuns la amenintari cu Politia. Odata constatata greseala, sub semnatura ofertantilor, s-a mentionat in procesul-verbal al licitatiei ca s-a citit gresit una dintre oferte si s-a declarat cistigatoare oferta firmei "Eldomir" apartinind lui Vasile Dogarescu. Practic, firma adjudecatara s-a angajat ca, pe durata de un an a contractului, va furniza "Braicar" motorina la un pret de 2,69 lei/litru fara TVA. La nivelul SC "Braicar" s-a declansat o ancheta interna fulger pentru a lamuri daca s-a gresit intentionat cu scopul favorizarii firmei "Comision Trade". Concluziile anchetei au fost ca nu a existat intentia de fraudare si ca fara voie s-a citit gresit oferta. Cu toate acestea, directorul Hutu a fost sanctionat administrativ cu diminuarea salariului.

"Nu am nici o legatura cu faptul ca oferta noastra a fost citita gresit"

Si de aici lucrurile se complica intrucit "Comision Trade" acuza faptul ca, in mod nejustificat, comisia de licitatie a acordat punctaj maxim contracandidatului, desi acesta nu are certificat ISO al sistemului de management si mediu. "Contraofertantul nu a depus la dosarul de participare copie a certificatului ISO, asa cum se cere prin caietul de sarcini, ci doar o adeverinta eliberata de o firma de consultanta din care reiese ca este in curs de implementare certificarea. Nu este normal asa ceva intrucit este ca si cum cineva are pretentia de a fi inginer in conditiile in care este in anul II la facultate. In acceptiunea mea, certificarea ISO este echivalentul prezentarii dovezii clare: actul final emis de o firma acreditata in Romania sa certifice implementarea cerintelor ISO pentru sistemul de management si mediu", a opinat Cirligea. Acesta a tinut sa explice ca nu ar avea nici o legatura cu faptul ca oferta sa a fost citita gresit de presedintele comisiei de licitatie: "Firma noastra nici nu poate sustine financiar si comercial o oferta de 2,65 lei/l asa cum a citit gresit presedintele comisiei. Noi ne-am calculat foarte riguros oferta de 2,85 lei/l si am luat in calcul faptul ca pretul de adjudecare este nerevizuibil pe perioada de un an a contractului, faptul ca pretul petrolului a crescut pe piata si, nu in ultimul rind, faptul ca am primit banii de la "Braicar" la termen de 90 de zile de la livrarea combustibilului. Acest termen de recuperare a banilor induce o serie de costuri importante, iar tocmai acest aspect a condus la un pret de 2,85 lei/litru, atit cit am oferit noi. De altfel, tocmai termenul de plata a constituit unul dintre motivele pentru care la licitatie nu s-a inscris vreuna dintre companiile petroliere cunoscute la nivel national", a punctat Cirligea. De asemenea, omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca eventuala pierdere a contractului cu "Braicar" nu reprezinta o lovitura pentru firma sa: "Ca termen de comparatie, milionul de litri de motorina pentru "Braicar" reprezinta cam 5% din volumul meu de vinzari, asadar nu ar fi o pierdere pentru firma. Oricum sint hotarit sa formulez contestatie inclusiv la Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice pentru ca nu este corect ca cealalta firma sa obtina punctaj maxim fara a avea certificarea ISO", a incheiat Cirligea.

"Hutu trebuia din prima demis!"

Primarul municipiului Constantin Sever Cibu s-a aratat nemultumit de modul in care s-au derulat procedurile de licitatie, subliniind ca directorul Hutu a scapat prea usor din ancheta derulata de conducerea societatii "Braicar". "Eu am sesizat consiliul de administratie si adunarea generala a "Braicar" cu privire la nerespectarea regulamentului de derulare a licitatiei publice. Practic prin citirea gresita a unei oferte de catre presedintele comisiei s-a creat suspiciunea de incercare de fraudare in sensul favorizarii firmei "Comision", cea care timp de mai multi ani a furnizat motorina "Braicar"-ului. Mai departe, s-a derulat o ancheta interna si au fost stabilite masuri de sanctionare atit a directorului Hutu cu diminuarea venitului salarial cu 10% pe mai multe luni, cu mentiunea ca la urmatoarea abatere va fi dat afara, cit si a membrilor comisiei de licitatie cu 5% pentru o luna", ne-a declarat Constantin Cibu, subliniind ca nu poate fi facuta, in opinia sa, nici o legatura intre licitatie si apartenenta politica a celor doi oameni de afaceri care au depus oferta. "Intr-adevar, Vasile Dogarescu este vicepresedintele organizatiei judetene a PNL, dar asta nu are nici o treaba cu licitatia de la "Braicar". Problema a fost ca s-a creat suspiciunea de fraudare a licitatiei si favorizarea celui de la PLD si nu sint multumit de sanctiunile date, mai ales in cazul directorului Hutu care trebuia din prima demis, dar, ma rog, alta a fost decizia conducerii "Braicar"", a incheiat edilul sef.
Reprezentantul "Eldomir", Vasile Dogarescu, desi initial s-a aratat deschis unui dialog pe tema licitatiei, ulterior nu a mai fost de gasit telefonic pentru a comenta afirmatiile facute de contracandidatul sau. Nici presedintele Comisiei de licitatie de la "Braicar" nu a dorit sa comenteze in vreun fel incidentul legat de incurcatura creata de citirea gresita a ofertei venite din partea "Comision Trade".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro